Skocz do zawartości
J@cekWro

Jak złapać dzikusa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w zbiorniku plagę krabów dzikusów. Włochate brązowe z czerwonymi oczami, nie potrafię znaleźć sposobu żeby je wytępić. O ile kilka małych póki co nie jest problemem to są conajmniej dwa duże tak ze 3-4 cm. Z tego co podejrzewam kiedyś jeden załatwił mi hepatusa.

Jak wiadomo rybka lubi wciaskać się szpary w skale, tam dopadł go bydlak i praktycznie przegryzł na pół w okolicach ogona, czego biedak nie przeżył. Teraz zastanawiam się nad zakupem kolejnego ale mam obawy że historia lubi się powtarzać.

... Choć mam znajomego któremu ukradli auto, nie miał ubezpieczenia. Kupił kolejne ale uznał, że nie będzie go ubezpieczał bo nie ma szans żeby 2 raz mu ukradli :)

Podejście ciekawe ale nie będę brał przykładu.

Więc, jakieś rady, jakiś dobry domowy sposób bo zaprzyjaźnienie się, zapraszanie na zewnątrz czy też dokarnianie nie daje nic prócz przyrostu naturalnego .. metoda na szpikulca też niestety nie jest skuteczna, już są tak cwane że wiedzą chyba że nie skrobię sobie skały tylko urządzam sobie polowanie. Ktoś stosował pułapki czy coś w tym stylu bo nie wiem czy inwestować czy raczej nie warto.

Dodam że nie mam możliwości wyciągnięcia skały bo poprzyrastały do niej korale.

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a siedziales w nocy z jakims niebieskim swiatlem ?? , znalesc dziada gdzie siedzi butelka "taki ala lejek"w niej jakis kawalek zarcia i wyjdzie, tylko ze sa skubance uparte i trzeba cierpliwoosci ,ja wyciaglem skale i woda RO strzykawka i wylazily , ale jak nie masz mozliwosci.....powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko sie zgadza tylko że czerwonym światłem a nie niebieskim :)

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie jestem po polowaniach na kraba dzikusa który zjadał mi sarco... Miałem o tyle łatwiej że "przyczekałem" w nocy aż wejdzie na korala, podniosłem korala właśnie delikatnie i wyjąłem z wody razem z krabem, od dołu asekurowałem się siatką, jakby miał zeskoczyć... Ale siedział grzecznie, teraz jest w sumpie...

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 2 miesiącach polowania mam 5 szt w sumpie ... oto dwa największe ... chyba jest im u mnie tak dobrze że się ciągle mnożą ...prócz najmniej jeszcze 3 dużych w głównym zbiorniku siedzi cała masa maluchów <_<

med_gallery_10552_1829_68970.jpg

gallery_10552_1829_48046.jpg

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plastykowe pudełeczko dziurką w wieczku i przynętą w środku, zakopane w podłożu tak, żeby było odsłonięte wejście.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.