Skocz do zawartości
daimen

Prośba o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, którzy zajrzeli do tego wątku i z góry już dziękuję za każde sugestie, podpowiedzi czy też inna formę pomocy.

Opisze przygodę jaka mnie już irytuję.

W zeszłoroczne wakacje postanowiłem wystartować z nowym baniakiem, wszystko ładnie pięknie przeniosłem z małego 126 litrowego akwarium do nowego 375 litrowego. Po fali upałów połowa koralowców poszła do kosza niestety kiedy wszystko się wyrównało i było już dobrze w styczniu nastąpił kolejny bum jak myślę spowodowany głodowaniem korali PO4 na małej hance było 0,00. Dobra jedziemy dalej jesteśmy pod koniec lutego zacząłem dodawać do wody bakterie probidio i tak dawałem 1 ampułkę co tydzień przez 3 tygodnie skończyłem w pierwszych dniach marca. Następnie w odstępach 3 tygodni wymieniłem 2 świetlówki 80w w kolorze blue najpierw aquamedic zastąpił już wysłużoną narve, której z góry nie polecam, a następnie ati zastąpiło wysłużoną aquamedica świetlówkę. w tym też czasie do zbiornika trafiły 3 nowe ryby:

Acanthurus nigricans wielkość koło 8 cm

Acanthurus triostegus wielkośc koło 8 cm

Siganus magnificus wielkość koło 10 cm

Odpieniacz w tym czasie odkręciłem aby pienił cały czas gdyż po wcześniejszej wpadce ustawiłem pompę podającą tak że podawała wodę 2 razy dziennie na 4 godziny oraz przez całą noc czyli łącznie odpieniacz chodził koło 17 godzin, pompy głównej w odpieniaczu nie wyłączałem. Po 3 dniach od wpuszczenia ryb i zmiany drugiej świetlówki i powiedzmy 2 tygodni od wlania ostatniej fiolki bakterii kolejne bum w baniaku, poleciało sporo korali acropory, seriatopory i stylopory, ricordee wyglądają jak kapcie, monti w porządku kilka innych acropor też. Parametry Ca od 390 do 410, Kh od 7 do 7,7, Mg 1170, No3 koło 5, PO4 od 0,3 w trzecim dniu katastrofy do 0,48 w 4 dniu teraz pracuję absorber i jest 0,19.

I teraz jakie macie pomysły:( przychodzi mi kilka opcji oto one:

1. Sprzedawca podczas zakupu nowej skały prawie rok temu wcisnął mi tuf wapienny zamiast żywej skały, coraz bardziej przekonuję się aby wyrzucić nowo w tamtym czasie zakupioną skałę była ciężka, koloru żółtego i od tego tam czasu parametry podobno ok ale cały czas coś leci. No ale widziałem co brałem a teraz żałuje.

2 opcja czy mogłem przedawkować bakterie?

3 opcja po wpuszczeniu 3 nowych podopiecznych system się załamał

:)

akwarium 375l. , sump 126l.

Pozdrawiam Damian Dombrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opcja 3

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes pewien, ze pierwszy taki incydent był w 100% spowodowany "falą upałów"? moze to jedna i ta sama przyczyna.

pzdr

65x35x40h~85L, 10kg LR, 4x24w, kaskada i odpieniek DIY :D11.12.11r pękło dno :(((

100x40x50h~200L, kręci się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myślę że to przez upały gdyż woda przez 2 dni była 31 ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedys mialem przez kilka dni 30 stopni i nic sie nie stalo prawdopodobnie masz kiepska skale jak piszesz byla ciezka to juz o tym swiadczy , moim zdaniem za malo wapna i kh za niskie ,podnies tez magnez , co do bakteri to stosowalem w moim akwarium co tydzien i nic sie zlego nie dzialo , aktualnie nie stosuje bo uzywam np

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie również stawiam na pkt. 3. powodzenia w odbudowie

65x35x40h~85L, 10kg LR, 4x24w, kaskada i odpieniek DIY :D11.12.11r pękło dno :(((

100x40x50h~200L, kręci się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kulek ani kz nie stosuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.