DiTus Zgłoś Napisano 29 Maja 2011 no tak... wczoraj był mecz, była wódeczka... no i zapomniałem wyłączyć dolewki, kapało mi na podmianę... efekt dolanie do systemu jakieś 60l świeżej wody z RO, a zasolenie spadło do 30 ppt... korale wydają się OK pytanie szybko podnieść do 34-35 ? niech zwierzęta myślą, że to jakiś prąd przepłynął i tyle ;-) czy jakoś stopniowo? Cytuj Pozdrawiam, Piotrek 120x70x50 3-side view, T5, 2x6100 + 2x6550, BK 250, Profilux, DaStaCo, AF, AiO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman Zgłoś Napisano 29 Maja 2011 No raczej baaardzo stopniowo w myśl zasady "w morszczyźnie wszelkich zmian dokonujemy powoli" . A ile to jest 30 ppt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 29 Maja 2011 no tak... wczoraj był mecz, była wódeczka... no i zapomniałem wyłączyć dolewki, kapało mi na podmianę... efekt dolanie do systemu jakieś 60l świeżej wody z RO, a zasolenie spadło do 30 ppt... korale wydają się OK pytanie szybko podnieść do 34-35 ? niech zwierzęta myślą, że to jakiś prąd przepłynął i tyle ;-) czy jakoś stopniowo? Miałem tak kiedyś w 140 l ... zalałem aqwa słodką wodą i pół mieszkania przy okazji ... po wysuszeniu mieszkania podniosłem zasolenie dużą ilością soli rozpuszczoną w małej ilości wody i obyło się bez strat ale ja się nie znam to może ktoś coś mądrzejszego napisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad Zgłoś Napisano 29 Maja 2011 Witam Jesli masz jakies krewetki w akwarium to szczegolnie stopniowo - nie wytrzymuja przewaznie naglych skokow zasolenia. Cytuj 500L OptiW.12mm +sump112L Odpieniacz BubbleKing mini200.Pompa obegowa New Jet 4500L/h , cyrkulacja 2xTunze6095 + multicontroler7096+JEBAO RW15 .oswietlenie Giesemann Infinity 2x250W+4xT5 ok 35kg skaly + 20kg Livesand+ Sera Siporax 3l.Automatyczna doleweka i inne duperele + TM Bio NP Pellets sie kreca.Reaktor Wapnia ala Dastaco Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 29 Maja 2011 O jeden stopien mozesz szybko podniesc a reszte wyrownasz zasolona dolewka... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2012 Witam. Chce obniżyć zasolenie z 1024 do 1020. Aqua Calculator podpowiedział, że będę musiał wymienić ok 60 l wody. Troszkę dużo, więc postanowiłem, że przygotuję RO i podciągnę parametry Ca, Mg, kH do takich jak w akwa. Niestety w tym Calculator już nie chciał wspomóc. Beczka w której będę robił ma 30l ile gramów dodać prochów ażeby było ok normy? Może, źle coś klepie ale tylko na Mg mi podaje a reszta 0 gr przez 7 dni J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach