Skocz do zawartości
grzegorz.p

przelew-czy zadziala?

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,podepne sie pod temat,zrobilem cos takiego,ale mam problem z "samoczynnym" uruchomieniem przelewu,mam pytanko

1.ile powinien byc krociec od lustra wody krociec ktory zasysa wode z akwa? 2.czy druga czesc ururki powina byc wyzej niz ta w akwa?

3.czy u was rownierz w czasie wylaczenia pradu woda sie cofa az do krawedzi kroca w akwa i nastepuje wowczas zasysanie powietrza?

p.s. zaznaczam iz niechcaco zapodalem osobny watek,chcialem go umiescic w dziale sprzet w podobnym topicu,i wlasnie kolegow bioracych udzial w dyskusji prosze o pomoc jak i innych forumowiczow

p.s.2.przelew dziala po "recznym" uruchomieniu-ale nie STARTUJE SAM po wylaczeniu pradu ,prosze moderatorow o wyrozumialosc :)

bez morskiego akwa tez mozna zyc,:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o pkt 2 - to zawsze tak bedzie, chyba ze wywiercisz otworek w tej czesci idacej 'do gory' w akwa tuz pod powierzchnia wody - wtedy on zapowietrzy uklad po wylaczeniu pompy.

pkt 1 jak masz go tak jak na zdjeciu i blisko powierzchni to moze 'siorbac' i sie samo zapowietrzac - jak zassie powietrze.

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#329639 MateuszD :

jesli chodzi o pkt 2 - to zawsze tak bedzie, chyba ze wywiercisz otworek w tej czesci idacej 'do gory' w akwa tuz pod powierzchnia wody - wtedy on zapowietrzy uklad po wylaczeniu pompy.

pkt 1 jak masz go tak jak na zdjeciu i blisko powierzchni to moze 'siorbac' i sie samo zapowietrzac - jak zassie powietrze.

Nie można wiercić otworu w rurze która idzie do góry bo po wyłączeniu prądu jak się zapowietrzy to już samo nie odpowietrzy, a więc tragedia gotowa. Jedyny otworek w OWERLOW jaki trzeba wywiercić na zaworek zwrotny to na kolankach które wychodzą ze zbiornika żeby zassać powietrze. Ja mam rurę 2cm pod powierzchnia wody i po wyłącz pompy woda spływa do niej z niewielką ilością powietrza ale nic się nie stanie. Przed sklejeniem możesz pokombinować w wiaderku.

A tak to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grrzegorzu wysłałem Ci maila jak to ma wyglądać, masz źle zbudowaną częśc która jest poza akwarium.

3967620a16878ca2.jpg

60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka

Stara bańka - nie istnieje

http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich :), @orzechopcja, ja mam otorek w kolanku ktore jest ponad akwa,[spoczywa na krawedzi],zwykly wezyk od brzeczyka zakonczony zaworkiem przeciwzwrotnym[zatopiony w sumpie] ,na twojej fotce widze iz masz obie czesci ururek[z polaczonych kolanek] na tym samym poziomie-czy to warunek prawidlowego dzialania? ,ja jeszcze rano mialem podobnie,ale pozniej przerobilem,czyli teraz aktualnie ta poza akwa jest wyzej,myslalem iz to troche zapobiegnie zasysaniu wody po wylaczeniu pradu-MYLILEM SIE,przelew nadal nie chce sam"pracowac" ,aha,czy zrzut do sumpa musi byc koniecznie pod woda?-czy to raczej tez bez znaczenia?-prosze o wszelkie rady :)

hej nika :),czujna jak zawsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3967620a16878ca2.jpg

60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka

http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michalko.dzieki za odzew :),za kilka minut ponownie to przerobie[nie jest sklejone na stale :)],powiedz mi jeszcze-czy usytuowanie otworu w szafce na zrzut ma tu tez cos do "powiedzenia"? ja mam pomiedzy krawedzia akwa a tym otworem 65cm roznicy,a wiec bede musial z trojnika pociagnac rurki jeszcze nizej,czy to ma jakies ZNACZENIE?sorki iz tak was mecze ,juz drugi dzien sie z tym partole :),

p.s.blad poprawiony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak jak na filmie.

Rura która jest w akwarium jest krótsza od rury poza.Jak wsadzisz rurę z kolankiem do akwa musi się zanurzyć około 2-2,5cm pod tafle wody. A trójnik poza akwa mam około 10cm od dolnego kolana. Zaworek przeciw zwrotny mam wklejony do kolanka i zasysam przez rurkę strzykawka 60ml. Jak wsadzisz wszystko do wody to musisz zassać dotąd aż pójdzie woda do wężyka i zalewając przy tym pionową rurę wodą co wchodzi do trójnika. W tym kolanie co wychodzi z baniaka i idzie w dół musi się stworzyć podciśnienie i cały czas jest wypełnione wodą. Musi zadziałać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem za trójnikiem to nie ma znaczenia . U mnie jest ok 30 cm.

3967620a16878ca2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie zapełnienie, ma znaczenie na którym poziomie jest trójnik. Im niżej tym większy spływ wody ale i większe ryzyko złapania powierza a im wyżej tym spływ wody się zmniejsza ale jest bezpieczniej. Ja zrobiłem system z rur 3/4 ale coś mnie martwiło bo były wahnięcia poziomu wody w zbiorniku. Trójnik był praktycznie zaraz za dolnym kolanem. Teraz mam system z rury 1 cal i trójnik jest połączony rurką 12cm od kolana do trójnika a oś bocznego wyjścia jest na poziomie 17cm od krawędzi dolnego kolana. Jest w 1/3 wysokości od dołu całego systemu. Woda spokojnie spływa tworząc 2,5 cm wysokości lejek z załamania się tafli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło o wyskość na jakiej jest trójnik tylko o długość rury od trójnika do sumpa. Jeśli chodzi o usytuowanie trójnika to jak najbardziej masz rację.

3967620a16878ca2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich ,chcialem poinformmowac iz przelew juz DZIALA,naprawde jestem bardzo zadowolony,pieknie zbiera z powierzchni pomimo iz mam krociec 2cm pod tafla wody,startuje sam juz bez mojej ingerencji,dziekuje wszystkich za pomocne wskazowki a szczegolnie koledze MICHALKO37 :),niezlicze ile juz mu pytan zadalem,a zawsze otrzymalem pomocna odpowiedz,:),pozdrawiam morszczakow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.