Skocz do zawartości
Martines

Oświetlenie - temat rzeka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już projekt oświetlenia do mojego baniaczka 37 litrów

50x25cm i 30wysokości- szukam porady bo za chwilę wszystko zamawiam w AQVA-LIGHT.

W akwarium planuje żywą skałkę, błazenka (myślicie ze da radę dwa?), jakiś ukwiał i może w dalekiej przyszłości miękki koralik.

Będą 3x15W 45cm długości T8 gdyz przy tych rozmiarach baniaka z T5 nici.

1) Narva BLUE (200 lumenów)

2) Sylvania Aquastar 10 000K (650 lumenów)

I tu nasuwają mi się nastepujące pytania:

1.jaką dać trzecią swietlówkę? Hagen Marine-Glo,Power-Glo czy Philips 03 ? Czy jest sens dawać Power-Glo 15 000K dla ukwiału czy miękkiego?

2. Nie wiem o czym mówi wartość strumienia światła czyli magiczne lumeny? Dlaczego świetlówki Blue maja mało tych lumenów w porównaniu do dziennych?

3. Czy do tych wymienionych świetlówek T8 trzeba i czy warto dawać stateczniki elektroniczne?

Będę wdzięczny za radę -lepiej uczyć sie na cudzych błędach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zbiornik podobnej wielkości i mam w nim od niedawna 1 amphipriona percule i jesli bedzie kasa to napewno trafi jeszcze jedna rybka do akwa. Myślę że max będe w nim miał 3 ryby. Do ukwiała to nie wiem czy takie oświetlenie wystarczy a poza tym jak się napompuje to troche duży jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Do ukwiała to nie wiem czy takie oświetlenie wystarczy"

Czyli co?

Bo wyjdzie tego w sumie 45Watów na 35 litrów wody- 1,3 wata na litr czyli średnio - w artykule na serwisie było o zapotrzebowaniu światła na galony wody i tym sie kierowałem.

Czy brak aktynicznego oświetlenia skazuje mnie na brak ukwiału?

Prosze o rozwinięcie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem ja mam w swoim 2x20W mam taka sama wysokosc jak ty i jakoś strasznie jasno nie jest w baniaku. Ale generalnie te wytrzymalsze ukwiały powinny przetrwać przy takim oświetleniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co chodzi z lumenami znajdziesz tutaj.

Dla u proszczeniu pisze sie ile lumenow oddaje dane zrodlo swiatla i wowczas mozna porownac rozne zrodla swiatla pod katem wydajnosci. Dlatego wiemy, ze T5 dzienne sa wydajniejsze niz HQI. Zuzywaja mniej pradu dla wyprodukowania takiej samej ilosci lumenow.

Jak sam zauwazyles zrodla swiatla niebieskie daja mniej lumenow niz dzienne. Jest tak rowniez w przypadku wielu innych swietlowek akwarystycznych o roznych pasmach.

Na twoim miejscu wiele bym sie nie zastanawial i zalozyl od razu 3 swietlowki. Nie bedziesz musial pozniej nic przerabiac. Jakie jednak to juz zalezy od gustu.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku porównywania żródeł światła do akwarium lepiej sugerować się warością PPFD (natężenia strumienia fotonów wykorzystywanych w fotosyntezie)

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Na twoim miejscu wiele bym sie nie zastanawial i zalozyl od razu 3 swietlowki."

Napisałem, że dam trzy świetlówki i prosiłem o pomoc w jej wyborze. Nie wiem czy lepiej dać białą bo daje więcej światła, czy niebieską bo ładniej wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki... nie doczytalem. W takim razie ja bym dal jedna niebieska i dwie 15000K. Ale to jest moje prywatne zdanie.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie nie. Przynajmniej jak widze JBL 15000K (Solar Marin Day) to nie jest to niebieskie swiatlo a wlasnie super biale z niebieskim odcieniem. Wydaje mi sie, ze jest ono bardzo zblizone do AquaBlueSpecial od ATI. Jak dla mnie obie te swietlowki maja super barwe.

To jest widmo JBL Solar Marin Day:

well_marday.jpg

To jest widmo ATI Aqua Blue Special

atiabs.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim akwarium brakuje właśnie czystej barwy. Moje super aktyniki T8 (Philips TLD03 i Sylwania Coralstar )wpadają w fiolet i nie ukrywam niemiłosirnie mnie to irytuje. Zastanawiam się nad zmianą na bardziej niebieskie. Chciałbym pomieszać dzienną z superaktyniczną. Dodam że mam jeszcze HQI 150W 10kK.

Ma ktoś z was może jakieś propozycje?Z góry dzięki.

PS.Sorry za wciśnięcie się w wątek.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaczalem u siebie tez z aktyniczna swietlowka od JBL. Jej barwa wpada wlasnie w fiolet. Jak sie domyslam wyglada to bardzo podobnie do TLO3.

Ja bym zamienil przynajmniej jedna ze swietlowek (a nawet dwie) na niebieskie, np. Osram 67, Narva Blue, ATI Blue Plus, AquaMedic Ocean Blue. One wlasnie daja niebieskie swiatlo.

Ale tak jak pisalem wczesniej to kwestia gustu i moze troche przyzwyczajenia. Kiedy wyrzucilem u siebie JBL Actinic na rzecz niebieskich troche mi sie to nie spodobalo. Niedawno powiesilem ja ponownie na probe, zdjalem tak szybko jak wieszalem. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.