Skocz do zawartości
skoti79

pompa aq 1200

Rekomendowane odpowiedzi

czy pompa aq 1200 będzie dobra do odpieniacza Weipro SA-2011 pytam,gdyż posiadam nową i wydaje mi się że jest ona słaba

dodam jeszcze że sprawdziłem ją na odpieniaczu diy i bardzo słabo pieniła a jest wyposażona w dyszę wentury

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Ta pompka bedzie za slaba

Do tego odpieniacza potrzebujesz pompke 2000/2500 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra to dlaczego sprawdza się w odpieniaczu turboflor który jest do większej pojemności niż weipro sa 2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30
#315394 skoti79 :

no dobra to dlaczego sprawdza się w odpieniaczu turboflor który jest do większej pojemności niż weipro sa 2011

co jest do większej pojemności, turboflor ?

papier przyjmie każdy opis, nawet jak będzie napisane że turboflor jest do 1000 l :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skoti79,mam ta sama pompe,jakiej masz srednice wewnetrzna rurki ktora wychodzi ze zwezki?,ja mam 6mm i napewno zasysa troche wiecej powietrza niz jest w orginalnej zwezce,sprubuj takiego zabiegu,nic inego nie wymlodzisz,aha opymalna glebokosc zanurzenia dla niej to 13cm,jak jest glebiej to sie dlawi i terkocze jak traktor,a wirnik ktory ona posiada-MESH-jest do d*py :)

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki inny wirnik do niej pasuje?A zwężkę mam orginalną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skoti,oczywiscie wirnik IGIELKOWY-ale jak na zlosc w polsce juz chyba nie dokupienia[oprocz mesha],takie info dostalem z aquamedica w poznaniu,ewentualnie pozostaje szukac u mrutzka,ale ostatnio tam tez ich nie moglem znalezc,sam potrzebuje taki wirnik bo tez mam ta pompe lecz mesh,po kazdym karmieniu pompa "siada" na kilka godz,jesli u ciebie wisi ta pompa od turboflotora w akwa to umiesc ja niemal pod sama powierzchnia wody,i jak najlagodniejsze i krotkie polaczenie z pienidlem,nad zwezka tez warto popracowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czy nie zrobić DIY z bio bali od Skiby mam do niego blisko a wymiar wirnika podobny do bio kulki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tą pompę w AM Turboflotor I 400 i mogę powiedzieć tak:

1. Nie terkocze.

2. Jest cichutka.

3. Nieprawda że poniżej 13 cm się dławi, u mnie w odpieniaczu w akwa jest gdzieś na głębokości 30 cm pod lustrem wody.

4. Akurat jak na taką moc ma nienajgorszą wydajność (przynajmniej w tym odpieniaczu), ale nie polecam do mocnej obsady rybnej. U mnie ciągnie 2 duże pokolce, chełmona, 6 chromisów, 2 błazny, salariasa, doktorka, mandaryna i hextaenie. Taka obsada ją przerasta, bo NO3 mam na poziomie 10-15 mg/l.

5. Jak się wirnik zabrudzi, nie startuje, trzeba dmuchać w wężyk. U mnie taka sytuacja wystąpiła dopiero po 6 miesiącach. Po wyczyszczeniu startuje bez problemu.

6. Włożenie ręki do wody czy wlanie żarełka - odpieniacz siada.

7. Powiedzmy szczerze - to jest pompa ekonomiczna a nie "wydajnościowa".

skoti79 - może głupie pytanie, ale testy robiłeś w słonej wodzie?

Nika, w końcu Ci się udało i mnie przyłapać :bump1

@premiero, Ależ ja wcale na Ciebie nie polowałam :)

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@premiero witam,u mnie ta pompa aq 1200 jak i teraz aquamedic ph 2500 rowniez pracuje przy pienidle na tej "glebokosci"[13cm], zalozmy jak wylaczam obieg i woda splywa do sumpa ,a wczesniej nie wylacze pienidla ,to natychmiast zaczyna gwaltownie przelewac ,bo wzrasta poziom wody z komorze pienidla,aq 1200 nie jest silna pompa i szkoda ja "topic" ,to niewiarygodne iz u ciebie pracuje na 30cm :bump1,co do wirnika,jesli bylaby okazja to na pewno wymienilbym na zwykla igle,ten mesh jest do bani,ale to moje zdanie :)

@nika,mam nadzieje iz wszystkie bledy poprawilem,przyznaje sie iz nie za bardzo zwracam uwage na ortografie,i staram sie szybko pisac,co na pewno mnie nie usprawiedliwia :)

@grzegorz.p, tak wszystkie błędy poprawione. Przy okazji poprawy błędów możesz "zniknąć" sobie róż-teraz ja już go usunęłam.

i masz rację, pośpiech i pomijanie ortografii absolutnie nie jest usprawiedliwieniem.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#319911 grzegorz.p :

@premiero witam,u mnie ta pompa aq 1200 jak i teraz aquamedic ph 2500 rowniez pracuje przy pienidle na tej "glebokosci"[13cm],zalozmy jak wylaczam obieg i woda splywa do sumpa ,a wczesniej nie wylacze pienidla ,to natychmiast zaczyna gwaltownie przelewac ,bo wzrasta poziom wody z komorze pienidla,aq 1200 nie jest silna pompa i szkoda ja "topic" ,to niewiarygodne iz u ciebie pracuje na 30cm :bump1,co do wirnika,jesli bylaby okazja to na pewno wymienilbym na zwykla igle,ten mesh jest do bani,ale to moje zdanie :)

@nika,mam nadzieje iz wszystkie bledy poprawilem,przyznaje sie iz nie zabardzo zwracam uwage na ortografie,i staram sie szybko pisac,co na pewno mnie nie usprawiedliwia :)

Ja mam stały poziom wody, bo mam odpieniacz w akwarium, więc mi nie przelewa :) A umiejscowienie pompy wynika z konstrukcji odpieniacza: Filmik - sorry za jakość, kiepski aparat.

A co do wirnika, to zwykła igła (sprawdzałem) pieni gorzej. Natomiast już "leci" do mnie ATI PowerCone 250 - tam dopiero jest fajny wirniczek :)

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

test robiłem na słonej i jakoś słabo , podłączyłem do weipro2011 bez pośrednio i kicha .Prawdo podobnie przyjdzie mi zainwestować w większą pompę do tego odpieńka lub wstawić z powrotem odpieniacz DIY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.