rodzyngit Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym zbudować odpieniacz DIY do 100L i mam pytanie czy ta pompa jest czegoś warta ? Pompa igiełkowa Newa BP 1202 Pompa odpieniacza z wirnikiem igiełkowym Pompa wykorzystywana w odpieniaczach firmy Aquarium Systems Skimm 400 i Skimm 800 Dane techniczne : -maksymalny przepływ wody 1100 l/h - wysokość podnoszenia 150cm - moc pompy 18W http://www.thcskiba.pl/product.php?id_product=493 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 powiem tak mam taką pompe i powiem ci że wymiata ,ja mam odpieniacz BOYU DG-1516 i daje rade, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2011 @rodzyngit,na pewno jest lepsza niz pompa np w tunze 9002,a i wirnik jest do kupienia na miejscu,w tym pienidle co bedziesz robil,dobrze dobrac srednice rury reakcyjnej,odpowiedni wyplyw wody z pienidla i powinna hulac jak ta lala,pozdrawiam grzegorz Cytuj bez morskiego akwa tez mozna zyc, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2011 #317715 grzegorz.p :w tym pienidle co bedziesz robil,dobrze dobrac srednice rury reakcyjnej,odpowiedni wyplyw wody z pienidla i powinna hulac jak ta lala,pozdrawiam grzegorz a może ktoś już przerabiał taki temat i ma zwymiarowanego gotowca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aj2ak Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2011 Ja tez myślę o zbudowaniu skimmera DIY by sebastek (ten stożkowy) i mam pytanie od czego zależy wydajność odpieniacza ( szerokości rur, wysokości czy pompy)?. Planuję go zrobić do zbiornika około 300l. Stożek miał by wymiary dół 12cm a góra około 8. Myślę że wysokość około 45 (bez pojemnika na piane). Jaką pompę musiał bym zastosować aby to miało sens?. orty do poprawy, pkt. 8 Regulaminu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateuszD Zgłoś Napisano 21 Lutego 2011 Widzialem ze pompa sie znow pojawila jako dostepna, czy ktos ma/mial ja w rekach? Jakie dokladnie ma wymiary? Cytuj pozdrawiam Mateusz _____________________________________________________________________ 140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skiper Zgłoś Napisano 31 Marca 2011 Kto jeszcze użytkuje i może coś się wypowiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D. Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Mam zapytanie do użytkowników tematyczniej pompy jest ona cicha?? w sensie czy da sie przy niej spać jakieś 1,5 metra od łóżka xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D. Zgłoś Napisano 8 Października 2012 Mam zapytanie do użytkowników tematyczniej pompy jest ona cicha?? w sensie czy da sie przy niej spać jakieś 1,5 metra od łóżka xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 8 Października 2012 (edytowane) Miałem tą pompę,do super cichych nie należy bynajmniej ta co miałem ale bardzo głośna też nie jest.Nie ma tragedii w szafce prawie nie słychać. W miare dobrze pieni jak się dołoży na wirnik igiełkowy mescha, wtedy wydajność wzrasta.W zbyt małym body odpieniacza i małym wylocie ciężko wyregulować. Kilka zdjęć odpieniacza na tej pompie; Edytowane 21 Stycznia 2017 przez erni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D. Zgłoś Napisano 8 Października 2012 dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziyo98 Zgłoś Napisano 9 Października 2012 Ja mam tą pompę u siebie i uważam że całkiem cicha jest. Akwarium mam w sypialni i jedyne co słysze to lekkie mruczenie obiegówki i czasem ( jak mi się lekko grzebień przytka - strumyczek w kominie) Cytuj ----------------- Przeszłość: 30 litrów, 54 litry ----------------- AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ---------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach