Skocz do zawartości
rah

Xenia marnieje, ale tylko połowa!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Xenią. Jest na jednej skałce i żyła pięknie (1 miesiąc). Teraz na jednej połowie cała się pozwijała, skurczyła, a na drugiej połowie skałki dalej ładna. Trwa to już kilka dni. Parametry ok. Mam tylko koralowce miękkie łącznie 7 + mandaryna i dwie krewetki lysmate i stenopus. Reszta życia wygląda kwitnąco. Czy może coś robić z Xenią krewetka (lysmata)czasem widzę, jak coś tam sobie szarpie?

rah

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Lismata jej krzywdy na pewno nie robi. Jeśli niszczy Ci się tylko jedna i zakładamy że nic o czym nie wiesz jej np. nie podgryzło to odwróć delikatnie skałkę. Być może za duży prąd (czasem przestaje wtedy pulsować) lub nie odpowiednie światło. Jeśli mimo to zdechnie to tak się też zdarza. Dzisiaj chłop jest zdrowy a jutro na cmentarzu - jak to w przyrodzie.

Jeśli jednak zacznie coś się dziać i z drugą to mogłeś przedawkować mikroelementy.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno Xenie potrzebują duużo jodu. A poza tym to w akwarium zawsze jest coś, co nie rośnie. Ja mam dwa gatunki xenii jedna rośnie za szybko a druga zdycha już od roku i nie może do końca zdechnąć ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To u mnie jest podobnie połowa odeszła w niebyt, druga przez jakiś czas była ok, a potem zaczęło się to samo tylko nie do końca bo jeszcze żyje a kilka małych, które rosną na tej skałce w pewnym oddaleniu od reszty jest dalej całkiem ok. No a poza tym reszta koralowców ok. A w ogóle to ile tego jodu dawać. Wlewam codziennie po ok. 5 kropli plus parę innych dodatków i co ok. 2 tyg podmiana 15% i nie wiem czy tego jodu wystarcza, czy podaję za mało.

rah

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bracie!!! Na takie pytanie może Ci odpowiedzieć tylko dyplomowana wróżka. Istnieją testy do określenia zawartości. Należy tylko pamiętać że jod w wodzie morskiej jest bardzo nietrwały - aktywność 30-60 min po podaniu. Wtedy można sprawdzić do jakiego poziomu dochodzi i podawać np w mniejszych ilościach ale częściej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Tomasza. A jak ty dodajesz? Czy faktycznie używasz testów do pomiaru tych pierwiastków? Te testy to drożyzna straszna!!! W książkach są często informacje, że przy częstych podmianach dodawanie pierwiastków jest niepotrzebne. I wiele osób podaje, że te testy to zbędny wydatek, tylko nikt nie powie jak dozuje je u siebie bez testów. Jeśli stosujesz testy i wyszło ci, że bez testów popełniałeś poważne błędy w dozowaniu to daj znać. Kupię te testy. I jeszcze jedno, czy wyniki testów są łatwe do ustalenia, czy też nie są takie jednoznaczne?

rah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. I tu mnie masz. Mam zestaw testów i owszem. Ale jak to jest z ich stosowaniem? Na początku owszem, człowiek się przejmował i myślał że gdy nie zmierzy parametrów wody to wszystko siądzie. Na początku dobrze jest bowiem wiedzieć co się ma w wodzie. Czego trzeba dodać a czego nie, bowiem poziom pobierania różnych pierwiastków przez zwierzęta jest różny. Zależy on także od ich ilości i rodzaju. Tak więc wtedy się tym przejmowałem i testowałem ile trzeba czgoś dodać i o ile podniesie się jego stężenie w zbiorniku. Ktoś może napisać że nigdy nie mierzył, lał tyle ile zalecał producent i jest dobrze. Natomiast ja uważam, że dzięki temu jestem bogatszy o pewne doświadczenie. W ten sposób "nauczyłem" się swojego zbiornika i teraz po prostu wiem co mam dozować i ile. Dlatego tak jak Ci napisałem, jeśli chcesz dokładnie wiedzieć - należy przeprowadzić pomiary.

Aktualnie dodaję raz w tygodniu Koralvit Combi - ok 60% tego co podaje producent. 10% tygodniowo podmieniam wodę. Jod jako że jest nietrwały podaję 3 razy dziennie po 3-4 krople - ideałem byłby dozownik mikroelementów - szczególnie jodu, ale taki założę w moim nowym zbiorniku. Codziennie dodaję także wapń w postaci wody wapiennej przy dolewce i co ok 10 dni magnez. I te dwa ostatnie pierwiastki kontroluję co 2-3 tygodnie.

Jeśli chodzi o xenię pulsującą - pleni się ona u mnie jak chwast. Porasta po kolei skały, szyby a nawet algi wapienne. Jest to widoczne na foto w akwariach klubowiczów. Jako że jest to stosunkowo trudny w utrzymaniu koralowiec miękki uważam go za doskonały tester wody. Przy jakiś zmianach ona reaguje pierwsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach to twoje to piękne akwarium. Super. Może moja 250-ka też mnie kiedyś tak zachwyci. Dobra kupię testy i zobaczę, jak to wygląda z dodatkami.

rah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.