Skocz do zawartości
TMK

ewolucja techniczna w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Będę mieć nowe tak do 200L akwa.Pytanie brzmi jak zmieniały się w waszych baniaczkach urządzenia? Chodzi o zmiany w działającym już jakiś czas baniaku

po przejrzeniu forum zauważyłam, że

-często zmienia się pompę główną na bardziej cichą

-instaluje się automatyczne dolewanie wody

A co z kalkmikserem i reaktorem? Dam sobie głowę obciąć za Balinga, ale jak w przyszłości zmienie zdanie to się da? czy ktoś z was tak zrobił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja to chyba jestem przodownikiem w tej dziedzinie solnice mam już rok a zwiększałem gabaryty już trzy razy zaczynałem od maleństwa 100 lotrów po czym szbko okazało sie że jest to za mało po czym zmieniłem baniak na większy tj 250 litrów ale przy próbach modernizacji niestety ten baniak mi pękł teraz jestem już posiadaczem 300 litrów i 100 litrowego sumpa myślę że na jakiś czas starczy a co do sprzętu to nie przebiegało to tak drastycznie bo większość urządzeń do akwa 100 litrowego kupowałem z zapasem a i z czasem sprzedałem jedno kupiłem inne już nawet nie chce mi sie tego liczyć

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@TMK (kobieta w tak męskim gronie :D), ale do rzeczy, pytasz:

"A co z kalkmikserem i reaktorem"

jeśli decydujesz sie na ten sposób, to licz sie z kosztami , ale jeśli wszystko dobrze wyregulujesz ("dobrze" tzn do potrzeb 200 L, bo można przesadzić) to będzie i stabilnie i komfortowo

stwierdzasz:

"Dam sobie głowę obciąć za Ballinga"

no nie wiem mocne stwierdzenie, znam takich co nie tylko dali by sobie uciąć głowę, ja najwyżej dam sobie paznokieć obciąć za Ballinga.

Życzę wytrwałości.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zaplanowałam już baniaczek i teraz strasznie się boję,ze bedzia jak z pierwszym.Pierwsze też było dokładnie zaplanowane.Okazałao się,że latem temperatura potrafi wzrosnąć do 35 stopni.Trzeba było założyć chłodzenie.przy chłodzeniu jest ok, ale parowanie wzrosło do 1,5 l na dobę.Więc trzeba było poszukać automatycznej dolewki wody itp... Na wszystkie te urządzenia w początkowo 23 l nie planowałam miejsca.

Więć wygląda to jak laboratorium szalonego naukowca.Wszędzie kabelki rurki i czujniki

Boję się żeby nie było tak przy następnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem chłodzenie (wiatraczek od kompa podłączony do czujnika temperatury dotego zasilacz) oraz automat do dolewania wody (pompka do dolewek podłączona do czujnika poziomu DIY, albo allegro) to tanie, ale bardzo wygodne gadżety w baniaku, w pewien sposób stabilizują parametry wody. Taki mały niezbędnik:) Osobiście nie wyobrażam sobie bez nich morszczyzny:yes

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli nie chcesz mieć refinerii co jest zrozumiałe zaplanuj sobie sump, jeżeli chodzi o temperaturę to nie projektuj żadnej pokrywy (ewentualnie niską ramkę nad akwarium) i powieś wysoko HQI powiedzmy 40cm od lustra wody.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze dolewasz 1,5L wody ?? malutko

ja teraz (dość ciepło :D ) leje po 5L wody codziennie a mam pokrywę, no tylko że mam bardzo duży wentylator i temperaturę mam cały czas 26*C, a jak nie wyłącze wentylatora (no teraz mam automatyczny sterownik) to spada i poniżej

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MALUTKO????????

Mam ok 25 (słownie dwadzieścia pięć )l wody w obiegu i uważasz że 1,5 litra to mało? Dzisiaj temperayra na zewnątrz 35*C to będzie pewnie ze 2 litry czyli 10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można przeciągnąć wężyk do lodówki, przebieg wody napędzany przez małą pompkę sterowana przez czujnik temperatury - salony pomysł?:D Zamiast konwencjonalnej lodówki (w której wiercenie dziórek powoduje ostre sprzeciwy ze strony reszty mieszkańców mieszkania) można zastosować małą turystyczną na wkłady z lodem:)

Jeszcze tylko parę tygodni...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.