Skocz do zawartości
ralph

MBK 200 DIY - DA SIĘ ZROBIĆ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wklejam pierwsze fotki odpieńka według projektu Darka drugi dzień pracy ale coś już widać a jak cieszy jak się coś samemu zrobi - polecam. DARKU - wielkie dzięki za pomoc - pozdrawiam.Oczywiście nie skończony jeszcze ale może dzisiaj coś pogrzebie -nie jest to wprawdzie wykonane tak jak u Darka ale udłubane przez siebie:googleye

akwarium 270x40x70 / sump 170x30x50 / MBK 200 DIY Tunze WG DARKA / cyrkulacja 4 x 6000 / obieg New Jet 3000 / grzałka 350 w Atman / 8x T5 DIY + Ledy nocne / 100 kg żywej skałki / 20 kg piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ralph na czym wyciąłeś albo wycinasz tą pleksę ? I korpus ( rurę ) zakupiłeś czy metodą ogrzewania i na formę ? qrde ciekawi mnie proces technologiczny bo mam w głowie większą solniczkę a bez DIY się nie obejdzie. Pozdrawiam

130l / panel / 4 x 24W Hagen Glow / 2 x ATI Actynic / 2 x ATI aquablue / weipro 2012 na newjet 1700 / 2 x Jvp 101 / miekkasy / Lps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - rura zakupiona z odpadu 60 cm fi 200 - 80 zł pleksa również z odpadu - 50 zł kilka kawałków grubość 1 cm klej 20 zł koła można przelecieć na tokarce albo jak brak dostępu to na ploter nie wiem jaki koszt wycięcia - rura fi 40 do klejenia, trójnik, dwa nyple 28 zł - koszt 180 zł do tego jeszcze pompa tunze 550 - 730 zł Jakieś 10 godzin roboty - ale jeszcze nie skończony. Jak macie pytania chętnie odpowiem - ja pytałem Darka - i chętnie pomógł więc teraz ja może zrobię coś w ramach wdzięczności - pozdrawiam

akwarium 270x40x70 / sump 170x30x50 / MBK 200 DIY Tunze WG DARKA / cyrkulacja 4 x 6000 / obieg New Jet 3000 / grzałka 350 w Atman / 8x T5 DIY + Ledy nocne / 100 kg żywej skałki / 20 kg piasku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne DIY ale czy nie bedzie troche "cienkawy" ?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cieńkawy ? - myślisz o pojemności zbiornika jak rozumiem - Darkowy odpieniacz taki sam chodzi u kogoś na 900 litrach więc myślę że da radę a jak nie to znów będzie zabawa może się coś zrobi coś nowego.

ps. Grzegorz wracasz do Pl czy wymieniasz na większy? (opis w stopce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie pomysli, ze sama pompa w BK kosztuje ponad 2 tys. to rzeczywiscie duzo zaoszczedziles.

Troche inaczej wyglada, ale co tam...

Bubble King 250 :

89zEO.jpg

ItNXz.jpg

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kopia ze zdjec na pewno da rade.

PS. Na razie nie wracam tylko postanowilem sprzedac swoj poprzedni zestaw.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani - pomyliłem symbol MBK 200 Pozdrawiam - dzisiaj 3 godznki spałem więc nazwijmy to literówką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to duża różnica :nono

W BK to zwężenie komory głównej ma coś na celu - nie będę się rozpisywał - ale projekt jest ok jeśli pompa będzie miała spory zapas mocy. W odpieńku można nawet w kwadratowej beczce osiągnąć rezulta jeśli podłączy się do tego bestialską pompę, dobrą zwężkę i kilka innych badziewów tylko nie to chodzi. Konstruktorom zależy na osiągnięciu pożądanego efektu, przy jednoczesnym minimalnym wydatku mocy i tu właśnie rodzi się konstrukcja taka a nie inna. Osiągnięcie tego sprawia że mamy stosunek wydajności do mocy. W prostej rurze ten współczynnik mocno podchodzi pod moc :)

250 full opti (80x80x45) / tunze 6045 / RO + DY / Sump 85 - czeka na zalanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to duża różnica :)

W BK to zwężenie komory głównej ma coś na celu - nie będę się rozpisywał - ale projekt jest ok jeśli pompa będzie miała spory zapas mocy. W odpieńku można nawet w kwadratowej beczce osiągnąć rezulta jeśli podłączy się do tego bestialską pompę, dobrą zwężkę i kilka innych badziewów tylko nie to chodzi. Konstruktorom zależy na osiągnięciu pożądanego efektu, przy jednoczesnym minimalnym wydatku mocy i tu właśnie rodzi się konstrukcja taka a nie inna. Osiągnięcie tego sprawia że mamy stosunek wydajności do mocy. W prostej rurze ten współczynnik mocno podchodzi pod moc :waving

250 full opti (80x80x45) / tunze 6045 / RO + DY / Sump 85 - czeka na zalanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginał mbk 200 to to - (foto darek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginał mbk 200 to to - (foto darek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.