Gość leonwise Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Stara szafka którą nabyłem z akwarium już się rozpadała, obrastał ją grzyb i była z zawilgoconego mdf'u pofalowanego jak ocean. Do tego na kółkach więc strach się bać ile by to jeszcze wytrzymało. Z niechęci do wydawania dużej kasy na nowy mebel powstała nowa, niskobudżetowa szafeczka domowej roboty pod 290l. Względy estetyczne miały drugorzędne znaczenie ponieważ szafka będzie otoczona z trzech stron. Dostęp jednak do niej będzie łatwy. Wymiary szafki 122cm x 46cm x 90cm. Wykorzystano 6 x 2.4m belki 46mm x 96mm 1 x 122cm x 244cm sklejka 9mm ?? x śrub oraz blat ze starej szafki o dziwo w dobrym stanie Koszty wykonania to 30% ceny sklepowej. Wrzucam fotki produktu nie dokończonego bo czekam jeszcze na parę gadżetów z Polski i dokończę dopiero w przyszłym tygodniu. Do zrobionia: drzwi, elektryka, wentylacja, otwory pod hydraulikę Nogi: Podstawa i baza dla blatu: wzmocnienia i mocowanie nóg: gotowy szkielet: blat i pierwszy bok: doprowadzanie do jako takiego wyglądu: i końcowy bałagan: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 O kurcze, a ja myślałem, że moja szafka jest przewymiarowana Słonia na tym możesz postawić Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość leonwise Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Wolę dmuchać na zimne i mieć stojak na słonia Poza tym łatwo ją będzie rozbudować pod większy zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woodcrafts Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 #348746 kapuhy :O kurcze, a ja myślałem, że moja szafka jest przewymiarowana Słonia na tym możesz postawić ja mialem pod reka tylko kantowki 10x10:bump1:bump1:bump1 moj stelaz to musi byc dopiero przewymiarowany jak na akwa 300L Cytuj kryzys w baniaczku przyjme wszelkie zycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Mnie ino dziwi skąd ta wilgoć i pleśń w szafce,albo miała 100 lat,albo stała w piwnicy 99 lat.Moja z płyty wiórowej będzie zaraz miała 3 lata i jakoś wilgoci żadnej nie widzę. Z drugiej strony spokój duszy najważniejszy. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Bomba! I co? Da się? Da się! Fajnie że ludzie zaczynają sami z drewna budować podstawy pod baniaki, naprawdę nie trzeba być stolarzem żeby zbudować fajny stojaczek:) Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzechopcja Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Stojak solidny, ale chyba w takim stanie tego nie zostawisz. Sklejka nie dochodzi do samego dołu a tak ładnie się prezentowało bez niej takie ładne słoje były. Mogłeś na klej i kołki skleić, sam front zostawić bez sklejki do tego założyć takie drzwiczki i byłby lux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woodcrafts Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 #348801 seb :Bomba! I co? Da się? Da się! Fajnie że ludzie zaczynają sami z drewna budować podstawy pod baniaki, naprawdę nie trzeba być stolarzem żeby zbudować fajny stojaczek:) Pozdrawiam seb seb ale jak narazie w tym watku to ja widze wypowiedzi juz 2 stolarzy he he Cytuj kryzys w baniaczku przyjme wszelkie zycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 No to co? Ja nie jestem stolarzem a stojak zbudowałem Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość leonwise Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 @seb - odrobina dobrych chęci wystarczy. Mnie zachęciło to, że na ultimatereef widziałem stelarze z drewna pod akwaria nawet na 1000l. @inmar - zerknij na fotkę w pełnym rozmiarze. Sump wylądował w szafce dokładnie rok temu a fotka z przed tygodnia czy dwóch: @orzech - śliczne belki ale plan był obudować szafkę. Obudować jak najtaniej bo i tak szafka będzie zasłonięta meblami i będzie widać tylko jej kawałek. Kolor sklejki nam odpowiada i śruby nie przeszkadzają. Jest to PIERWSZY mebel jaki kiedykolwiek zbudowałem - następnym razem zrobię lepiej. Dzięki za sugestię co do drzwiczek i nawet o nich myślałem ale stanęło na tym, że zrobię je samemu w ten sposób: http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/63048/63048,1266088324,1/stock-photo-rustic-wooden-barn-door-46594864.jpg PS. Sklejka do połowy dolnej belki była częścią wizji artysty. Teraz sam nie jestem pewien co artysta miał na myśli ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Widzę, że kolega posiedział trochę na reefcentralu. Od razu widać, że stelaż w wersji "amerykańskiej". Brawo ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość leonwise Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 Nie da się ukryć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden Zgłoś Napisano 2 Maja 2011 ...a i ja się powtórzę... można ? Pewnie, że można ja dziś właśnie wierciłem w swojej otwory pod śrubunki i gdybym miał spawany stelaż byłoby już po "ptokach" musiałem trochę zmodernizować konstrukcję aby zmieścić śrubunki Cytuj Akwarium 180L Ricordea&Zoa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 3 Maja 2011 ...Szafka ze ho,ho...wytrzyma dlugo...Nie jestem stolarzem,ale kiedys robilem gitary bassowe.Czym wiecej jest warstw drewna sklejonego razem,tym jest to mocniejsze.Taki gryf bassu musi wytrzymac sporo kilogramow i nie giac sie.Szkoda tez ze widac sruby a wystarczylo uzyc dwoch wiertel,tak by sruba schowala sie do srodka i dziure zalepic klejem zmieszanym z trocinami pozostalymi ze szlifowania...Zawsze mozesz uzyc laminaty (chyba tak to sie nazywa) z jedna strona plastyfikowana,jezeli tak Ci sie podoba,a na katy nakleic drewniane lub metalowe katowniki.Byla tez rozmowa o mocowaniu takich plyt i ja bym wybral zatrzaski kulkowe (chyba tak to sie nazywa)...w ten sposob jednym szarpnieciem sciagasz cala obudowe...Mozliwosci jest duzo...wazne ze szafka wytrzyma a wytrzyma na pewno...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Maja 2011 @inmar - zerknij na fotkę w pełnym rozmiarze. Sump wylądował w szafce dokładnie rok temu a fotka z przed tygodnia czy dwóch: Brak wymuszonej wentylacji,zawsze polecam malutki wentylatorek komputerowy na 12V by wyciągał powietrze i rozwiązuje nam problem wilgoci.W każdym baniaku tak robiłem.W malawi mam akwarium z sumpem bocznym i to wszystko przykryte pokrywą z oświetleniem.Nie ma tam wilgoci w środku bo pracuje sobie wentylatorek. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość leonwise Zgłoś Napisano 3 Maja 2011 Wentylator bedzie napewno. A na zewnątrz może się z czasem pojawi jakas okleina bo widzę, że nie daje to Wam spokoju ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 Wrzucę w sobotę mam nadzieję fotki skończonej szafki z koroną. Mebel się rozrósł o wiele bardziej niż początkowo zakładałem.. jednak zastanawia mnie korona i obciążenie. Ponieważ w koronie będzie wisieć lampa która waży ok 13kg. Sama korona waży ok 7kg. Ciężar wydaje się być dobrze rozłożony - czy nie będzie problemu z takim obciążeniem na akwarium ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topielec Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2011 A będziesz to jakoś impregnował? Miały być foty Cytuj Pozdrawiam, Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2011 foty szczegółowe obiecuje będą do piątku! Na chwilę obecną wykańczam i babram się z drobnicą. Impregnować z zewnątrz będę za jakis czas. Szafka na sumpa została pomalowana w srodku pierwszą warstwą farby jachtowej. Zastanawiam się jeszcze czy zawracać sobie drugą wartstwą bo i tak będzie wiatrak w srodku i będzie dobrze przedmuchana. Podłoga szafki wyłożona matą polietylenową. Więcej będzie na fotkach... tutaj tylko mały spojler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2011 w trakcie rzeźbienia... masywna korona wzmocnione otwory pod lampę. Założenie było takie, że nie będzie belki trzymającej lampy jako takiej na stałe tylko wyjmowalna. dziurska pod wentylacje i mieszkanko sumpa szafka z boku z otworem pod spływ i powrót - docelowo będzie zasłoniety płytą. chiński badziew i nie dałem rady tego jeszcze ustawić jak ktoś ma to proszę o info i pomoc mocowanie lampy widok ogólny na salon i kuchnię do tego nad akwarium będą zamontowane 4 wiatraki (12cm) z regulacją prędkości i jeden duży (14cm) na pełnej mocy w szafce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 Fajny ten projekt... powiedz, ile szacunkowo kilogramów opiera się o akwarium? Masz jakieś wzmocnienia/patenty? Super, że to udokumentowałeś! Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 Sama lampa waży 12kg, korona może ważyć z 6-8kg - zgaduje. Jestem ją w stanie bez większych problemów sam zdjąć i założyć pomimo rozmiarów. Ciężar się opiera na dwóch listwach poprzecznych leżących na bocznych krawędziach akwarium. Zamierzam za jakiś czas przerobić lampę - tzn balast od HQI będzie zamontowany na zewnątrz co znacznie zmniejszy obciążenie na akwarium. Nadal mam do wykończenia krawędzie, szafkę na akcesoria, chłodzenie, okablowanie i zrobię też wyjmowalne tło z pomalowanej płyty pilśniowej. Ostatnio z konieczności musiałem całe to pieroństwo ruszyć i... mam nadzieję, że nigdy więcej tego robić nie będzie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kajman2220 Zgłoś Napisano 19 Września 2011 Witam mam pytanie jaki koszt samej szafki cie wyniósł???? Cytuj Projekt 240l LED + 2xT5 54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 27 Września 2011 Szczerze mówiąc przestałem liczyć w pewnym momencie. Jeśli mnie pamięć nie myli to na materiały poszło około 250euro. Co mnie najbardziej zdziwiło to to, że część z wykorzystanych materiałów była w tej samej cenie co w Polsce. Niektóre dechy były nawet droższe w Castoramie w Warszawie niż u mnie w Irlandii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas.piotr Zgłoś Napisano 6 Października 2011 świetna robota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach