Skocz do zawartości
mmedenski

Ciemnienie skały

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

czy ktoś potrafi wytłumaczyć czemu żywa skała ciemnieje u mnie w akwa,

Na foto1-pokazałem skałkę którą włożyłem z 1,5 miesiąca temu, była całkiem biała, teraz pokryta jest jakby meszkiem.

Foto2-skałka, która dziś otrzymałem od BartY, wygląda podobnie do mojej sprzed 1,5 miesiąca (troche bardziej różowa)

foto3- obie skałki razem, widać różnicę

foto 1

435-foto akwarium 030.jpg

foto 2

435-foto akwarium 032.jpg

foto3

435-foto akwarium 033.jpg

Dodam, że z koralami podobnie

Akwa 350l, oświetlenie t5 2 razy 39W, 4 razy 24W, reaktor, dolewki kalkwasser, jod i stront z butelki raz w tygodniu. Mam wysokie Ca- ostatnio 540, magnez miesiąc temu- ponad 1600. Glony wapienne przyrastają ostatnio dobrze, z tym ze sa ciemne, bordowe, a nie fioletowe czy czerwone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pekaj, u mnie glony maja nawet ciemniejszy kolor, czasami sa ciemno brazowe, takich bordowych tez mam troche, nic zlego sie nie dzieje

pozdrowionka tomek

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na fotach wygladaja troche jasniej niz w rzeczywistosci,

nie pękam, tylko jak wsadzilem nowa skale to szlag mnie trafil ze moja taka ciemna, niektore starsze kawalki sa bardziej wybarwione, tak jak tu

435-foto akwarium 024.jpg

z tym że troche ciemniejsz niż na zdjęciu (kurde czasem ciężko rozmawić nie mając fotek oddających janość:))

A co z wybarwieniem korali, ktoś zauważył cos takiego u siebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle , ze jest to jak najbardziej zwiazane z oswietleniem , pisze o koralach , zauwazylem , ze wraz ze stopniem zuzycia palnika mojej hqi korale robia sie coraz ciemniejsze, np xenia z jasno kakaowej zrobila sie brazowa, nie ma to wplywu na jej zdrowie (obserwacje) proces ten nastepuje b powoli, tak wiec zmiany ktore zachodza u ciebie moga byc rowniez zwiazane z oswietleniem, ale to tylko moje domysly wynikle z obserwacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. polipki zolte u mnie sa ciemniejsze niz u ciebie wpadaja bardziej w kolor zielony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tomik :

mysle , ze jest to jak najbardziej zwiazane z oswietleniem , pisze o koralach , zauwazylem , ze wraz ze stopniem zuzycia palnika mojej hqi korale robia sie coraz ciemniejsze, np xenia z jasno kakaowej zrobila sie brazowa, nie ma to wplywu na jej zdrowie ...

masz rację zjawisko t ozwiązane jest z tym, że wraz wypalaniem się żarnik emituje coraz mniej promieniowania UV co też powoduje u zwierząt dodatkowy rozwój zooksanteli. Korale robią się ciemniejsze i ich intensywne kolore blakną na rzecz beżowych odcieni.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a odwracając sprawę , czy zauważacie rozjaśnianie się zwierzaków , IMO problem ciemnienia/brązowienia korali nie jest tylko uzależniony od światła, ale ma związek z zooksantelami , jak to napisał alex

@mmaderski@ czy moja skała jest jaśniejsza? (miałem raczej stare źródła światła)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartY: czy ilosc zaoksanteli nie jest uzaleniona od swiatla? czy cos jeszcze wplywa na ich liczebnosc ?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciemnienie skały jest związane z obciążeniem akwarium związkami organicznymi i rozwojem glonów na powierzcni skał.To samo dzieje się z koralowcami ,które zmieniają swoją delikatną barwę na brązową w związku z rozwojem populacji glonów w ich tkankach.Zooksantele przestają żywić swojego gospodarz a wręcz zatruwają tkanki koralowca.W odwecie koralowiec pozbywa się glonów /blednie/i o ile waruki środowiskowe się nie poprawią -umiera.

Zasadniczym problemem jest umiejętność oceny stanu zbiornika bez posługiwania się niedokładnymi testami- właśnie na podstawie kondycji koralowców ,ilości glonów ,wyglądu skał ,gdyż mało jest w Polsce perfekcyjnie prowadzonych zbiorników przez wiele lat..

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam

swoją wypowiedź oparłem a wiedze z artukułu Pawła Szewczaka, ale rzeczywiście wydaję się że na rozwój zooksanteli czyli glonów większy wpływ ma zawartość związków organicznych we wodzie. Światło jest tylko katalizatorem. Tak czy siak ciemnienie/brązowienie nie jest dobrą oznaką.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.