Skocz do zawartości
jan fitas

zgadywanka...?

Rekomendowane odpowiedzi

Zbyszek, cieszy mnie, ?e Ty si? cieszysz - wibrujesz wtedy na bardziej subtelnym poziomie i jeste? o WIELE BARDZIEJ 'przyswajalny' :wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)ok

Ps; Jak zaczniesz pokazywac taki sprzet jak ten , to chyba zaczne "kontrolowac " czesciej twoja stronke :D

jeszcze raz gratuluje :) (kalkreaktor bardzo mi sie spodobal , prawde mowiac bardziej niz Deltec ) jeszcze tego samego dnia umiescilem Twoj artykul w dziale DIY jak napewno zauwazyles wczoraj , bo zreszta byl warty tego by go tam umiescic :D :D

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Janek@ dobra pamięć :) mnie sę takie rozwiązanie podoba reaktor jest dobrze pomyślany. a w tym będzie złoże ruchome?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BartY, a jak my?lisz, skoro 'wybrzydza?em' dyskutuj?c o ruchomym z?o?u z Krzy?kiem Pon??

w/g mojego rozumienia 'ruchome z?o?e' wyklucza w kolumnie reakcyjnej reaktora dolnej 'pod?ogi', czy te? 'sita' - jak m?wi na to Arcadio :D

w takiej konstrukcji zast?puje je sto?kowato uformowane za?lepienie dolne...

nap?d w 'ruchomym z?o?u' nie posiada zaworu kulowego na t?oczeniu, bo nie istnieje taka potrzeba!!! tutaj wymagana jest ca?a 'para' pompki, aby to z?o?e mo?na by?o nazwa? w?a?nie 'ruchomym' :wink

sam wk?ad musi mie? odpowiedni? granulacj? rzecz jasna - ?om wapienny 10 mm '?rednicy' raczej nie b?dzie 'ruchomy' :)

takie sto?kowe zako?czenie/za?lepienie reaktora od do?u sprawdza si? znakomicie!!!!!

spr?buj kiedy? dmuchn?? mocno w 'przestrze?' sto?ka (wi?kszy lejek?) i dla por?wnania w 'przestrze?' walca - zobaczysz co mia?em na my?li m?wi?c, ?e sprawdza si? znakomicie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha , czyli teraz już rozumiem, że w oryginalnych deltecach trzeba to sitko wyciągnąć, jeżeli chce się pracować na złożu ruchomym

pzdrowienia Bartek

A wracając do zaworu to że jest zawór nie wyklucza ruchomego złoża , chyba że wiesz, że pompa będzie w sam raz :wink. Ja bym nie wiedział i dałbym zawór :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie , tak spojrzalem i musze jednak powiedzeic ze mi sie podobal ten moj reaktor z materialu PVC , masywny , ladny i mozna nim bylo nawet rzucac o sciane :)

photo2.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co chodzi z tym poziomem gliceryny w liczniku bąbelków? To o czym wspomniał Swirlej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzilo ogolnie o poziom np; wody w liczniku ... licznik jest o takiej konstrukcji (zreszta o `podobnej` myslalem ) dlatego zapytalem czy czasem nie bedzie wypelniony gliceryna tak jak ja to planowalem ^( chodzi o dokladniejszy pomiar bombelkow )

Ale teraz to juz bez znaczenia bo planuje dwa kompy , jeden w baniaku do mieprzenia wartosci Ph drugi to sterownia reaktorem , to juz licznik nie jest taki wazny .

pozdr...

Ps; Michal dzieki Ci wielkie ( wiesz za co )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżięki za wyjaśnienie. Dwa kompy, też tak planuje zrobić. Ale to jeszcze troche potrwa, narazie mam jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabialismy dokladnie ten reaktor pod ruchome. Cala zmiana to wrzucenie stozka (opcjonalne, nie jest konieczne ale poprawia dzialanie), troche trzeba bylo podniesc poziom sitka (okolo 10 cm od dolu komory) i wkleic w nie siatke o drobnych oczkach (konkretnie to sitko do odcedzania makaronu :) ). Nic nie moze spasc nizej bo wtedy pompa nie bedzie wstanie podniesc wkladu.

Dziala bezproblemowo, dorzucilem wklad Mg do zwyklego reaktora (dolomit) - tez bez problemow.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BartY :

Aha , czyli teraz ju? rozumiem, ?e w oryginalnych deltecach trzeba to sitko wyci?gn??, je?eli chce si? pracowa? na z?o?u ruchomym

pzdrowienia Bartek

A wracaj?c do zaworu to ?e jest zaw?r nie wyklucza ruchomego z?o?a , chyba ?e wiesz, ?e pompa b?dzie w sam raz :wink. Ja bym nie wiedzia? i da?bym zaw?r :D

Barty, nigdy nie mia?em w r?kach oryginalnego Deltec'a :)

nie wiem czy to sitko mo?na wyci?gn??, czy te? reaktor jest nierozbieralny; mam tu na my?li tak? http://www.deltecusa.us/calciumreactors/pf500.php maszynk?, na kt?rej w tym w?tku prezentowany DIY jest wzorowany.

my?l?, ?e w tym wzgl?dzie bardziej pomocne b?dzie Ci zdanie tdew'a wy?ej...

pisz?c o z?o?u ruchomym i braku zaworu kulowego mia?em na na my?li tak? http://www.deltec.pl/pf600.html opcj? reaktora Deltec'a.

widz? tam tylko sto?kowe dno, bez sitka...

p.s. kliknij prosz? w miniatur? zdj?cia w tym ostatnim linku - na powi?kszeniu doskonale wida? co mia?em na my?li :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcz jedno pytanie. Moze glupie ale co tam.

Najpierw wstep.

Jest sobie akwarium bez sumpa i stoi na szafce. Gorna krawedz akwarium znajduje sie na wysokosci ~125cm.

Do tego akwarium zostaje podlaczony reaktor, o ktorym tutaj wlasnie mowa. Stoi on sobie na podlodze w szafce. Czyli woda jest pobierana z akwarium i do akwarium wypychana.

Czy bedzie dzialal ten reaktor w takim ukladzie?

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arcadio :

[...] Stoi on sobie na podlodze w szafce. Czyli woda jest pobierana z akwarium i do akwarium wypychana.

wszystko będzie uzależnione od tego CZYM/W JAKI SPOSÓB będziesz zasilał reaktor :)

np., dobra pompka perystaltyczna będzie idealna; prawdopodobnie odejście z głównego tłoczenia też się sprawdzi...

należałoby zadbać o nie zanurzanie w wodzie zbiornika wężyka dozującego odciek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BartY :

Aha , czyli teraz już rozumiem, że w oryginalnych deltecach trzeba to sitko wyciągnąć, jeżeli chce się pracować na złożu ruchomym

pzdrowienia Bartek

A wracając do zaworu to że jest zawór nie wyklucza ruchomego złoża , chyba że wiesz, że pompa będzie w sam raz :wink. Ja bym nie wiedział i dałbym zawór :D

W jaki sposob chcesz sobie wyciagnac to sitko w Deltec`u po przez srubunek , skoro ono jest wieksze piec razy od niego ?:)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jan fitas :
Arcadio :

[...] Stoi on sobie na podlodze w szafce. Czyli woda jest pobierana z akwarium i do akwarium wypychana.

wszystko będzie uzależnione od tego CZYM/W JAKI SPOSÓB będziesz zasilał reaktor :)

np., dobra pompka perystaltyczna będzie idealna; prawdopodobnie odejście z głównego tłoczenia też się sprawdzi...

należałoby zadbać o nie zanurzanie w wodzie zbiornika wężyka dozującego odciek...

Takiej wlasnie odpowiedzi sie spodziewalem. Dlatego moje wczesniejsze pytanie bylo czy odejscie odcieku jest na stronie tloczacej pompy. Co prawda w takiej konfiguracji, gdzie CO2 podawane jest na strone ssaca troche mi nie pasuje do tego planu. :D

Nie ma jednak problemu poniewaz sa to tylko moje teoretyczen dywagacje w tym temacie.

Co do pompy perystaltycznej to naturalnie byloby to super rozwiazanie. Nawet mam jedna... ale pobiera 70W. :wink

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barty sitko zostaje, na dole komory musi byc na wysokosci kilku centymetrow woda. Jesli nie bedzie sitka i zloze zajmie cala komore pompa go nie przepcha. Cala robota to wklejenie na sitko siatki o odpowiednio malych oczkach (tak by nie przelatywal przez nie wklad). I to jest jedyna czynnosc jaka jest niezbedna przy zmianie rodzaju wkladu. Inne tylko poprawiaja jego prace. Zawor na pompe raczej bym dal -reaktor tego typu startuje sie z zamknietym na max zaworem przy pompie, potem powoli go otwierajac. Spotkanie zloza z pompa moze sie kiepsko skonczyc dla tej drugiej.

Tak na marginesie Deltec juz kilka razy zmienial budowe tego typu reaktora (raczej szczegoly) co swiadczy o tym ze ciagle cos jest do poprawienia - raz sitko, raz gabka, czasami dwie, z lejkiem bez lejka itd.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BartY :

nie, to jest pierwszy Swirlej:)

albo Świrlej to jet drugi Janek:D

O kolego , wlasnei sie doczytalem :) nie doceniasz mnie chyba , takie "zabaweczki" ktore wy z Jankiem "robicie "to ja juz zapomnaielm dawno ze robilem :D

Skonczylem z wymyslaniem tego co nie istnieje w orginale :] staram sie w miare odtworzyc jak najdokladniejsza kopie , wtedy jest pewnosc ze bedzei to poprawnie dzialalo :)

Chociaz ten Janka reaktor nie jest brzydki , nie jest to jednak to o czym ja mysle :D

I zeby was troszeczke ochlodzic panowie to tutaj sobie popatrzcie :D jak juz dacie rade cos takiego wygiac to wtedy pogadamy :D

(chyba mnie nie znacie wystarczajaco dlugo :D )

pozdr...

zwezka.JPG

zwezka1.JPG

zwezka2.JPG

zwezka3.JPG

Co by wam bylo lepiej sobie to wyobrazic :D

Jak bede mial wiecej czasu to sobie skoncze ta kopie Deltec`a .

zwezka4.JPG

Jak sie dobrze przypatrzycie po tych zdjeciach ktore mowia za siebie dokladnie w jaki sposob to zrobilem , to bez problemu to zrobicie , za takich was tez uwazam :D(albo i sie myle :D )

pf500_1.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Arcadio :

[...]

Takiej wlasnie odpowiedzi sie spodziewalem. Dlatego moje wczesniejsze pytanie bylo czy odejscie odcieku jest na stronie tloczacej pompy. Co prawda w takiej konfiguracji, gdzie CO2 podawane jest na strone ssaca troche mi nie pasuje do tego planu. :D

Nie ma jednak problemu poniewaz sa to tylko moje teoretyczen dywagacje w tym temacie.

Co do pompy perystaltycznej to naturalnie byloby to super rozwiazanie. Nawet mam jedna... ale pobiera 70W. :wink

Arcadio, na stronie tłoczącej pompy jest tylko zaworek odpowietrzający system krążenia w reaktorze :D

myślę, że nie warto próbować wykorzystywać to odpowietrzenie do dozowania odcieku - jak sam wyżej zaznaczasz - ponieważ po stronie tłoczącej pompy woda ma największe nasycenie CO2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tdew :

Barty sitko zostaje, na dole komory musi byc na wysokosci kilku centymetrow woda. Jesli nie bedzie sitka i zloze zajmie cala komore pompa go nie przepcha. Cala robota to wklejenie na sitko siatki o odpowiednio malych oczkach (tak by nie przelatywal przez nie wklad). I to jest jedyna czynnosc jaka jest niezbedna przy zmianie rodzaju wkladu. Inne tylko poprawiaja jego prace. Zawor na pompe raczej bym dal -reaktor tego typu startuje sie z zamknietym na max zaworem przy pompie, potem powoli go otwierajac. Spotkanie zloza z pompa moze sie kiepsko skonczyc dla tej drugiej.

