Skocz do zawartości
bestiakol

jak wymienić piasek w akwa ???

Rekomendowane odpowiedzi

mam w akwarium żwirek i chciałbym zmienić na drobny piasek i jak to zrobić bez krzywdy dla zwierząt????

chciałem korale włożyć do drugiego akwarium wyjąć skałę wybrać żwirek wsypać piasek, ale nie wiem czy nie zmieni to mi parametrów wody i nie chce zrobić czegoś głupiego a może nie wyjmować zwierzaków i wsypać piach z szklanki co wy na to????

proszę o dobre pomysły:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy każdej podmianie odessaj część żwiru z kawałka dna akwarium. Możesz równocześnie nasypać tam piasek - sypiesz delikatnie przez lejek przedłużony aż do dna plastykową rurką. i tak po 3-4 podmianach bezpiecznie wymienisz żwir na piasek. Oczywiście pewne przemieszanie jest raczej nieuniknione.

Robiąc to tak jak napisałeś wcześniej lub odsysając całość jednorazowo poważnie destabilizujesz warunki w zbiorniku.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żwirek jest dość duży więc będzie lipa;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jeden pomysł????? co prawda dobry ale ktoś ma jeszcze jakiś i co z parametrami????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniałem ostatnio z czarnego na biały. Skały z wodą do wiaderek, rybki i reszta życia tak samo. Co prawda podupadło troszkę na jakiś tydzień i ponowne dojrzewanie się włączyło, ale strat w życiu nie było. Parametry trochę poniżej normy spadły+stres dla rybek i innych mieszkańców. Tylko częściej trzeba do baniaka zaglądać i pilnować parametry. Wykonalne bez większego problemu. Tomasz podał taką bardzo nie inwazyjną metode, która jest bardzo dobra. Ew, oddziel kawałkiem szkła czy plexy nowy piach od żwiru, żeby się nie mieszało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#352506 Pudzianek89 :

Ja wymieniałem ostatnio z czarnego na biały. Skały z wodą do wiaderek, rybki i reszta życia tak samo. Co prawda podupadło troszkę na jakiś tydzień i ponowne dojrzewanie się włączyło, ale strat w życiu nie było. Parametry trochę poniżej normy spadły+stres dla rybek i innych mieszkańców. Tylko częściej trzeba do baniaka zaglądać i pilnować parametry. Wykonalne bez większego problemu. Tomasz podał taką bardzo nie inwazyjną metode, która jest bardzo dobra. Ew, oddziel kawałkiem szkła czy plexy nowy piach od żwiru, żeby się nie mieszało.

No Twoja metoda to jakis hardcore. Takie rzeczy to sie robiło w czasach głębokiej komuny przy gupikach, a nie teraz :baby

Jesli zwirek grubszy to kup grubszego szlafa. Lepszej metody nie znam.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#352514 Natan :

Tez kiedyś zrobiłem to jak Pudzianek89 i to ze 2 razy, żadnych strat, a za to "szybko i zwięźle" bez zbędnego pierdzielenia.

a przy SPSach tez miałbys tyle odwagi co przy niefoto? bo ja nie :baby

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no naturalnie, jeśli akwarium ma jakieś mega kolorowe spsy i lps to w życiu bym tak nie zrobił :baby

ale ponieważ @bestiakol ma napisane w stopce, że przyjmie miękasy, to sadze że jego akwarium nie jest mega zaawansowane dlatego też taka wymiana pisaku nie spowoduje problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękować za opinie a lepiej kupić piasek ze sklepu czy od kogoś z akwa?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#352804 bestiakol :

dziękować za opinie a lepiej kupić piasek ze sklepu czy od kogoś z akwa?????

sklepowy nowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a podobno od kogoś ma więcej życia i bakterii??? ile mi potrzebne jest???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#352812 bestiakol :

a podobno od kogoś ma więcej życia i bakterii??? ile mi potrzebne jest???

uzywany ma w sobie sporą dawkę osadu, i martwego zycia ktore po drodze do Ciebie moze tam wykitować. takie moje zdanie. lepiej miec mniej dobrego niz dostac nadmiar złego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze a paczka 9 kg mi wystarczy czy więcej czy mniej ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#352817 bestiakol :

dobrze a paczka 9 kg mi wystarczy czy więcej czy mniej ????

wielu ludzi sypie cale 9. choc mi sie wydaje do RM ciut duzo. ja wpierw wsypalem 2,5 kg. Pozniej kolejne 2. I teraz jak mam mega kopare w postaci babki to jej dosypie jeszcze 2. Zaznacze ze przy moim ukladzie skał te 2,5 kg było wystarczające (wysypane na przedzie, za skałami juz nie). Sam zobaczysz jak Ci sie rozklada piasek w Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za wypowiedź kolego:):):baby:kapelusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.