J@cekWro Zgłoś Napisano 13 Maja 2011 Witam, Mam w zbiorniku plagę krabów dzikusów. Włochate brązowe z czerwonymi oczami, nie potrafię znaleźć sposobu żeby je wytępić. O ile kilka małych póki co nie jest problemem to są conajmniej dwa duże tak ze 3-4 cm. Z tego co podejrzewam kiedyś jeden załatwił mi hepatusa. Jak wiadomo rybka lubi wciaskać się szpary w skale, tam dopadł go bydlak i praktycznie przegryzł na pół w okolicach ogona, czego biedak nie przeżył. Teraz zastanawiam się nad zakupem kolejnego ale mam obawy że historia lubi się powtarzać. ... Choć mam znajomego któremu ukradli auto, nie miał ubezpieczenia. Kupił kolejne ale uznał, że nie będzie go ubezpieczał bo nie ma szans żeby 2 raz mu ukradli Podejście ciekawe ale nie będę brał przykładu. Więc, jakieś rady, jakiś dobry domowy sposób bo zaprzyjaźnienie się, zapraszanie na zewnątrz czy też dokarnianie nie daje nic prócz przyrostu naturalnego .. metoda na szpikulca też niestety nie jest skuteczna, już są tak cwane że wiedzą chyba że nie skrobię sobie skały tylko urządzam sobie polowanie. Ktoś stosował pułapki czy coś w tym stylu bo nie wiem czy inwestować czy raczej nie warto. Dodam że nie mam możliwości wyciągnięcia skały bo poprzyrastały do niej korale. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pol Zgłoś Napisano 13 Maja 2011 a siedziales w nocy z jakims niebieskim swiatlem ?? , znalesc dziada gdzie siedzi butelka "taki ala lejek"w niej jakis kawalek zarcia i wyjdzie, tylko ze sa skubance uparte i trzeba cierpliwoosci ,ja wyciaglem skale i woda RO strzykawka i wylazily , ale jak nie masz mozliwosci.....powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 14 Maja 2011 wszystko sie zgadza tylko że czerwonym światłem a nie niebieskim Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 14 Maja 2011 Ja właśnie jestem po polowaniach na kraba dzikusa który zjadał mi sarco... Miałem o tyle łatwiej że "przyczekałem" w nocy aż wejdzie na korala, podniosłem korala właśnie delikatnie i wyjąłem z wody razem z krabem, od dołu asekurowałem się siatką, jakby miał zeskoczyć... Ale siedział grzecznie, teraz jest w sumpie... Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 20 Lipca 2011 po 2 miesiącach polowania mam 5 szt w sumpie ... oto dwa największe ... chyba jest im u mnie tak dobrze że się ciągle mnożą ...prócz najmniej jeszcze 3 dużych w głównym zbiorniku siedzi cała masa maluchów Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 20 Lipca 2011 Plastykowe pudełeczko dziurką w wieczku i przynętą w środku, zakopane w podłożu tak, żeby było odsłonięte wejście. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach