Skocz do zawartości
Swirlej2

Projekt automatycznego systemu odprowadzajacego .....

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt automatycznego odprowadzenia skroplonej wody z okien.(problem dotyczy okien dzwieko szczelnych)

847-system1.jpg

odprowadzenie wody za pomoca malej rynienki , wykonanej z przezroczystej rurki pvc 16 mm , przyklejonej besposrednio do szyby za pomoca zwyczajnej nawet tasmy klejoncej:-)

Dzieki tak prostej budowie systemu , bedzie mozliwosc sciagniecia go latem i ponowne zainstalowanie zima .

Odparowana woda z akwarium , ktora sie skrapla na szybach okien , splywac bedzie do ceramicznych pojemnikow zawieszonych na kaloryferze .

Teraz tylko od tyh pojemniczkow wystarcyz doprowadzic kolejny wezyk i bedziemy mieli powrot wody do zbiornika i automatyczne uzupelnianie wody odparowanej :D:):):):) pozostaje nam tylko jeszcze sprawdzic jej jakosc :)

pozdr....

Ps; Krytykowac moze kazdy glupiec , i wielu z nich to robi .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spoko pomysł:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wime czy tyle wody zbierze sie na szybach zeby powstaly krople. W sałnie to bez problemu ten system mozna zalozyc. Pokazywalem tobie swoj basen w niewielkim pomieszczeniu z akwa odparowywalo ponad 5 L wody dziennie. Na oknie "para?" ale krople nie splywaly po szybie. System ciekawy ale moze byc nie praktyczny.

Ja posiadam urzadzenie do skraplania wody z powietrza. W instrukcji napisane do przez dobe 2L ale jak zauwarzylem to 1 lub 1,5L dziennie

"<?))))><`?...¸??´?`?.¸Morskie¸.?´?`?...¸.?´><((((?>"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Swirlej, widzę że się już zabezpieczasz, sama krytyka typu "do d*py" masz racje nic nie wnosi, ale konstruktywna krytyka - owszem, powiem ci że nawet pomaga i nie każdy "głupiec" to potrafi.

Więc ja się zabawię w takiego "glupca" i powiem ci tak pamiętasz pomysł diod symulujących fazy księżyca spotkało się to z róznym odzewem , dla mnie pomysł dobry ale "po co" to samo dotyczy sie odzysku wody skraplającej się z szyb, jaka jakość wody ? czy stały dostęp do odparowanej wody ? ,czy każdy ma okno :) ? itd

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej: zrob jeszcze system natrysku plynu do mycia szyb i bedziesz mial automatyczne mycie okien.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm ... chodzi oto ze "nikt" z was tego typu problemu nie mial , nawet nie widzial na oczy i wogole nie wie o co chodzi z tego co wynika z powyzszych waszych postow:)

Mysle ze jedynie to mogl by sie tutaj wypowiedzeic jeden czlowiek a mianowicie tomasz :]

On jeden mial podobny problem do mojego , on jeden tylko widzial czy sie opary skraplaja na dole okna i ile sie potrafi skroplic i czy nie sa to czasem kaluze na parapecie :]

Ja juz teraz wam moge powiedziec , ze jest tak wlasnie jak napisalem bo mialem identyczny problem jak tomasz :) "mialem"

I jescze jedna mala "uwaga" u mnie sie tak dzialo ajk mialem zbiornik okolo 500 litrow , tomasz mial baniak 800litrow , heh moge sobie to tylko wyobrazic co tam sie dzialo ...az w koncu zlikwidowal to duze akwarium , ale mysle ze nie potrzebnie to zrobil :/

pozdr....

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swirlej: pamietam jak pisales o systemie wentylacji do duzego baniaka pare tygodni temu...

Jak wstawie duzy zbiornik u siebie to pomysle o systemie osuszania powietrza i wtedy zrobie pokrywe i zasysanie powietrza spod pokrywy.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz :) a pomyslalem dluzej i bedzie inaczej prosciej , praktycznie :) to znazcy ze potrafie myslec :)

a nie trzymam sie jednego do upadlego i nie robie zadnych postepow , experymentowac jest dobrze Ci powiem .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Swirlej2, zapraszam do Polski do Bytomia na ul. Plac Wojska Polskiego 7/15 tam mieszkają moi rodzice ( a kiedys ja mieszkałem ) jakiś projektant z polotem i wyobraźnia zaprojektował "piękny" układ mieszkania o powierzchni 50 m2, z czego kuchnia ma aż wstyd mówić, ale do rzeczy, w tej kuchni na szybie zbiera sie tyle pary że....

Więc Swirlej2 pakuj manatki bierz rynnę spustowa fi 110, i możesz zakładać akwa o pojemności 1000 lit u moich rodziców, oczywiście jak sie z nimi dogadasz :)

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Swirlej2, jak już kiedy`s wspominałem w topicu dotyczącym budowy szafki skraplanie się pary wodnej związane jest ze zbyt dużą zawartością pary wodnej w powietrzu (wiadomo woda paruje z baniaka), jeżeli taka rozgrzana para do temperatury pokojowej trafi na zimną przeszodę a w naszym jest to szyba okienna natychmiast skropli się. Zjawisko to zauważalne jest w większym bądź mniejszym stopniu przez każdego. W ekstremalnym przypadku może zdarzyć się że para skrapla się na wszystkim (ścianach, wyposażeniu). Spowodwane jest zbyt wysokim ciśnieniem pary w ciepłym pomieszczeniu (łopatologicznie tłumacząc zawartość pary wodnej w powietrzu jest już tak dużo że praktycznie wytwarza się sytuacja podobna jak w saunie parowej).

Jedynym i najlepszym sposobem na tego typu problemy jest wydajna i sprawna WENTYLACJA pomieszczenia. Musi być zapewniona odpowiednia wymiana powietrza i gwarantuję że efekt spoconych okien czy ścian zniknie jak ręką odjął.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm swirlej2 mam tylko pytanie czy to dobry pomysl zeby ta wode spowrotem do akwa dawac.

bo zalozmy ze umyjesz okna Ajaxem albo czyms podobnym i to zejdzie razem z woda to czy nie bedzie to zanieczyszczalo wody?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Teraz tylko od tyh pojemniczkow wystarcyz doprowadzic kolejny wezyk i bedziemy mieli powrot wody do zbiornika i automatyczne uzupelnianie wody odparowanej :):):)"

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Przyznaję, miałem poważny problem z parowaniem szyb. Dom jest nowocześnie zaprojektowany i na wentylację nigdy nie narzekałem. W miejscach "newralgicznych" tj. kuchnia, łazienka nigsy nie było takiego problemu stąd wnoszę że jest ok. Pojawił się natomiast w salonie pomimo kratek wentylacyjnych w każdym pokoju. Parowanie z akwa miałem na poziomie 20-25 l/dobę przy temp. pomieszcenia 24C w dzień i 22C w nocy - tak po prostu lubimy. Temp w akwa - stała 27C i ruch wody 250000 l/h. Do tego jeszcze cholernie szczelne plastykowe okna. I to było już powyzej przepustowości domowego systemu wentylacyjnego co było doskonale widoczne co rano na szybach.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomasz,

widzisz mimo kratek wentylacyjnych stworzyły ci się w domu warunki jak w szklarni czy saunie. Żaden z projektantów chyba nie zakładał tak dużego ciśnienia pary spowodowanym parowaniem wody z tanku do 25l/dobę. Do tego jeszcze trzeba dodać wysoką temperaturę w pomieszczeniu i szczelne okna. Żeby wentylacja zadziałała jak powinna to musimy zapewnieć zarówno nawiew świeżego powietrza jak i wyciąg "zużytego" zazwyczaj właśnie w formie kratki wentylacyjnej.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektorym to sie nudzi...

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda na szybie to wylacznie problem (zlej) wentylacji.

Nie trzeba miec akwa zeby woda po szybach splywala. (Wystarcza szczelne nowoczesne okna, male pomieszczenie + dwie dorosle osoby przez pare godzin - w zime oczywiscie.)

@Swirlej, do tego projektu jedna uwaga - skroplona woda nie powinna trafiac do zbiornika na kaloryferze bo jak wyparuje to ponownie zwiekszy cisnienie pary wodnej w powietrzu (zakladam ze z tym powrotem do akwa to zartowales)

Co nie zmienia faktu ze skuteczna wentylacja przy wiekszych zbiornikacha to juz pewien problem.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.