czadol81 Zgłoś Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) witam wszystkich serdecznie jak to u nas "napalencow"bywa mimo 450l baniaka postanowilem cos zmienic zamowilem nowy baniak co prawda nie jest o wiele wiekszy ale zawsze cos a zamowilem 500l. bede go mial dokladnie za miesiac wiec mam czas na wasze porady nigdy nie zakladalem baniaka z czyjas pomoca i jakos mi to chula ale tym razem chce zrobic to z uwzglednieniem was bo od kiedy jestem na tym forum zauwazylem ze wielu z was ma bardzo duze pojecie o morszczyznie i moze moj nowy baniak wyjdzie jeszcze lepiej niz ostatni. co do mieszkancow to napewno zostaja moje miekkie ale chce tez dodac troche lps i sps wymiary baniaka to 150x60x60 a moje pytania to -gdzie komin na srodku czy w naroznikach -oswietlenie chce zmienic z zarnika na t5 warto czy nie i jaka moc t5 -co myslicie o sumpie z podsypka torfowo morska -czym kleic skaly bo nigdy tego nie robilem z gory dziekuje wszystkim zainteresowanym no i oczywiscie jak juz zaczne projekt czyli budowe podstawy sumpa i innych bajerow to beda zdjecia plany sa zaczac po wekendzie Edytowane 25 Maja 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 Komin według mnie w rogu trójkątny. Ułatwia aranżcję zbiornika i łatwiej ustawić cyrkulację wody. Oświetlenie 6 x 80W T5. Co to jest podsypka torfowo morska? Co do klejenia to poczytaj tutaj: http://nano-reef.pl/...__1#entry264010 Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 ...ja bym robil komin zewnetrzny,jest latwiejszy do zrobienia,nie zajmuje miejsca w akwarium...jezeli chodzi o klejenie skal to mozesz uzyc martwej,klejonej cementem portlandzkim,zmieszanym z piaskiem koralowym,oczywiscie jak masz jakas koncepcje.Jezeli bedziesz mial wystarczajaco duzo skaly zywej to ten powiedzmy twor klejony moze fajnie wygladac...Klejenie zywej skaly nie ma sensu bo kleje do niej po jakims czasie "puszczaja"...Mowiac o podsypce torfowo morskiej pewnie masz na mysli "miracle mud"...robi sie tak,ale jest to malo popularne;szczegolnie na naszym forum...Oswietlenie to tez indywidualna sprawa,gdyz nie wiadomo co bedziesz trzymal...kieruj sie swoja koncepcja aquascapingu i oswietlenia...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafi Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 Witam !! Wymiary twojego zbiornika są takie same jak mojego, który planuje założyć za parę miesięcy (w chwili obecnej kompletuje oprzyrządowanie) !! Czytając tu i ówdzie zaplanowałem komin zewnętrzny usytuowany pośrodku zbiornika Ma to swoich zwolenników jak i również przeciwników, lecz każdy projekt jest inny a każdy powinien sam zdecydować co i jak ! Na pewno będzie więcej miejsca w środku co ułatwi aranżacje/ułożenie skał, z tym że nie wiem czy w Twoim przypadku na to rozwiązanie nie będzie za późno, gdyż wiąże się to z wycięciem szyby a dobrze by było by zrobiła to firma w tym się specjalizująca Co do oświetlenia t5 to 54w lub 80w Pozdrawiam i powodzenia Cytuj AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!! ZBIORNIK ZALANY !!! START 07.11.2012r. Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Maja 2011 T5 54 W beda przeciez za krotkie. Dla miekkich 6 x 80 W bedzie wystarczajaco, ale dla sps-ow za malo. 2x150 lub 2x250 HQI i 4x80 T5 chetniej bym widzial... Musialbys wiedziec, jakie zwierzeta bedziesz chcial hodowac. Mieszanka miekkich z twardymi to raczej polsrodek. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 25 Maja 2011 witam wszystkich ponownie i sorki ze dopiero teraz dziekuje za wasze zainteresowanie i uwagi ale caly czas czeka na wiecej info pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) no i maszyna ruszyla wczoraj zaczele sklejac noey sump o wymiaracg 120x40x35h robie 4 osobne komory bo planujw wsadzic tam troszke machinerii czyli oczywiscie odpieniacz bialek,filter do czyszczenia lustra wody czyli mozna go tez nazwac odpieniaczem bo dziala na bardzo podobnej zasadzie,reaktor fosforowy,wlasnorecznie wykonany reaktor wapna,oraz grzalki,i to bedzie wszystko w 2 komorze komora pierwsza to oczywiscie zlewnia z watom akwarystyczna i 2 wlasnorecznie wykonane filtry weglowe do ktorych woda bedzie leciec bezposrednio z rur kolejna komora to troche zywych skal i zywego kruszywa i ostatnia to 2 pompy powrotnie 4000l/h kazda.a po wekendzie zaczylan podstawe pod nowy zbiornik pozdrawiam i do nastepnego Edytowane 27 Maja 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 28 Maja 2011 ...brzmi niezle...jednak ja bym nie kombinowal z reaktorem,Balling za to jak najbardziej,ale na to jeszcze bedziesz mial czas...wata w komorze to tez kiepski pomysl,choc przy regularnych wymianach na pewno sie sprawdzi.Tu bym wolal owijac wata pompy cyrkulacyjne na jakis czas i wywalac wate na bierzaco...zakladasz ze bedziesz mial farfocle co niekoniecznie musi miec miejsce...filter do czyszczenia lustra wody tez pewnie bedzie zbedny,jezeli woda Ci sie bedzie ladnie przelewala do komina a jedna z pomp ustawisz by dmuchala w gore...oswietlenie to tez rzecz gustu...jedni lubia rownomiernie oswietlone akwaria a inni (ja) nie...wole by zrodlo mocnego swiatla bylo skierowane tam gdzie masz swiatlolubne korale,natomiast tam gdzie nie,wolalbym ciemna (royal blue) otchlan oceanu...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 31 Maja 2011 co masz na mysli ze nie kombinowal bys z reaktorem bo nie zabardzo kleje a co do sumpa to juz jest poklejony wczoraj go zalalem i jak narazie nic nie cieknie jutro zaczynam terapie polifiltrem co by wszystko sie ladnie oczyscilo z niepotrzebnych zwiazkow chemicznych a w czwartek zabieram sie za podstawe, drewno wlasnie dzisiaj zamowilem no i do roboty a baniak juz za 3 tygodnie mam nadzieje ze nie bedzie zadnych opoznien . a co do oswietlenia to jestem na dobrej drodze co do zdobycia jeszcze jednej 150 HQI czyli moze zapomne o t5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2011 podstawa pod nowy baniak juz prawie gotowa jeszcze kilka wzmocniej i jutro przywoze do domu ale caly czas mam dylemat ze swiatlem nie wiem czy 2x150w HQI mi wystarczy na sps-y moze jednak jeszcze doloze 4 x t5 54w problem jest taki ze nie mialem sps-ow i naprwade nie wiem co robic z tym oswietleniem i naprawde prosze was o rade wiem ze juz sie o to pytalem ale dostalem kilka roznych odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2011 Jak chcesz naprawde sps-y to raczej lampa 2x250 + 4x80 W. Nie wiem, czemu myslisz o T5 54W skoro akwarium pozwala na 80 W ? Dla dobrej hodowli sps-ow, mozna regule 1W / litr zapomniec. To minimum. Reaktorem fosforowym mozna latwo zalatwic caly zbiornik. To przestarzala technika, niebezpieczna i niepotrzebna. Chyba to mial Iceberg na mysli. Lustro wody bedzie sie przelewac grzebieniem do komina i dalej do sumpa, wiec extra filtr nie jest potrzebny. Wedlug starej zasady, postaraj sie to wszystko zbudowac jak najprosciej, bez zbednych wodotryskow (filtr tu, filtr tam). Jedyna rzecz na jaka nie zaluj pieniedzy to dobry odpieniacz. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) dziekuje za rade widze ze wychodzimy z zasady im prosciej tym lepiej i chyba masz racje szkoda zachodu na to wszystko a co do odpieniacza to mam zamiar kupic sobie teraz nowy juz patrzylem na V2 tutaj w angli niby najlepsze Błagam! Zacznij używać kropek i przecinków, bo naprawdę ciężko się czyta, a jeszcze ciężej zrozumieć, gdzie kończysz myśl, gdzie zadajesz pytanie i gdzie stwierdzasz fakt... Edytowane 3 Czerwca 2011 przez seb interpunkcja, wlaściwie to jej brak... (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2011 dzisiaj zaczolem bawic sie z rurami,kablami i chlodzeniem.Wszystko powoli zaczyna sie zbierac w calosc i juz za 3 tygodnie przyjedzie moj nowy baniaczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 "co do odpieniacza to mam zamiar kupic sobie teraz nowy juz patrzylem na V2 tutaj w angli niby najlepsze" No wlasnie dlatego radzilem poszukac czegos dobrego (wyglada na to, ze w Anglii nie znajdziesz). Ten nie dorasta do piet "normalnym" odpieniaczom, nie mowiac o tych z najwyzszej polki. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 To ze rynek UK jest zalany przez te odpieniacze nie oznacza ze sa dobre. Tunze reefpack 9002 do piko rafek zasysa wiecej powietrza niz V1200, a szalu mozna dostac przy ich ustawianiu. Mialem V800 w 130 litrach i bylo to ok, ale przy tak zacnym litrarzu jak u Ciebie pisz do Darka B30 bo bedzie dlubal pienidla dla wyspiarzy. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Beda przystosowane do ustawienia po lewej stronie sumpa ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 Stani po lewej stronie to malo, kubek bedzie sie sciagalo przez wcisniecie do srodka Wazene ze body jak BK i dobra pompa tunze Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) "co do odpieniacza to mam zamiar kupic sobie teraz nowy juz patrzylem na V2 tutaj w angli niby najlepsze" W lipcu będzie na zbyciu za przysłowiowego browara V2 1200 tak jak koledzy wyżej podpowiadają omijaj te odpieniacze szerokim łukiem wiem coś na ten temat. Pozdrawiam P.S. Beda przystosowane do ustawienia po lewej stronie sumpa ? Stani bo to są mańkuty i woda gorąca i zimna osobno Edytowane 8 Czerwca 2011 przez strugas (wyświetl historię edycji) Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2011 witam, co myslicie o tych modelach odpieniaczy : Bubble Magus BM105 Protein Skimmer ,Bubble Magus BM-180EX Protein Skimmr, Bubble Magus BM100 Protein Skimmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2011 Mysle, ze jesli juz BM to ten najsilniejszy (180 EX). Pozostale beda na ponad 500 l za slabe. Niestety, w tym odpieniaczu cene robi b. modny ksztalt stozka. Rowniez szkoda, ze pompa nie jest na zewnatrz, co pozwoliloby na wykorzystanie calej komory reakcyjnej. W targowisku pokazal sie fajny odpieniaczyk MB 200 za 1000 zl. Mozesz troszke doplacic i poprosic Darka o wystawienie pompy na zewnatrz i obnizenie tego wewnetrznego sitka i bedziesz mial super maszynke za mniejsze pieniadze (moze tylko mniej kolorowa i nie nowa). Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 a co wy na ten model? :Cone Protein Skimmer SDC-900 Caly czas szukam czegos mocnego i dostepnego w UK,ale niestety nic ciekawego nie moge znalezc..POMOCY!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 ...Witam...te odpieniacze ze stajni Marine Sources jeszcze nie sa popularne w Europie ale np. w Australii morszczaki sa nimi zachwycone...Sam mam CSA zewnetrzny i nie zamienilbym go na inny...szukaj w "all pond solution"...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2011 wlasnie ten ostatni tam znalazlem i mnie zainteresowal ,juz kiedys kupilem od nich odpieniacz i jestem zadowolony ale niestety ten co mam juz nie ucignie nowego baniaka bo juz jedzie na maximum.ale dzieki wielkie za podpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 witam ponownie wkoncu zainstalowalem nowy odpieniacz SDC-900jak narazie nie ma co odpieniac bo baniak ma byc dopiero w czwartek ,ale bombli bardzo ciekawie .co do reszty , to pompy cyrkulacyjne juz podlaczone,V2-300uv,V2-400UV no i jeszcze czekam na ozonizer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2011 no i przyjechalo moje nowe akwarium.piekne.jak tylko wrocilem z pracy zabralem sie za wiercenie dziur i podlaczanie reszty rur .jutro wnosze je do domu i zaczynam prace nad kominem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach