Skocz do zawartości
Gość kapitan

Oświetlenie kostki 65cm - pomoc przy wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kapitan

Witam Panowie.

Od początku najbardziej podobały mi się akwaria w kształcie kostki, a dziś trafiła się okazja odkupić taką o boku i wysokości 65cm (ok 200l).

Zamontowane są tam jakieś 2 świetlówki T5 chyba 24W, ja w swoim aktualnym 96l dysponują kolejnymi czterema T5 24W i odbłyśnikami.

Jak myślicie, dołożyć te 4 swoje to tych 2 i mieć tam w sumie 6 x 24W, co da mi licząc po staremu 0,72 W/l, czy dać sobie spokój i od razu skoncentrować się nad zakupem jakiś HQI? A może zostawić je i dodać HQI do tego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niełatwa odpowiedz, nie skłamię jak napiszę że zarówno te 6x24w będę wystarczające dla większości życia,

jak i lampa 150w+2x24w też, osobiście wolał bym wariant z hqi.

Reasumując, obydwa rozwiązania są dobre :)

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Tak się zastanawiałem kilka dni i teraz myślę o HQI 150W 14.000k + ewentualnie 2x t5,

albo HQI 150W 14.000k + HQI 70W 10000k (lub 70W+70W), tylko boję się tego grzania wody ;p Baniak stoi w zamkniętym pomieszczeniu bez przewiewu ;p

Na pewno będą miękasy, ale pewnie jak ogarnę wątek "SPS nie tylko dla orłów" to i jakieś SPS będą.

Nie chciałbym też przegiąć, bo widzę na forum, że niektórzy mieli problemy z za mocnym światłem.

No i to promieniowanie UV... czasem o tym piszą w opisie żarnika, ale przeważnie wcale. To samo z lampami.

Zawracać sobie głowę tym aspektem? Duże może być to promieniowanie?

Żarniki piszą żeby brać markowe, widzę modele po 400zł+, ale w lokalnym sklepie handlują tymi po 50-70zł i nikt na nie nie narzeka ;p

Czy płaci się za "markę", czy faktycznie są różnice między tymi firmowymi, a chińczykami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś o ledach? Master 120 W Black Python będzie ok na Twój zbiornik.

Sprawdź targowisko, może ktoś ma na sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Zapytam inaczej,

czy 6 x 24W T5 wystarczy mi do skutecznego oświetlenia akwarium o wysokości 65cm?

Planuję tam trzymać różnokolorowe Zoa, jakiegoś Sarco, Sun coral - czy dla takich korali wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie będzie mało.

A jak myślisz o HQI to 250W.

Miałem już dwie kostki 45x45x45 i podobną do Twojej, tylko o 5 centymetrów mniej w każda stronę.

Było tam HQI 250W, a w większej HQI 250W + 4xT5 24W. I przez rok się szczypałem, czy nie dołożyć jeszce T5 2x24W. Teraz mam to samo oświetlenie do 70x70x55 i wiem napewno, że zrobię te dodatkowe dwie świetlowki, albo zrobię sobie LEDy.

Akwarium 70x70x55 = 270 litrów

Sump ~50 litrow

LR 27kg / LS 18kg

Cyrkulacja 6000l/h

HQI 250W + 4x24W + 4x15W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.