Skocz do zawartości
kilo

Co zżera życie???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu coś zżera mi życie w baniaku. Zaczęło się od Zoanthusów sp. 26 które zostały pożarte w całości, kilka polipów później znalazłem pływających luzem. Później coś zjadło do zera Clavularie fluo, oderwało kilka grzybów od skały i kilka polipów Corynactis sp. 01. Co do Zoa to podejrzewam ślimaka Cypraea tigris (porcelankę) bo widziałem go na nich, ale co do reszty to nie mam pojęcia. Grzyby raczej nie on bo się nie mieści między skały. W baniaku mam jeszcze kilku podejrzanych: 3 x krewetki tańczące, 1 x krewetka boksująca, 1 x krab pustelnik Calcinus elegans, 1 x ślimak Turbo chrysostomus, 2 x małe Turbo, są jeszcze co najmniej 2 kraby które wyszły ze skały i 1 x Lybia tesselata. Pustelnik jest już długo i wcześniej nie było takich problemów, od kiedy jest porcelanka to zaczęło się to dziać ale nie wejdzie między skały. Z nowych mieszkańców jest jeszcze Lybia tesselata ale on znowu jest zajęty trzymaniem ukwiałów. Może ktoś z was miał podobne przypadki i wyczaił sprawcę?

ReefMax, Koralia NANO 1600 i 900 - start 02.02.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczaj się kiedyś w nocy, może zobaczysz jak ze skały wyłazi dziki krab i wcina. Ja tak miałem. Chociaż w tym przypadku stawiałbym na krewetki tańczące.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na krewetki tańczące.

Sto kilo szczęścia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańczące to podskubują korale ale jeszcze nie widziałem żeby wciągnęły coś w całości

ReefMax, Koralia NANO 1600 i 900 - start 02.02.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.