TMK Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Jak dozujecie jod płynem Lugola, to radzę kupić. Własnie w telewizji podali, że w Berlinie wykupili zapas w aptekach. Więc panika moze sie przenieść do Polski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 może morszczki robią zapasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_natalia Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 ale że co? że z Japonii dojdzie do nas chmura? Cytuj odpieniacz i dolwajka już jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Raczej chodzi o panikę- może być jak z cukrem. Mój Parazoanthus gracilis ostatnio ma coraz krótsze polipy. Właśnie zastanawiałam sie czy nie zacząć dawkować delikatnie jodu i wit C. No i jak usłyszałam że w Berlinie już nie ma płynu Lugola- to poleciałam do apteki . Bo niemcy chyba rozsądniejsi od polaków, ale i tak wykupili. Albo wykupią, albo podrożeje, albo bedzie na receptę... a moze i nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 A tak a propos tego płynu. Kupujecie go wykonanego na glicerynie, spirytusie czy wodzie, albo po prostu co kupujecie? I jak dawkujecie? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 TMK - a w jakiej aptece nie jest na receptę ? Jak poszedłem to Pani w aptece powiedziała że tylko na receptę. Cytuj 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 no co ty u nas bez recepty można kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Moze od dzis jest na receptę a tak poważnie to o ile wiem trzeba dawkować nało i często-ze wzgledu na nietrwałość w wodzie morskiej .Jaki roztwór to nie wiem, przy tych mininalnnych ilościach to raczej obojetne czy woda spirytus czy gliceryna. Bo ja na 400 l będę dawkować ok 1/5 kropli co 2 dni. Przyznaję, że nie wiem jak to działa-mamy 1/3 jodu i 2/3 jodku potasu w roztworze. Który jest przyswajalny? co sie dzieje z resztą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 najlepiej roztwór na wodzie w proporcjach: 1 jodu 2 jodku potasu 97 wody można dostać bez recepty, ale jest 4-5 razy droższy niż na receptę... na receptę kosztuje około 5zł dzięki dozowaniu w moim baniaku (już 4 miesiące) niebieskie akropory wróciły do koloru niebieskiego z brązowego i szarego pozdro Cytuj wyleczyłem się z tego patologicznego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Masz na myśli receptę na miksturę wykonywaną w aptece, czyli tzw lek recepturowy? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 mikstura wykonywana w aptece: poprosiłem lekarza o receptę przy okazji wizyty, podyktowałem mu skład i proporcje co ma wpisać na recepcie i zrobiono mi za 5 zł w aptece tak dla porównania fotki z 12.12.2010 i 13.03.2011 czyli 3 miesiące różnicy (niewątpliwy wpływ jodu i oczywiście poprawa innych parametrów - potas i microelementy, bo zacząłem lać ABC, regularne podmianki, itp.): sorry, ale fotki z grudnia z telefonu... Cytuj wyleczyłem się z tego patologicznego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DiTus Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 a ile dozujesz w swoim akwarium tej mikstury? Cytuj Pozdrawiam, Piotrek 120x70x50 3-side view, T5, 2x6100 + 2x6550, BK 250, Profilux, DaStaCo, AF, AiO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 nie sugerowałbym się moim dozowaniem, bo w każdym baniaku jest inaczej... dozuję 1 kropla/100l rano i wieczorem codziennie, nie mam niestety żółtej akropory, która wg źródeł była dobrym wskaźnikiem przedawkowania... (żółta zmienia kolor na zielony) zacząłem dozować dokładnie 13.12.2010, ABC od 22.12 i regularne podmianki nie są to jakieś porażające przyrosty, bo w międzyczasie miałem małą wtopę z pelletkami i godzinnym brakiem prądu, ale mimo to cieszę się, że odżyły i widać na fotach zdecydowaną poprawę kolorów pozdr Cytuj wyleczyłem się z tego patologicznego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 a ja tutaj na forum przeczytałem wcześniej, że 1 kropla na 100 l tygodniowo! Mam nadzieję, że ktoś kompetentny sie wypowie odnośnie dawkowania, skutków ubocznych oraz wskazówki dla rozpoczynających lanie plynu lugola. