Skocz do zawartości
celnik

Coś Nowego!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś napisałem coś aby wszyscy uczestniczący w tym serwisie jak najwięcej pisali na różne tematy dotyczące akwarystyki morskiej nie ważne czy małej czy dużej ale by pisali i wywołało to wielką ale to wielką zawieruchę były różne domniemania winy admina vel Przemka ale ja naprawdę istnieje i nic z prowadzącym serwer i sklep nie mam doczynienia.Po prostu chcę aby w polsko języcznych stronach było co poczytać a zarazem pooglądać/zdjęcia oraz jakieś tam filmiki/.Na całym świecie netowskim takie sprawy są i sie bardzo dobrze mają.

Od pewnego czasu zobaczyłem wiele różnych postów z różnymi do tej pory nie widocznymi wcześniej psełdonimami,które to osoby albo przeszkadzają w prowadzeniu rozmów lub wprowadzają dezorganizację.Pędzmy takich do nicości .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po raz kolejny - gdyż sam przyznajesz, że to drugi Twój post w takiej kwestii - poganiasz innych aby '...pisali najwięcej na różne tematy...'. na nano-reef nie znalazłem jak dotąd niczego Twojego, co byłoby przynajmniej zaczątkiem dla działalności, do której zachęcasz... (źle szukałem?) :con skoro tak bardzo irytuje Cię ślamazarność innych, to może sam uczyń krok, w kierunku którego popychasz innych. zainicjuj, np. ciekawy cykl artykułów z tak chwalonych przez siebie zachodnich grup - możesz je tylko po prostu przetłumaczyć i zapodać innym. poświęć swój prywatny czas nie tylko na narzekanie i domaganie się, ale również na coś konstruktywnego :( powinieneś się również zdecydować, czy nano-reef jest dobrym serwisem (jak świadczy Twój wpis w księdze gości), czy też jest obarczony wszystkimi mankamentami, 'dzięki' którym stworzyłeś n/n post. moim skromnym zdaniem '...Na całym świecie netowskim takie sprawy są i sie bardzo dobrze mają...' z bardzo prostej przyczyny: akwaryści i wszystko z tym związane dochodzili do odpowiedniej 'merytoryczności' wiedzy w temacie przez okres około trzech dekad lat (trzydzieści lat!!!) :( wszystko wymaga czasu i ma swoją porę :(

p.s. stanowczo stwierdzam, że pędzenie kogoś do nicości nie jest żadnym wyjściem :( jeśli ktoś jest 'nieprzydatny' w dyskusji, ignorowanie jego wypowiedzi będzie wystarczająco skuteczną metodą do zniechęcenia gościa:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam ze cos jest na rzeczy - czasem wypowiedzi na nano-reef wygladaja, jakby pisaly je 10letnie dzieci - np pierwszy post w tym watku...

Doszedlem do wniosku ze sporo osob zniechecilo do spolecznosci akwarystow morskich jego niekompetencja.

Bo tak naprawde to kompetentnych w tym temacie w Polsce osob nie ma - gdyby nie internet, to wiedzy nie ma skad czerpac.

Tak wiec kto ma pisac? ostatnio sporo osob zaklada nowe zbiorniki, oni domagaja sie wiedzy, ale sami nic madrego nie napisza.

Ksiazki mamy po polsku moze ze 4, mam dwie z nich wiec wiem ze sa "w tyle za murzynami". Do sklepow to nie ma po co isc, tam to dopiero sa mity i basnie...

W czasopismach praktycznie zero wiedzy.

Tych kilkanascie osob, ktore maja zbiorniki ponad rok, tez nie mozna nazwac ekspertami.

Te kilka osob, ktore akwaria maja dluzej, pozakladalo sklepy, i nie bardzo maja czas dzielic sie wiedza - a czasem sie tylko kloca ze soba kto wie lepiej :(, czesto-gesto nie rozwijaja swojej wiedzy bazujac na "podzwirowka jest dobra dla wszystkich"... :(

Serwisow z wiedza zaawansowana brak, troszke na akwarium.org.pl, troche tutaj, pare artykulow na stronach kilku hobbystow jak Vacuum i w/w JF - i koniec

Jedyna nadzieja to internet obcojezyczny i Nemo :( - mam nadzieje ze ten film pociagnie zaintersowania morszcyzna. Gdyby jeszcze ci durni sprzdawcy w sklepach potrafili za 500zl zlozyc zestaw fish-only z blazenkiem w srodku (do kompletu skserowana broszura za 1zl z opisem opieki) to moze nawet sporo blazenkow by to przezylo...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pozwólcie że się przyłącze. Chciałbym aby Marx podał w tej dyskusji receptę na zbioenik z błazenkami za 500 zł. To by była niezła rewolucja dla wszystkich którzy odwiedzają ten serwis, można by było usatysfakcjonować wszystkich którzy ciągle pytają jak założyć pierwsze morskie akwa.

Co do literatury to bardzo chciałbym kupić książkę Daniela Knopa o nano-rafach ale ona jest tylko po niemiecku. Niestety ja tylko po angielsku i tu sprawa się zamyka. To samo z dwumiesięcznikiem Koralle, ktoś bez znajomości niemieckiego niewiele skorzysta. Na szczeście od marca będzie dostępna angielskojęzyczna wersa o nazwie Corals, jeśli kogoś interesuje to będzie można ją nabyć w sklepie Bulldog.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium fish-only to praktycznie zblizona cena do akwarium slodkowodnego - trzeba doliczyc jakis odpieniacz, troche najtanszej soli i aerometr. Tyle przynajmniej wyczytalem. Jak cos pominalem to mnie poprawcie.

Inna sprawa ze jak sie pooglada korale to takie akwarium to juz nic ciekawego...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa, że właśnie zakładam nowy zbiornik i staram się w miarę na bieżąco opisywać jego powstawanie. Nie wiem czy to się komuś do czegoś przyda (na razie pewnie w niewielkim stopniu), ale zapraszam do komentarzy na jego temat - skorzystam zarówno ja jak i inni początkujący.

Aha, żeby długo nie szukać link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam .pytanie do Marxa i nietylko jakiej wiedzy-informaci czy też porady potrzebujesz .Nawiązując do tematu wydaje misię że dość dużo osób poprostu wstydzi się zapytać o jakąś kolwiek poradę czy ocoś kolwiek by się nie osmieszyć . czy tak?

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. Ja na ten przykład zapytałem i nie odstałem odpowiedzi :(

Ale może przez to że z przezwyczajnia nie założyłem nowego tematu co by nie dublować i podpiąłem się pod podobny istniejący :(

Jakby ktoś był łaskaw kuknąc do tematu "Pierwsze Akwa" i coś poradzić.

Jestem w temacie morskiego akwa zielony jak zielone makroglony. Narazie poczytałem w necie i w książce M.Kosteckiego. Myślę że za koło marca przystąpie do odpalania swojego zbiornika.

Ale tak ogólniem najpotrzebniejsze info można odszukać w necie.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie projektuje sump, pytalem w kilku miejscach ale odzew byl niewielki albo zaden. Niedlugo porobie zdjecia i jakis wstepny projekt, to znowu sprobuje.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.