szaman Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Witam! Swego czasu user deral napisał o swojej lampie tu, podając, że string 12 LED zasilił prądem 800mA (RB) i 1000mA (CW) odpowiednio. O ile rozumiem prąd 1000 mA, to ustawienie prądu 800 mA mi się kłóci ze specyfikacją dla zasilacza ELN-60-48. W karcie podane jest, że maksymalny prąd dla tego zasilacza to 1,3A, który można zmniejszyć o 25% (z tolerancją 3% dla zmiany), czyli jak weźmiemy 75% z 1,3A, to mamy minimalny prąd dla tego zasilacza 975 mA. Jak więc uzyskano na nim 800 mA? W karcie są dwa parametry - prąd znamionowy (rated current) i zakres prądowy (current range). Ta druga wartość ma podany właśnie zakres - dla tego zasilacza od 0 do 1,3A. Czy to oznacza, że można wysterować go poniżej wartości 975 mA, jak podano w zakresie regulacji prądu (current adj. range)? Może ktoś kumaty w elektronice mi to wytłumaczyć jak sześciolatkowi Pozdrawiam Szaman Cytuj RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak Nano Reef 30, 3,5kg LR, 4,5kg LS Start 20.10.2011 wątek tutaj szaman.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Te zasilacze dają się wysterować na dużo mniejszy prąd niż podane przez Ciebie 975mA. Jeśli dobrze kojarzę to startują z poziomu ok. 150-200mA (teraz nie dam sobie głowy uciąć bo lampę robiłem już parę miesięcy temu). Niestety mają też kilka wad i na dzień dzisiejszy chyba wybrałbym inne rozwiązanie (zasilacz napięciowy i do tego dobrane drivery sterowane PWM). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szaman Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 wybrałbym inne rozwiązanie (zasilacz napięciowy i do tego dobrane drivery sterowane PWM). Takie jak podane wyżej rozwiązanie zaproponował mi również tomasz z Częstochowy. A pytam, bo kombinuję kilka rozwiązań na razie na papierze. Generalnie, bazując na info z forum, jakbym używał ELN, to tylko jeden string pod jeden zasilacz, żadnych gałęzi, aby nie upalić więcej niż jednej diody. Z drugiej strony, gdzie wyczytać podany przez Ciebie parametr tak niskiego prądu? Nigdzie nie ma tego w specyfikacji? Ale dzięki za info. Szaman Cytuj RO+DI, TDS, Koralia Nano 900, AquaClear50, grzałka 50W TetraTEC, sól IO, salimetr JBL, testów na razie brak Nano Reef 30, 3,5kg LR, 4,5kg LS Start 20.10.2011 wątek tutaj szaman.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Zasilacz ten ma płynnie regulowany prąd 0-1,35A także nie macie się co martwić. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 @tomasz - zgadza się ale realnie jak chcesz sterować napięciem 0-10V to przynajmniej u mnie jak ustawiłem max. prąd rzędu 1.4A (daje się nawet więcej) to zasilacz startował dopiero po podaniu ok. 1.5V przez co prąd był od razu rzędu 150-200mA. @szaman - dajesz jeden duży zasilacz. Do tego dajesz drivery na poszczególne stringi diod i nie ma bata, żeby coś źle zadziałało. Dla bezpieczeństwa oczywiście możesz dać bezpiecznik na dany obwód ale to już jako dodatkowe zabezpieczenie. Ryzykowne to jest łączenie kilku stringów równolegle do jednego zasilacza prądowego (np. jakiś duży Meanwell dający przykładowo prąd 2.8A - dajesz dwa stringi równolegle i teoretycznie w każdym masz po 1.4A). Wtedy to niezbędne jest zastosowanie bezpieczników bo jak walnie Ci jeden string co cały prąd pójdzie w jedną gałąź przez co pożegnasz się z diodami. Dodatkowo stosując zasilacz napięciowy i osobne drivery na każdy string możesz na jednym zasilaczu dać zarówno diody wysterowane na 0.95A jak i te na 1.4A. Robiąc to na jednym zasilaczu prądowym przez każdy string będzie płynął taki sam prąd. Oczywiście pozostaje kwestia jak dużą lampę chcesz budować. Ja u siebie mam 6 takich zasilaczy i teraz chętnie bym to zmienił na jeden duży zasilacz i osobne drivery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2011 Tak, tylko koledzy nie pytali od ilu startuje tylko czy da się ustawić prąd 800mA. Tak da się bez problemu. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denonik Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 a jak mozna ustawic ? sa w srodku 2 srubki do regulacji 1 napiecia a 2 amp i co dolej podlaczam miernik jak i pod co prosze o dokladne wytlumsczenie bo z elektronika slabo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 Nie dostałeś mojego priv? Nr tel nie było? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz_76 Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 Dlaczego chcesz zastosować tak małosprawny zasilacz do LED? Przecież, na dłuższą metę, będzie to nieopłacalne? Ten producent ma w swej ofercie również: http://www.mplpower.pl/zasilacze-wtyczkowe-i-desktop/desktop-meanwell,148 które są bardziej sprawne. Odpowiedni prąd ustawisz na driverach (koszt 12 zł na jedną wstęgę chyba nie jest porażający) Z jednej strony chcesz zastosować diody a z drugiej strony wybierasz układ o prawie najwyższych stratach.... ? Zrozumiał bym gdybyś tym chciał oświetlać szafki kuchenne (do takich celów powstały te zasilacze) - ale to będzie świecić po kilkanaście godzin na dobę - więc... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2011 Takze zaproponowałem żeby sobie dać z nimi spokój, ale denonik już je zdaje się ma... Chociaż czasem warto zmienić zasady juz w czasie gry - może sie okazać że wybór był lepszy. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach