Skocz do zawartości
k0k0z

Agresja pomiedzy wargaczami

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zaobserwowal ktos agresje pomiedzy roznymi gat wargaczy? Zona upiera sie na "wargatkarium" i zastanawiam sie czy to wogole ma sens przy moim litrazu i przy zachowaniach tych ryb. W sumie jak sie o nich czyta to wiekszosc opisywana jest jako ryby spokojne.

Chodzi mi glownie o:

1. Bluestripe Orange Tamarin Wrasse - Anampses femininus

2. Mystery Wrasse - Pseudocheilinus ocellatus

3. Scott's Fairy Wrasse - Cirrhilabrus scottorum

4. Red/Rosy-scaled Fairy Wrasse - Cirrhilabrus rubrisquamis

5. Peacock Leopard Wrasse -Macropharyngodon bipartitus

6. Filament Flasher Wrasse - Paracheilinus filamentosus

7. Sixline Wrasse - Pseudocheilinus hexataenia

Ktos sie wypowie? (tak jestem swiadomy ze niektorych tych ryb u nas nie dostane :))

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mamy na forum zbiornik , gdzie wargacze królują :).

poczytaj temat @danpa . może litraż inny, ale tak pięknie i dokładnie opisane zachowanie rybek jak rzadko.

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

SPRZEDAM:

-akwarium 100x70x55, sump, stelaż, hydraulikę;

-lampa DIY 2x150W HQI + żarniki Reeflux;

-lampa DIY 8x T5 39W

-OR 3500

LINK DO TARGOWISKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat agresji -to nie wiem. Ale kupiłam dwa Halichoeres chrysus (wargatek cytrynowy)do ReefMaxa i bardzo jestem zadowolona.

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_free_shipping_info&cPath=600_601&products_id=5609

Jak wiadomo to akwarium z pokrywą więc nie wyskoczą. W sumie ma mało miejsca do pływania dla ryb - a one pływają w całej toni, bardzo ładnie wykorzystując całą przestrzeń. Póki co, są ponad tydzień więc doswiadczenia duzego nie mam, ale sposób pływania i czysty kolor powodują,że naprawdę są ozdobą akwarium. Podobno żyją w haremach i zmieniają płeć.Ale na harem to sporo za małe akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@k0k0z jesli to 210l to zapomnij az o tylu wargaczach. Sam Cirrhilabrus scottorum zrobi tam taki dym ze glowa mala, jeden z najbardziej agresywnych "reef safe" wargaczy jaki jest dostepny na rynku, zdecydowanie nie polecam, poza tym istnieje duza szansa ze samotny (czyli bez parki) sciemnieje, i to bardzo. Pseudocheilinus ocellatus-kolejny przepiekny, ale wariat, do tego istnieje duze prawdopodobienstwo ze dobierze ci sie do krewetek (szczegolnie po zrzuceniu wylinki). Flasher wrasse sa spokojniejsze, moze gdybys wpuscil jednoczesnie ze dwa zupelnie rozne to by nie bylo problemu. A po nich tego Cirrhilabrus rubrisquamis, ale mniejszego od nich bo i tak w koncu bedzie nimi rzadzil, to by zdalo egzamin. Co do leopard wrasse to sie nie wypowiem bo nigdy nie mialem (slyszalem ze trudna rybka, ale slyszec a doswiadczyc to dwie rozne rzeczy). No i na koncu 6-line wrasse, ilu akwarystow tyle opinii, ja sie nie odwazylem bo sie boje ze ten maly furiat "zepsuje: mi firefisha, a zlapac go w prawie 400l bez rozkladania zbiornika na czynniki pierwsze to nie lada zadanie. Ale tez slyszalem pare opinii ze u innych sie w miare dobrze zachowuje, moze jako ostatni?

Jak ja lubie wargacze, az mi cisnienie skoczylo, chcialbym juz sie przeprowadzic by powiekszyc moje stadko :)

ps-no i oczywiscie bez pokrywy ani rusz, pytanie nie czy wyskoczy, tylko kiedy, nawet mala dziurke znajdzie (dziwnie to zabrzmialo :)).

edit:

TMK wlasnie rzucilem okiem o jakim wargaczu ty pisalas, no i to jeden z tych ktore chce miec w przyszlosci. Jakies info o jego zachowaniu bardzo mile widziane, nawet jak nie tutaj by nie zasmiecac tematu to w temacie o moim skromnym zbiorniczku, bylbym zobowiazany (link podala Nika). Aha i czy spi w piachu, i jaka grubosc ma twoje podloze w rafce? Sorry za OT.

380l FOWLR sie robi, beda rybki...

190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem...

link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361

link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danp, to może ja napiszę Ci o swoim chrysusie. Bestyjka jeszcze mała (5-6 cm), w baniaku niecały rok. Po zgaszeniu światła od razu nerwowo się rozgląda, myk - i już kimie. Piasku mam 4-5 cm max., wystarcza mu bez problemu. Rybka zgodna (przynajmniej jak na razie), nigdy nie próbowała męczyć obsady (jest jedynym wargaczem). Robi kuku mniejszym ślimaczkom, trzebi kiełże i inne robactwo, wykosiła mi prawie wszystkie małe wężowidła - za to nie rusza rurówek. Potrafi nerwowo zareagować na jakieś stuki czy cholera wie co, wtedy jest naprawdę szybka. Oczywiście pokrywa niezbędna. Rybol naprawdę cwany, przy karmieniu tubki muszę mieć oczy dookoła głowy, a i tak zazwyczaj coś ukradnie. W sumie bardzo pocieszny zwierz.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaphuy

Moj ma ok 7 cm i zachowuje sie jak gwiazdor, pierwszy przy szybie jak tylko ktos sie pojawi przy akwa ! nic go nie rusza, mozna stuka pukac, korale przekladac a ten bedzie plywal obok, czasem reke skubnie. Co smieszne odkad mam go w zbiorniku moja parasema wyraznie nabrala smialosci i plywaja razem co w sumie kolorystycznie wyglada fajowo :)

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Labroides dimidiatus i Pseudocheilinus Hexataenia. W ciągu dnia nie ma agresji, ale pod koniec, jak już światła przygasają, hexa goni mi doktorka po całym akwarium. A że szczwana z niego rybka, to zawsze się "wywinie". Prawdopodobnie konkurują o miejsce do spania. Czasem w tej samej skale śpi hexa, a czasem doktorek.

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 4 wargacze - chrysusa, hexataenie, carpenteri oraz exquisitusa. Nie zauważyłem żadnych problemów poza dość wysoką płochliwością ostatniego. Ważne jest np stopniowe gaszenie swiatła bo gdy dzieje się coś nagle strasznie panikuje. Już kilka razy wyławiałem go z komina.

Nie sądze by udało ci się zakupic w Polsce ten zestaw, więc pewnie będziesz kupował co będzie i co się spodoba. Przy takim litrażu zrezygnuj z większych gatunków, czyli coris, thalassoma, anampses. Wargacze wbrew obiegowym opiniom nie w każdym przypadku są rybami prostymi w utrzymaniu. Mam też nadzieję że wiesz ile kosztuje ocellatus bo on akurat od czasu do czasu jest do dostania.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.