Skocz do zawartości
Marx

sump

Rekomendowane odpowiedzi

pod adresem

http://www.kopernik.gliwice.pl/~marx/gallery/view_photo.php?full=1&set_albumName=sump&id=sump02_001

jest projekt mojego sumpa.

Akwarium ma 120l, sump 80l.

Odpieniacz pobiera wode z komory do ktorej splywa woda z akwarium, i oddaje do komory, w ktorej jest pompa obiegowa or2500.

Prosze o komentarze

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyglądam się całemu zestawowi i mam kilka wątpliwości, ale mogę być w błędzie. Pewnie bez doświadczeń nie będziesz wiedział co dokładnie poprawić. A może przeczytałeś więcej i bazujesz na jakimś działającym projekcie?

Pierwsze to wejście przewodu głównego z akwa, myślę że powinna być jakaś mała dodatkowa komora, w którą by się wlewała woda i dopiero przez przegrodę przelewała do refugium inaczej po każdej np. podmianie wody w pierwszej fazie z akwa pójdzie ci taki ciąg wody z powietrzem do refugium, że ci wszystko wyfrunie do komory z pompą główną, tak mi się wydaje. Poza tym newet przy normalnej pracy będzie z tego leciała ciągle mieszanka wody z powietrzem, czyli wszystko i tak będzie fruwało. Jak jest komin to co prawda woda leje się z powietrzem, ale na dole trzeba utrzymać poziom ponad rurę odprowadzającą wodę do sumpa z komina, inaczej właśnie będzie lała się woda z powietrzem i raz, że w sumpie będziesz miał burzę, a dwa wtedy przelew jest strasznie głośny.

Drugie, co z rurą odprowadzającą wodę z akwa. Zrobisz tam dookoła jakiś przelew z grzebieniem, czy jak? Musisz mieć pewność, że się nie zablokuje, glonami, (koralowcem, rybką), bo nie widzę rewizji.

A może coś już wymyśliłeś, sam jestem ciekaw. Może coś wyjaśnisz?

rah

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump juz jest wykonany :(

pozostale pytania musza znalezc odpowiedz w praktyce, mam kilka pomyslow, ale zobaczymy "w praniu"

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już wodę wlałeś i pompowałeś? Jak już coś złożyłeś to zrób jakieś zdjęcia i dodaj do tych wcześniejszych to sobie popatrze :(

Powodzenia

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecie sumpa jest :(

z podpieciem bede mial problem bo nie mam wezyka ktory by spasowal do rurki 3/4"

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj te wymiary tzn. króćca wychodzącego z pompy (najlepiej suwmiarką), bo rurkę 3/4 cala to mam. Znajdę odpowiednik średnicy i zobaczę w STOMILU, co da się dopasować, to może ci pomogę :( a co tam.

rah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to 34" system nibco? Jeśli tak, to powinieneś bez problemu dostac - wkażdfym markecie budowlanym. Koniec węża pomocz w gorącej wodzie - zmięknie i bez problemu ją nasuniesz na rurkę.

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukam jutro w budowlanym

system to oczywiscie nibco 3/4" - wiem jak nalozyc na pompe, ale co z podpieciem do rurki? czy potrzebna jest jakas zwezka?

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do Marxa, co prawda inne niż temat poruszany w forum.

Oglądałem twoje strony www i interesuje mnie oświetlenie. Jaką zastosowałes oprawę i czy ma ona filtr UV? Jaki żarnik, moc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompe podlaczylem wezem Sicce do redukcji na 1/2cala

Oprawa jest halogenowa i ma na razie oryginalna szybke.

Kazda szyba sluzy jako filtr UV

Docelowo zamierzam zmienic ja na grubsza.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mogę coś poradzić, to założyłbym na końcówkę rury pobierającą wodę z akwarium coś na kształt kosza ssawnego wykonanego np. z większej średnicy rury PCV np. fi 70mm dł ok. 50mm i ponacinałbym (jakimś frezikiem?) wokół tak powastałego walca długie i wąskie otwory powiedzmy długości 40mm i szer. ok. 2-3mm. Górę zaślepiłbym kawałkiem plastikowego krążka (lub typową zaślepką) a dół z pomocą redukcji nasadził na wystającą rurę 3/4". Powinno być ok. Zwierzaki są bezpieczne. Uwaga musisz dbać cholrenie o ten kawałek rury bo jak się zatka to masz wodę z akwarium na podłodze! Szkoda, że nie przewidziałeś rewizji...

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tą rurkę odprowadzającą wodę z akwa obudowałbym takim korytkiem na kształt małego komina tyle że z amkniętym dnem i przykleił do bocznej szyby akwa wokół rurki, a do górnych trzech krawędzi tego niby komina przykleiłbym typowy grzebień AquaMedica. Takie rozwiązanie zdecydowanie zminimalizuje możliwość zatkania całego przepływu na grzebieniu z trzech stron, a zawsze jest możliwość przelewania wody przez grzebień. Wszystkie "liście" glonów u mnie zatrzymują się na grzebieniu i nie wpadają do komina, a taką rurkę uwolnione glony mogą zatkać bardzo szybko.

rah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka pomyslow jak to rozwiazac, na razie planuje przetestowac halas, bo od tego (tzn od ewentualnego zastosowania Durso standpipe w celu wyciszenia) zalezy wielkosc mini komina.

Na razie planuje dac pudelko z pokrywka dosc intensywnie podziurawione i ponacinane.

Z pokrywka dlatego, aby jakis slimak nie wszedl gora (a przez grzebien moze) albo zeby jakas ryba nie wskoczyla

Mozliwe jest tez rozwiazanie pudelka otwartego z grzebieniem naokolo, ale wtedy na wierzch pojdzie plastykowa siatka

Zastanawiam sie tez, czy mocowac to do scianki akwarium czy tylko do rury

Sporo jeszcze niewiadomych...

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już miałem rybkę w kominie. Któregoś razu patrzę rano, a w dolnej części komina na szczęście od strony zewnętrznej (inaczej bym nie widział) na białym tle rurki siedzi uwięziony między biokulkami mandaryn. Poprzedniego dnia zauważyłem jakieś jego głupawe zachowanie. Normalnie trzymał się skałek, a wtedy wypłynął pod powierzchnię wody, przeglądał się w szybach i pozwalał się unosić prądowi wody, był po prostu miotany po całym akwarium. Potem znowu wpływał między skałki. Tak zrobił w ciągu kilku godzin trzy razy, no a w nocy wpadł do komina. Musiałem wyjąć wszystkie biokulki, ale nic mu się nie stało i już od 3 tyg. zachowuje się normalnie. Zastanawiam się nad podwyższeniem grzebienia. Może kupię drugi i dokleję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpalilem calosc hydrauliki i jest ... glosno

proby wyciszenia spelzly na niczym :(

musze wiec dorobic jakis komin

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.