Skocz do zawartości
k0k0z

jak to jest z oswietleniem? Moc/Litraz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was pytanko, w sumie chcialbym zebyscie wyrazili swoja opinie na temat oswietlenia, a dokladnie przelicznika moc/litry.

Czytajac zagraniczne fora zauwazylem ze ludzie do malych akwariow laduja nieproporcjonalnie mocne oswietlenie, czesto spotykam sie ze zbiornikami ok 150l zasilanimi 250w HQI plus jakas aktynika. Czytajac natomiast nasze fora ludzie trzymaja sie duzo mniejszego przelicznika. Rozrozniamy oczywiscie to ze SPSy potrzebuja innych ilosci swiatla niz korale miekkie ale nadal wydaje mi sie ze zbiorniki europejskie sa czesto "niedoswietlone".

Jak to wyglada u was, czy ktos trzymal np miekkasy w przeliczniku wyzszym niz 1,5 w/l?

Jaki macie przelicznik oswietlenia u siebie, uwzgledniajac typ oczywiscie bo ledy rurom nierowne.

Czy ktos zauwazyl negatywny wplyw mocnego oswietlenia na zycie?

Przykladowo mam 150w HQI + 2x24w T5 i wydaje mi sie ze jest u mnie ciemno, mysle co by dolozyc 2x24w ale nie chce posmazyc zycia.

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykladowo mam 150w HQI + 2x24w T5 i wydaje mi sie ze jest u mnie ciemno, mysle co by dolozyc 2x24w ale nie chce posmazyc zycia.

Z tym posmazeniem życia to troche prawda.. sam o mały włos zakładajac hqi tego nie zrobilem, w sensie monti i acry mi zaczely bieleć na końcach .. ale szyba z filtrem uv załatwiła sprawę. Co do przelicznika wg mnie w aqua z koralami to 1W/ 1 l to minimum co trzeba, reszta zależy od obserwacji życia w akwa i trzymanych korali u mnie prawie 200W na 105l wszystko żyje , rośnie, ma się dobrze... pozdr

DOBRE RADY + PRACA + WIEDZA = PIĘKNA RAFA

Reefmax + zdjeta pokrywa-- lampa Led 90W Filtracja : purigen,silicatex , chmi-pure,LR , + odpieniacz DIY . Falowniki 2x. Obsada: wszystkiego po trochu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jakie masz korale w baniaku. Z miękasami to bez sensu. Z resztą kilka miesięcy temu był TOTM z oświetleniem ok 0,7w/litr z spsami.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ponad 2 lata miałem około 2,4W/L i poza tym ze korale SPS całkiem szybko rosły a ukwiał to juz zgłupiał i dzielił się co 2-4 miesiące nic się nie działo. Gorzej było z miękkimi, zoa zawijały się przy pełnym swietle, ricordea najpepiej czuła sie w cieniu.

Dodając świało pamiętaj że dodajesz kolejne żródło ciepła i możesz mieć problemy ze schłodzeniem zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W duzych akwariach czesto oswietla sie tylko wybrane powierzchnie i wtedy wychodzi np: na 2000 l jedynie 800 W, ale to sa dwie 400 HQI i pod nimi korale maja sie dobrze, a reszta mniej wymagajacych stoi sobie z boku.

A tak konkretnie, gdy na Twoje 210 l dolozysz jeszcze dwie swietlowki to nic nie usmazysz. To sie raczej zdaza przy przejsciach ze 150-ciu na np. 250 lub 400 W HQI bez aklimatyzacji. Bez filtra uv to juz zwykle zaniedbanie.

T5-tkami nic zlego sie raczej nie da zrobic.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ta zasada (1W/1L)jest zbyt ogolna. Przeciez chodzi o to aby w poszczegolnych miejscach akwarium byl odpowiedni poziom PAR dla danego korala. Moze byc 1000l zbiornik z jedna skala na srodku i jedna lampa 250W oswietlajaca wlasnie ta skale na ktorej moga byc piekne SPS'y. 250W w typowej lampie tez nie da rady takiemu samemu zarnikowi w odblysniku typu Lumen Bright czy Lumenarc. Sa odblysniki, ktore rozpraszaja swiatlo szeroko i takie, ktore skupiaja ta sama ilosc swiatla w waskiej wiazce.

Prosze poprawcie mnie jesli sie myle - nie jestem ekspertem - ale wydaje mi sie, ze optymalne podejscie to byloby okreslenie ile PAR potrzebuje dany koral (i ruch wody) i ustawiac je w tych miejscach za pomoca miernika swiatla.

Z tego co wyczytalem to przyjmuje sie generalnie, ze ok 100 PAR powinno byc na dnie dla LPS, etc a w okolicach 300-400 wyzej dla SPS. Wg. mnie duzo lepsza zasada niz 1W/1L.

BTW: Czy ktos taki miernik posiada lub moze polecic jakis model? Wiem, ze w USA troche osob w ten sposob dziala. Pomaga to na pewno przy planowaniu rozmieszczenia obsady lub przy wymianach lamp - po to aby nie "spalic" zadnego zyjatka.

EDIT: Wyprzedziles mnie Stani :waving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak koladzy napisali powyzej, wysokosc akwarium, typ korali, zrodlo, rozmiszczenie i rodzaj swiatla.

W zbiorniuku z niefoto mam fungie i euphilie i przy 0,3W na litr rosna i maja sie dobrze.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w miedzyczasie znalazlem miernik do nasilenia swiatla w zakresie fotosyntetycznym (400-700) firmy Apogee Instruments. Jesli dobrze pamietam to model QM-200. Kosztuje w USA ok. 300 baksow. Mysle, ze przy nastepnej wizycie tam cos takiego przywioze zamiast kolejnego jabluszkowego gadzetu. Ale sie priorytety zmieniaja :waving.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.