Skocz do zawartości
dziuso27

Moja lampka LED

Rekomendowane odpowiedzi

witam.za rada uzytkownikow zabralem sie za budowe dodatkowego oswietlenia.2x XP-G R5 i 3x XP-E Royal Blue.Niestety bez bajerow,zwykle wlacz-wylacz...(wystarczy).ponizej pierwsze fotki(narazie zmontowalem obudowe i zamocowalem radiatorki....oczywiscie te mazaje znikna-faza robocza..hi hi

jedynie diodek jeszcze nie mam.czekam na przesylke z polski...i juz sie doczekac nie moge...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna lampka jak na wersje roboczą to bardzo schludna i ciekawie przemyślana moja jest prawie gotowa i wygląda przy niej jak w proszku, radiatorki zapewne od procesorków. Pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie,radiatorki specjalne do led-ow wysokiej mocy czy jakos tak...a fakt wygladaja jak do procka ale ciensze sa..

a tak w ogole to moglby mi ktos jakis zasilacz to tej lampki polecic.chodzi mi taki z regulacja mA 350-700 no i na ile volt ma chodzic?.najlepiej jakby mozna go od razu do pradu podlaczyc bez dodatkowych urzadzen..na elektronice sie nie znam,wiec prosze o jak najprostsze odpowiedzi.

]

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro z elektroniką jesteś na bakier, to zależy Ci na maksymalnym uproszczeniu układu. Takim rozwiązaniem jest połączenie wszystkich diód szeregowo i zasileniu prądem 950 mA. Zasilacz powinien dawać ok 18V. Wtedy nie musisz nic kombinować. Spinasz diody w szereg + do - itd i to wszystko razem podłączasz do zasilania. Idealnie pasuje ten:

PLN-20-18 18V, 0~1.1A.

Oczywiście takie rozwiązanie ma szereg minusów, ale nie można odmówić mu jednego: prostoty.

PS. Właśnie doczytałem Twój drugi wątek odnośnie doboru diód. W takim prostym połączeniu zalety diód XP-G (o ile są jakieś szczególne, bo ja je średnio widzę, ale mogę mieść przecież wadę wzroku) nie są w żaden sposób wykorzystywane i w zasadzie tyle samo światła osiągniesz kupując diody białe XP-E, a nie będzie zamieszania z różnymi spadkami napięć itd. Takze ja na Twoim miejscu wybrałbym diody XP-E -- 2 x CoolWhite i 3 x Roal Blue, i połączył tak jak Ci opisałem wcześniej. Prad koniecznie 900-950 mA i jest ekstra.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie xp-e i xp-g chce kupic.to ze szeregowo mam polaczyc to tez juz kumam-w sumie wlasnie tak chcialem zrobic.problem to jedynie zasilacz i grzanie sie diodek.mam malo miejsca pod pokrywa akwarium ,stad takie cienkie radiatorki.chcialem tak zasilacz zamontowac zeby regulowac moc,konkretnie mA,sprawdze jak sie nagrzewa i ustawie na optymalne mA.napisales ze zasilacz powinien dawac 18V..ktos mi napisal ze 3V-juz nie kumam..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na każdej diodzie masz spadek napięcia ok. 3,2 - 3,5 V.Mnożysz to przez ilość diód połączonych w szeregi wychodzi Ci ile minimalnie V powinien dawać zasilacz. Albo ktoś nie za bardzo wiedział o czym pisze, albo po prostu go nie zrozumiałeś. Mógł pisać jaki jest spadek napięcia na 1 diodzie. Cały czas twierdzę że w Twoim przypadku XP-G to strata pieniędzy i większa nieprzewidywalność układu. A światła wcale nie bedziesz miał więcej niż na XP-E (chyba że ze 2 lm, żart oczywiście)

Podałem Ci konkretny zasilacz który się nadaje. W czym więc problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale xp-e to niebieska...nie ma bialych xp-e.biala to xp-g.mam tylko niebieskie montowac??jesli chodzi o zasilacz to u siebie tylko takie cos znalazlem:

http://www.conrad.de/ce/de/product/514599/MEANWELL-LPV-20-12-LED-SCHALTNETZTEIL/SHOP_AREA_22537&promotionareaSearchDetail=005

oraz

http://www.conrad.de/ce/de/product/514600/MEANWELL-LPV-20-24-LED-SCHALTNETZTEIL/SHOP_AREA_22537&promotionareaSearchDetail=005

nada sie ktorys?

znalazlem chyba ten co mi poleciles:

http://www.elpro.org/shop/_pdf_groups/1106.pdf tu jego specyfikacja..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Oczywiście że są diody XP-E białe np. http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17091

2. Jeśli ma być prosto to musi być na jednej nitce 5 diód, a wtedy zasilacz musi dawać 18-20V,

3. można to zrobić np. na dwóch sznurkach, ale wtedy musisz mieć 6 diód i zasilacz np 10V, 0-2A - nie piszę o tym żeby Ci nie mieszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos podpowiedziec jak zasilacz moge do moich ledow podlaczyc...polecono mi meanwell PLN-20-18 18V, 0~1.1A.Problem w tym ze nie moge go w niemczech dostac.wszystkie strony z elektronika przelecialem i nic.w magazynach nie ma.Moze jakis inny...przypomne ze potrzebuje go do w sumie 5 diodek cree...

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPF-40-20, PLN-20-18, PLN-30-20, PLN-45-20, PLC-30-20, PLN-45-20. To tak na szybko. Ale cały czas nie rozumiem. Napisałeś mi które zasilacze są dostępne w Niemczech, odpisałem Ci który z nich pasuje, a teraz okazuje się że go i tak nie ma. A tak szczerze mówiąc to na takiej wiosze jak Polska znajdę cały przekrój zasilaczy w co najmniej 5-ciu miejscach w 10 min, a u wielkiego niemieckiego brata mają tylko akumulatory do starych garbusów? Coś mi się zdaje że problem tkwi gdzieś indziej...

A nawet gdyby Niemcy jeszcze o ledach nie słyszeli to zakup przez internet w Austrii, Francji, Stanach, Australii, Nowej Gwinei i Samoa nie jest w naszych pięknych czasach żadnym problemem.

PS. Ale złośliwa świnia jestem, nie przejmuj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz mój wątek też robiłem taką lampkę w tamtym tygodniu nazywa się: Oświetlenie LED do nano 27L . Może ci coś z tamtych informacji się przyda też nic nie wiedziałem o diodach ale z pomocą kolegów z forum lampka pięknie zaświeciła.

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz problem w tym ze nie maja ich na stanie...dopiero w maju beda.i co najciekawsze w kazdym sklepie to mowia...pozatym niemcy nie sa troche inni niz polacy.wiesz w ilu sklepach z elektronika nie wiedzieli co to diody cree?!daj spokoj...

urban15 twoj post przestudiowalem,tylko ze ja chce zasilacz 2 w 1 to znaczy bez dodatkowego zrodla zasilania..

tomasz te modele co podales to wszystko meanwell-a jest?mam nadz.ze dodatkowego zasilacza do nich nie trzeba?

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#333403 tomasz :

LPF-40-20, PLN-20-18, PLN-30-20, PLN-45-20, PLC-30-20, PLN-45-20. To tak na szybko. Ale cały czas nie rozumiem. Napisałeś mi które zasilacze są dostępne w Niemczech, odpisałem Ci który z nich pasuje, a teraz okazuje się że go i tak nie ma. A tak szczerze mówiąc to na takiej wiosze jak Polska znajdę cały przekrój zasilaczy w co najmniej 5-ciu miejscach w 10 min, a u wielkiego niemieckiego brata mają tylko akumulatory do starych garbusów? Coś mi się zdaje że problem tkwi gdzieś indziej...

A nawet gdyby Niemcy jeszcze o ledach nie słyszeli to zakup przez internet w Austrii, Francji, Stanach, Australii, Nowej Gwinei i Samoa nie jest w naszych pięknych czasach żadnym problemem.

PS. Ale złośliwa świnia jestem, nie przejmuj się.

...Ach,te bezsasadne komplexy polskie...Widzac co moge dostac we Francji i w Polsce,powiniennem nazwac Francje wiocha ("wiocha Europy"-tak na moj Kraj mowia Amerykanie i maja duzo racji w tym)...moze zaczac by trzeba od tego ze francuska mentalnosc to nie postep ale wrecz przeciwnie...czym starsza pralke masz w domu,tym bardziej jest ona zauwazana przez znajomych...fakt,taka pralka po trzydziestu latach wciaz chodzi i wciaz dobrze pierze...Ja tez szukalem Mean well'ow i tez nie znalazlem...Taki glupi przyklad...ledy ,ekran LCD wymyslili Francuzi...pamietam pierwsza lampe ledowa w czasach,kiedy w Polsce nawet nikomu nie przyszlo do glowy ze to moze stac sie oswietleniem akwarium...Ledy juz lata temu byly wypasione z mozliwoscia wschodow,zachodow,poludnia,popoludnia,chmur,burz...etc...Zadzwonilem do firmy...nikt nie chcial ze mna rozmawiac,kazano mnie przyjsc osobiscie...Francuzi slyna z olewania robienia pieniedzy i nie nalezy do rzadkosci,kiedy ktos chce mnie opchnac drogi sprzet ale woli wisiec na telefonie z ciocia i rozmawiac o kuzynce kuzynki,jakie jej dziecko ma piekne oczy i jak ladnie juz mowi...Ale nie o tym chcialem mowic...zastanawiam sie co stalo sie z tymi ledami...we Francji ich nie uswiadczysz...wejdz na ebay fr. i wpisz" high power led aquarium"...wyskoczy Ci co najwyzej belka do oswietlenia nocnego...Nawet w duzym sklepie nie dostaniesz gotowych lamp ledowych a pytajac o nie,wezma Cie za szalenca,ktory nie wie o czym mowi...Dlatego ja staram sie byc daleki od krytyki bo by krytykowac trzeba wziasc wszystkie za i przeciw,trzeba wziasc pod uwage priorytety danej mentalnosci i nacji...Swoja droga,Tomek,fajnie ze pomagasz z tymi ledami,takim ludziom jak ja,ktorzy podczas lekcji fizyki siedzieli w knajpie "Pasieka" i przy miodzie grzanym rozprawiali o sztuce,muzyce i zmianie Swiata...Tez zamowilem dla proby ledy DIY z driverozasilaczem i czekam co z tego wyjdzie...Jeszcze jedna rzecz...nie wszyscy chca miec ledy by miec mocniejsze swiatlo...ja akurat mam dosyc HQI ,ktore wali ostro a wedlug mnie zupelnie niepotrzebnie...Ledy wydaja sie byc bardziej dostojne,nastrojowe (jezeli zmiesza sie temp. barwna) a LPSy (bo te mam) na zdjeciach wychodza piekniej pod stonowanymi ledami niz pod HQI...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziuso27 zrob zamowienie w Polskim sklepie napewno Ci wysla jakims kuriem do Ciebie przeciez to niedaleko.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesylka z polski bedzie kosztowac tyle co drugi zasilacz-troche bez sensu...

zdecydowalem sie na jeden z tych dwoch zasilaczy:PLN-30-20 albo PLC-30-20.Pytanie tylko czy potrzebuje do nich dodatkowy zasilacz czy sa to urzadzenia 2 w 1?czyli jedna strone pod 220v a druga pod ledy podlaczam-o to mi wlasnie chodzi.

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te urządzenia to 2in1 czyli zasilacz i driver w jednym. To o co pytasz, a czego nie chcesz to możliwość dodatkowego sterowania co pozwala np. na ściemnianie i rozjaśnianie lampy. Ale te akurat tego nie mają i nadają się. Napięcie jest co prawda trochę za wysokie, ale tak jak Ci tłumaczyłem mozesz podłączyć jeszcze jedną diodę w szereg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no oba maja napiecie 14-20V(mozliwosc regulacji)mam 5 diodek.wezmy na kazda po 3.0V wiec daje nam 15v a wiec akurat-chyba ze zle rozumuje...

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Dobrze rozumiesz. Nie spojrzałem na zakres regulacji napięcia. Także idealnie pasują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra tomasz....na taka odpowiedz czekalem....dzieki...

aha...a co z PWM w tych zasilaczach?nie beda mi diodki mrugac?

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwość regulacji prądu sygnałem PWM jest tylko w niektórych zasilaczach. Z reguły mają one oznaczenie P (po cyfrach) lub D jeśli regulujemy napięciem zewnętrznym 1-10V. W tym przypadku nie grozi Ci żadna regulacja.(dotyczy zasilaczy ELN)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie dotarly LED-y :) ,ale zasilacz jeszcze nie :) niemniej juz jest dobrze..Niestety ze wzgledu na mozliwe mocne nagrzewanie sie radiatorkow zmienilem swoj projekt.postanowilem zrobic zastepcza szybke ,ktora umnie w deklu zakrywa neonowke i w niej umiescic ledy tak aby firmowe wentylatory wyciagaly gorace powietrze.mam nadzieje ze cos z tych planow wyjdzie..ciekawa rzecz jaka wymyslilem to przymocowanie radiatorkow do obudowy srubkami...niby nic ale pomiedzy plekse a radiatory dalem sprezynki,mozna dzieki nim odkrecajac lub dokrecajac srubki regulowac kat swiecenia ledek..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to oryginalna oslona swietlowki... w jej miejsce pojdzie moja z ledami...

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytuj posty :) Lampka cool. A jeśli chodzi o chłodzenie, pomyśl, nie jak wyciągać gorące, a jak pompować chłodne - daje to dużo lepsze efekty, dlatego 100% wentylatorów na procesorach komputerów dmucha, a nie ciągnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#334107 Radek Ch :

Edytuj posty :) Lampka cool. A jeśli chodzi o chłodzenie, pomyśl, nie jak wyciągać gorące, a jak pompować chłodne - daje to dużo lepsze efekty, dlatego 100% wentylatorów na procesorach komputerów dmucha, a nie ciągnie...

Nie ma miejsca na piata fotke...wiec musialem jeszcze jeden napisac...jesli chodzi o wentylatory-te co mam seryjnie wbudowane wyciagaja mi cieple powietrze dzieki czemu woda sie nie grzeje.jak by bylo odwrotnie to by dmuchalo mi cieplym na wode..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt ukonczony...uzylem zasilacza PLN-30-20.wszystko gra.ale fajnie swieci...w szoku bylem jak porownalem oswietlenie z samej swietlowki oraz z ledami.kolosalna roznica...ponizej kilka fotek:

-oswietlenie zwykla swietlowka(jak do tej pory)

-oswietlenie swietlowka +LED-y

-wyglad calosci

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.