Skocz do zawartości
dziuso27

Chemi-pure a praca odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.mam nadzieje ze temat umiescilem w odpowiednim dziale...dzis wpakowalem chemi-pure do akwarium,po kilku godzinach zauwazylem ze odpieniacz nie bije piany tak jak wczesniej.kotluje,kotluje ale powstaje minimalna pianka,zupelnie jak bym go do zwyklej wody wsadzil.chcialem spytac czy to normalne przy chemi-pure czy moze jakis zbieg okolicznosci?

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie było takiej reakcji

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziuso zauważ, że każda ingerencja w system zmienia prace odpieniacza na jakis czas. Choćby włożenie ręki w celu poprawienia szczepki. Nie przejmuj się, jest dobrze.

Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje.:ph34r:

zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż..:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to ma związek ale miałem przez okres jednego miesiąca wsadzone chemi pure + purigen i odpieniacz przez przez ten okres nic nie wywalał nawet na mokro

Parę dni temu posprzątałem sump wyjąłem chemi pure+ purigen, wsadziłem do sumpa cyrkulacje aby w końcu był zawsze czysty i efekt jest taki że odpieniacz wywala mi za jeden dzień (na mokro) prawie cały kubek

Teraz się zastanawiam czy cyrkulacja tak zadziałała dzięki której wszystko trafia do odpieniacza czy wyjęcie chemi pure + elite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ja tez nie zauwazylem zadnych zmian w pracy odpieniacza...za to,kiedy czyszcze akwarium,skaly odpieniacz tez wywala pare kubkow...Cris 6 ,mysle ze tak sie dzieje,gdyz caly syf jest w slupie wody...Po takim czyszczeniu woda przez dzien jest jakby zamglona,malo przezroczysta i wlasnie to wywala odpieniacz...kiedy woda dojdzie do przejrzystosci odpieniacz sie uspokaja i robi dalej swoja prace...Stani chyba pisal ze powodem moze byc tez nieprzeplukana wata...ja stosuje czasami na power headzie czyszczac zbiornik i rzeczywiscie waty nie plukalem...moze to tez jest powod...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok tylko że mi minął z tydzień od tego zabiegu a odpieniacz dalej wywala tyle syfu na mokro. Dodam że ja zrobiłem generalne czyszczenie włącznie z myciem odpieniacza rozebraniem pomp itd a teraz widzę że znowu pracuje jak należy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.mysle ze to mialo cos wspolnego z ingerencja w akwa jak napisal jarex66.dzis odpieniacz chodzi juz normalnie(stndardowa piana)moge tez stwierdzic ze woda faktycznie ladniejsza jest(po 1 dobie od uzycia chemi-pur)..ciekawe jak wygladaja wartosci ale to pewnie za wczesnie zeby cos sie zmnienilo...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#330472 cris6 :

Ok tylko że mi minął z tydzień od tego zabiegu a odpieniacz dalej wywala tyle syfu na mokro. Dodam że ja zrobiłem generalne czyszczenie włącznie z myciem odpieniacza rozebraniem pomp itd a teraz widzę że znowu pracuje jak należy

...U mnie to tez bylo generalne czyszczenie...zazwyczaj jak podmieniam wode to mysle ze od razu zrobie jeszcze to i tamto i prawie zawsze z tego wychodzi generalne czyszczenie...odpieniacz zazwyczaj czyszcze dokladnie,zawsze cos na igielkach cos sie przyczepi...ale u mnie to nadgorliwosc...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Stosuję Chemi-pure już 10 miesiąc. Zwykły i Elite, na przemian. Nie stwierdziłem u siebie jego wpływu na pracę odpieniacza, zarówno zaraz po włożeniu jak i w trakcie stosowania.

Pozdrawiam.

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.