[...]

Pzdr

tdew, możesz strzelić fotkę tej Twojej maszynce z ruchomym złożem i nam pokazać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://public.fotki.com/tdew/akwa/img_0731.html

to jest ze starych czasow gdy jeszcze byl wklad klasyczny. Optycznie nie zmienil sie nic poza podciagnieciem sitka jakies 5 cm do gory i doklejeniem siatki, czego zreszta widac nie bedzie :D

Bede w domciu to zrobie fote.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

W jaki sposob chcesz sobie wyciagnac to sitko w Deltec`u po przez srubunek , skoro ono jest wieksze piec razy od niego ?:)

Ty to masz łeb :D znaczy głowę:wink racja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tdew :

http://public.fotki.com/tdew/akwa/img_0731.html

to jest ze starych czasow gdy jeszcze byl wklad klasyczny. Optycznie nie zmienil sie nic poza podciagnieciem sitka jakies 5 cm do gory i doklejeniem siatki, czego zreszta widac nie bedzie :)

Bede w domciu to zrobie fote.

Pzdr

to zdjęcie miałem już przyjemność oglądać :D

w takim razie trzymam kciuki za twój szybki i szczęśliwy powrót do domu :wink

a może jakiś krótki filmik pokazujący to ruchome podłoże?

nie wiem czy dobrze jarzę zasadę działania ruchomego złoża, ale czy to nie podobnie jak w filtrze fluidyzacyjnym, którego pracę pokazywał kiedyś Przemek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie tak :D wyglada to jak filtr piaskowy. Na marginesie, mamy tez fluida oryginala :D Delteca ale dziala nieco do kitu, konkretnie nawalili kwestie recyrkulacji CO2 - wezyk ktory doprowadza nierozpuszczony gaz ponownie do pompy nie jest na gorze grzybka (tam w tym modelu podlacza sie elektrode) tylko nizej przez co reaktorze ciagle jest nierozpuszczony gaz. Pozniej to zreszta poprawili, gniazdo na elektrode zrobili w gornej czesci komory.

Nawet nie bardzo wiedzialem co fotografowac, optycznie reaktor praktycznie niczym nie rozni sie od standardowego

http://public.fotki.com/tdew/akwa/img_5341.html

http://public.fotki.com/tdew/akwa/img_5341.html

Podnioslem sitko wyzej poniewaz troche obawialem sie czy pompa sobie poradzi - moj reaktor jest nieco wiekszy od pierwowzoru czyli Delteca na wklad standardowy i wyraznie wiekszy od reaktora na wklad ruchomy. Troche za malo wsypalem zloza ale to jest latwe do poprawy. Troche wiekszym problemem jest siatka, gonilem po hipermarketach a tam prawie same druciane :), ta plastikowa ktora kupilem ma troche za duze oczka, wklad co prawda nie opada ale troche sie w niej blokuje i reaktor potrzebuje chwili zeby porzadnie zastartowac. Jak dorwe odpowiednia to podmienie.

Jesli ktos robilby dokladna kopie PF500 pod fluid zawor za pompa jest konieczny. Obejrzalem go dzisiaj dokladniej i przy prawidlowo ilosciowo wsypanym zlozu pompa musi byc stlumiona, przy pelnym otwarciu wirnik moze zaliczyc szlifowanie piaskiem :D

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzięki tdew za fatygę :) faktycznie, statyczne zdjęcie nie oddaje ruchomości tego złoża :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prace przy moim baniaku trwaly non-stop do puki nie zarazilem sie nowa "glupota" i mysle ze to jest twoja wina Janqu :)

Ale w sumei to dobrze ze tutaj jestes , bo chyba nie mial bym takiego zapalu do roboty jaki mam teraz :)

pozdr..

janqu.JPG

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.