Skocz do zawartości
gesco

kilka niewiadomych "stworzeń" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o pomoc identyfikacji, zdjęcia starałem się zrobić jak najlepsze ale jak widać fotografem nie będę :p

P3230001.JPG

P3230020.JPG

P3230005.JPG

P3230011.JPG

P3230029.JPG

co do rozgwiazd, czy je wyrzucić bo jest ich ok 10, wiem że jest sporo apitazi ale czekam aż krewetki wundermani zgłodnieją.

Większe zdjęcia można zobaczyć na https://picasaweb.google.com/p.orzechowski1/IDENTYFIKACJA#

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugie zdjęcie najprawowierniej gąbka - pożyteczna miałem tego cały sump i potem samo się wyniosło :p, no może trochę pomogłem dzisiejszej nocy przy modernizacji sprzętu w szafce :p

Jeżeli tamte zwierzaki wyglądają jak rozgwiada, tylko są wielkości 10gr to normalne i masz powody do zadowolenia, pożyteczne zwierzaki, ale same przyszły to i same pójdą, chociaż może być i tak że będziesz miał ich dziesiątki :p

dalej nie wiem, pewnie jakieś glony wapienne - chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bąbel przypomina mi gąbkę Sycon, rozgwiazdy to raczej Asterina, jedni sie cieszą, inni już mniej. Na 1 focie obok świecącego w aktynice "zjawiska" chyba widzę aiptasię, na innych fotkach też, można już z tym zacząć walkę :p

Pozdrawiam

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Rozgwiazdy wywalaj - lubią zjadać zoanthusy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obumierające glony świecą

2. Gąbka

3. najprawdopodobniej asterina. Są dwa rodzaje jedne jedzą glony inne podjadają korale, nie wywalaj, chyba że zacznie chodzić po koralach i je podjadać

4. ?? (na zdjęciu nic nie widać)

5. patrz pkt. 3

Sto kilo szczęścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z asteriną nie czekaj. Wywalaj natychmiast.

Moje początkowo też niby jadły glony i chodziły tylko po szybach. Zgodnie z zaleceniami zaczekałem !!!

Dziś nie mam ani jednego zoanthusa, a miałem cztery kolonie po ok. 20-30 polipów.

Zanim wszystkie zoa poszły wziąłem się za wybieranie asterin. Wyciągałem po 10-15 sztuk co drugi dzień. Za późno.

Szybką się mnożą.

180 l. 2 x JVP-101. Led DIY 90W. LPS, SPS. Całość obecnie (jak jest słońce) napędzana z fotovoltaiki.

60 l. Ocellarisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Drugie zdjęcie to gąbka, a nie mała rurówka :p

na 4 zdjęciu ta "pleśń" to także gąbka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.