Skocz do zawartości
Tomasz Młot - Kwidzyn

Garbik zadziora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiś 6 tygodni w moim nano pływa sobie ładny, zdrowy garbik. Niebieski z żółtym brzyszkiem i pomarańczowym ogonkiem (czy ktoś zna nazwę przypadkiem). Ale nie oto chodzi, jest on bardzo zadziorny, zaczepie rękę przy czyszczeniu zbiorniczka, ostatnio zatakował termometr jak odkleił się od szyby. Jak mi ga sprzedawali powiedzieli że z wprowadzeniem innych rybek nie będzie problemu. Chciałbym teraz dokupic 1 lub 2 a. ocellaris. Czy nie będą przez niego zdominowane i w końcu zamęczone. Jak je wprowadzić. Na razie nie ich nie mam bo nigdzie nie mogę dostać. Dlatego jest czas na przygotowanie się do ich wprowadzenia.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak, garbki niebieskie wystepuja w najrozniejszych formach barwnych zdominowanych kolorem niebieskim (sama nazwa), odpowiednik lacinski jest bardzo trudny do okreslenia. Zazwyczaj sa z zoltymi brzuszkami jak Twoj ale zdarzaja sie takze inne warianty kolorystyczne. Co do jego agresywnosci..natura.Sprzedawca ktory powiedzial ze nie bedzie z nim problemow najwidoczniej nie wiedzial co mowi albo chcial Ci wcisnac rybe. Jezeli chcemy by te rybki tzrymac z innymi garbikami to najlepiej miec duzy zbiornik..w innym wypadku skonczy sie to ciaglym ganianiem i skubaniem. Inna mozliwosc to wpuszczanie takich garbikow na koncu, gdy inne ryby sa juz zadomowione i maja swoje rewiry. Najlepiej zrobilbys pozbywajac sie tego harpagana.

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Chyba dobrze zrozumiałem że inne ryby np. apogon czy gramma zostaną zaakceptowane przez niega , a np. amfiprion już nie?

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej to juz jest kwestia wielkosci zbiornika...? Jezeli jest to okolo 80 l.To spokojnie mozesz dodac takie ryby jak: gramma loreto(czy kazda inna), manadaryna, babki , malego cherubinka itp. Mozliwosci jest wiele..ale inne garbiki raczej odpadaja, wiesz zawsze tez mozna zaryzykowac. Ciao

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wpuściłbym amphipriona Clark - moim zdaniem jest to błazenek z jajami i garbik może mu skoczyć.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.