Skocz do zawartości
goldi

Wymiary akwarium dla lampy 150W + 2x24T5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem po przeprowadzce do nowego mieszkania i likwidacji akwarium roślinnego. Chciałbym zacząć (na razie w głowie, na papierze i w komputerze) projekt akwarium morskiego z wykorzystaniem lampy HQI 150W + 2x24W za którą trochę zapłaciłem. Szkoda mi ją sprzedawać za grosze. Chciałbym uzyskać coś takiego: kompozycja centralna, duuuużo miejsca do pływania, dostęp do wszystkich szyb w celu ich czyszczenia, ławiczka chromisów, ukwiał z błazenkiem, ewentualnie jakieś ze 2 pokolce. Ogólnie wystruj minimalistyczny. Jak po roku czy dwóch okaże się, że załapałem bakcyla na amen to zabiorę się za coś większego, z porządnym oświetleniem .... Na razie mam jedno pytanie- jakie wymiary polecacie do lampy 150+2x24 z założeniem kompozycji centralnej (zdaję sobie sprawę, że boki będą niedoświetlone, ale tam będzie tylko przestrzeń do pływania).

Pozdrawiam,

Goldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mysle ze mozesz zrobic akwarium o wymiarach 90x60x50h co daje jakieś 270litrów a to juz jest troche miejsca.

ale niestety może to nie wyglądać zbyt dobrze, takie moje zdanie. zakładając po 20-30 cm plaży na boki i jakies 15 cm z przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dno 70x70. Wysokosc 45cm.

Trudno jednoznacznie odpowiedziec na Twoje pytanie, bo 150x150x45 tez bedzie mialo boki niedoswietlone, ale w ten zbiornik zmiescilbys wszystkie te ryby jakie planujesz.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Nie ukrywam, że chodzi mi po głowie zbiornik 120x60x60 lub 110x55x55. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaki zbiornik zrobisz to ogranicza tylko twoja inwencja. Musisz tylko wziąść pod uwagę że oświetlenie dobiera się przede wszystkim dla korali nie dla ryb a w kolejnym etapie dostosowuje się jego wymiary do wymiarów zbiornika a wysokość samego akwarium ma tu kluczowe znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lampa ma ok 60 cm dlugosci i szczerze mowiac, ma sie nijak do zbiornika 120 czy 200 cm dlugiego. Oswietlisz nia prostokat 40x50 cm i to slabo. Jesli pod nia ustawisz korale to przezyja a ile cm z bokow nie doswietlisz to juz Twoja sprawa.

W zwiazku z tym, skoro chcesz takie duze akwarium, to moze zrobisz sobie docelowy zbiornik, nie ogladajac sie na obecna lampe, ktora kiedys zmienisz lub zostaniesz z ciemnymi bokami. Co tu doradzac ?

Dodam, ze jesli kombinujesz robic akwa na zamowienie to zrob nizsze, ale glebsze niz te 60 cm. Bedzie ladniej. :)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.