Skocz do zawartości
dziuso27

Cyjano na axifudze

Rekomendowane odpowiedzi

witam.jakis czas temu jeden polip axifugi pokrylo cos wisniowego...nie wiadomo bylo co to jest ale chyba jednak jest to cyjano.teraz zauwazylem ze nalot koloru wisni rozprzestrzenil sie na skale i pokryl nawet okoliczne glony babelkowe...co robic zeby nie doszlo do dalszego rozrostu.dodam ze mam je tylko na axifudze i pobliskim fragmencie skalki...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co robić? Otóż na stronie głównej jest opcja wyszukaj. Wpisujesz słowo kluczowe: cyjano, następnie czytasz 1500 postów które było na ten temat i stosujesz się do rad lub nie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz.jedyne co wyczytalem z tych 1500 postow to to ze

-samo przyszlo,samo pojdzie

-zastosuj chemiclean

-blad nie stosuj chemiclean ,lepiej usunac przyczyne niz skutek..

u mnie skutek byl taki ze jeden polip sie schowal,zarosl brazowa galareta,ktora nastepnie zamienila sie w wisniowy nalot,ktory to rozlazi sie dalej...niestety wrzucic chemicleana i patrzec jak znika to troche dla mnie za malo...najwazniejsze dlaczego sie pojawilo i dlaczego akurat na koralu...np.piasek bielusienki..skaly tez..a w wiekszosci przpadkow u innych uzytkownikow cyjano pojawialo sie rowniez tam..

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to właśnie tam wszystko masz, z pominięciem tego dlaczego się pojawiło bo tego jak dotąd uczeni nie odkryli. A podpowiedzi pomocy bedziesz miał takie:

-samo przyszlo,samo pojdzie

-zastosuj chemiclean

-blad nie stosuj chemiclean ,lepiej usunac przyczyne niz skutek.

Chociaż ja myśleę że ostatnia odpowiedź jest w niektórych przypadkach idiotyczna.

Zastosujesz je lub nie. Nic nowego nikt jeszcze od ostatniego posta na ten temat nie wymyślił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie mozesz mi napisac jakiej firmy ten chemiclean zastosowac?tzn.ktory najlepszy i latwo dostepny..

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ChemiClean jest tylko jeden. I chciałbym coś jeszcze wyjaśnić odnośnie mojej poprzedniej wypowiedzi (o tym idiotyźmie). Nie polecam stosowania środka gdy w zbiorniku są 2 czy 3 plamki cyjano. Wtedy met. naturalne: odsysanie, poprawienie filtracji, poprawienie cyrkulacji, zaprzestanie podmian wody. Potrafi to trwać jednak długo, jednak skutkuje. Gdy mamy natomiast gwałtowny atak cyjano które wchodzą i duszą koralowce co zdaża się wtedy bardzo często uważam że należy zastosować środek w celu ratowania zwierząt. Po cyjano na trzeci dzień nie ma śladu, zwierzęta odżywają, a my mamy kilkanaście dni do kilku tygodni czasu żeby usunąć przyczyny, nie tracąc w tym czasie zwierząt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z przyczyn technicznych nie zastosuje odrazu chemiclean-poprostu tu gdzie mieszkam nie moge tego dostac-caly net przelecialem...napisalem do staniego.moze on wie gzie kupie jak nie to dopiero w lipcu bede w ojczyznie to kupie.narazie jak pisales-natura..szkoda mi tylko axifugi..dzieki

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.