Skocz do zawartości
emler233

euphyllie

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Mam pytanie czy rozne odmiany euphylli moga sie wzajemnie dotykac i czy sie poparza wzajemnie czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem u mnie kiedyś jak jedna drugiej pojedynczy polip do pyska wciągała:bump1

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzajemny dotyk polipów to jedyna ich broń w odwiecznej walce o pożywienie (światło) - myślę że mimo wspólnych "korzeni" mocniejszy zagarnie drugiemu możliwość odżywiania - raniąc go poważnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja u siebie miałam dziwny co najmniej przypadek.

Przez okres trzech miesięcy, trzy różne euphulie stały obok siebie, "przenikały" się wzajemnie polipami i nie robiły sobie krzywdy. wygladało to przepięknie. w momencie, gdy jedna z nich zaczęła "sięgać" sps-ów, zmieniłam jej miejsce i osiadła w drugiej części zbiornika, pozostałych dwóch nie ruszyłam.

od razu (kwestia może dwóch/trzech godzin) te pozostałe dwie królewny zaczęły ze sobą walczyć i ranić się wzajemnie. Myślałam, że może potrzebują chwili na przypomnienie, że się "lubiły", ale niestety niezbędna była szybka ewakuacja i rozdzielenie sąsiedztwa.

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie też miałem euphylie tuż obok siebie, polipy były przemieszane. Nie widziałem aby któraś na tym cierpiała, może jeszcze był za małe aby walczyć?

Sto kilo szczęścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.