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Mariusz, lepiej mniej niż za dużo. Pamiętaj, że jod ma właściwości bakteriobójcze. Możesz wysterylizować akwarium jak przesadzisz. A potem dino i cyjano wywali. Przerabiałem to:banghead Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 #335727 Włodzimierz :Mariusz, lepiej mniej niż za dużo. Pamiętaj, że jod ma właściwości bakteriobójcze. Możesz wysterylizować akwarium jak przesadzisz. A potem dino i cyjano wywali. Przerabiałem to:banghead Liczyłem Włodku, że się odezwiesz! Dzieki. Ja tam własnie zamierzam dawać jedna krople na tydzien przy moich 100 litrach. Nie chce przedawkować. Pozdrawiam Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Włodek, napisz coś więcej, bo też nie chce przesadzić! po jakim czasie od dawkowania miałeś takie objawy i jakie dawkowanie stosowałeś? dzięki Górek Cytuj wyleczyłem się z tego patologicznego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 #335631 TMK :Raczej chodzi o panikę- może być jak z cukrem. Mój Parazoanthus gracilis ostatnio ma coraz krótsze polipy. Właśnie zastanawiałam sie czy nie zacząć dawkować delikatnie jodu i wit C. No i jak usłyszałam że w Berlinie już nie ma płynu Lugola- to poleciałam do apteki . Bo niemcy chyba rozsądniejsi od polaków, ale i tak wykupili. Albo wykupią, albo podrożeje, albo bedzie na receptę... a moze i nie ...We Francji tylko na recepte...do tego na zamowienie...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 #335749 Iceberg : #335631 TMK :Raczej chodzi o panikę- może być jak z cukrem. Mój Parazoanthus gracilis ostatnio ma coraz krótsze polipy. Właśnie zastanawiałam sie czy nie zacząć dawkować delikatnie jodu i wit C. No i jak usłyszałam że w Berlinie już nie ma płynu Lugola- to poleciałam do apteki . Bo niemcy chyba rozsądniejsi od polaków, ale i tak wykupili. Albo wykupią, albo podrożeje, albo bedzie na receptę... a moze i nie ...We Francji tylko na recepte...do tego na zamowienie...Pozdrawiam... W Polsce bez recepty i w aptece i necie. Problem jedynie z dostepnościa stacjonarna plynu lugola w roztworze wodnym (prawie wszystkie krakowskie apteki maja tylko na glicerynie). Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 Nie pamiętam już ile wlałem wtedy, było to 2,5 roku temu, ale na pewno nie była to 1 kropla na 100 l. tylko dużo więcej. Dopiero restart zbiornika zlikwidował plagi. http://www.zoofokus.pl/?23,lugols-solution&PHPSESSID=638e4c368e86b681bb930af8636d2030 Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek Zgłoś Napisano 15 Marca 2011 dzieki! zmniejsze dawke zatem, zeby nie kusic losu... Gorek Cytuj wyleczyłem się z tego patologicznego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 Właśnie zamówiłem w aptece płyn i co ciekawe . Pani w aptece powiedział że skoro to do użytku zew. to połowa ceny , spytałem się czy to będzie inny skład lub czy się będzie różnic czystością , powiedziała że nie . Cena trochę mnie dobiła za 500 ml - 5 zł :-) Cytuj 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Górek Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 w sumie nie ma się co dziwić, bo preparat składa się w większości z wody, ale nie przywykliśmy do takich cen w akwarystyce morskiej Poza tym wydaje się, że sama buteleczka jest więcej warta, nie mówiąc o pracy włożonej w przygotowanie preparatu... Ale jeśli było to na receptę to jest też dofinansowanie - Państwo finansuje Twoje akwarium :) Cytuj wyleczyłem się z tego patologicznego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 Oby dało się więcej takich rzeczy kupić w aptece. Coś od Państwa się należy :-) Cytuj 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 16 Marca 2011 ja już od dawna zamawiam w aptece, idę do lekarza i mówie że mam mi przepisać płyn lugola i tak jak pisze @Snakecharner mam buteleczkę za 5 zł a nie za kilkadziesiąt złotych Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach