Skocz do zawartości
TMK

Dlaczego Gamrat i Nibco?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie idę do jakiejś Castoramy, a tam full rurek kolanek i zaworów plastikowych. Są chyba no name, ale dlaczego się nie nadają?

Chodzi mi o dostępność,te są , no i dlaczego nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś mówi ze nie ?? Tylko nie wszyscy po marketach lubia chodzic a w normalnych sklepach to głownie nibco i czasem gamrat

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W castoramie to nie sa no name tylko us metrix. ja mam i uzywam. Technologia nie rozni sie niczym od nibco.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabiliście mi klina, bo wszędzie czytam, ze tylko te dwa. W hipermarketach nibco brak, gamrat jest ale rynny, a tak dużego baniaka nie przewiduję :)

Czyn właściwie różni się Gamrat od Nibco pomijając kolor. Czy wszystkie pasują do wulotu pompy,odpieniacza itp.Czy jest to jakiś standart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nibco i Gamrat to takie uogólnienie , powinno się mówić typu Nibco i G..., a podstawowa różnica to wymiarowanie N.. Jest w systemie calowym a G.. w metrycznym (minimetry) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G... chyba też jest w systemie calowym. Tak mieli w cenniku. Ale do wylotu pompy i tak nie będzie pasować. No chyba, że TMK ma więcej szczęścia niż ja. Zresztą dobrze jest połączyć twarde rury z pompą przy pomocy kawałka miękkiego węża, a ten jest dość tolerancyjny (rozciągliwy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt mają też coś metrycznego , ale chyba tylko na gwint. rury tylko metryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartY, masz rację. Pisałem to z mocno zawodnej, jak się okazuje, pamięci. Sprawdziłem przed chwilą. G... ma calowe elementy gwintowane. Jakieś złączki, redukcje, takie tam. Reszta metryczna. No to TMK ma odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kastoramie masz system metrix a w sklepach nibco- róznica polega na grubosci przekroju tych rurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym? @ piona, wybacz, ale Twoje zdanie wprowadza pewien zamęt w dyskusję. Pewnie chciałeś wjaśnić w prosty sposób ale trochę przekombinowałeś:) W marketach budowlanych pojawiają się różni producenci. Nibco też. A w małych sklepach jest nie tylko Nibco, np.Genova i inne. Generalnie chodzi o to, żeby nie łączyć ze sobą elementów różnych producentów bo mogą nie pasować średnice.

A tak, przy okazji @TMK, no i gdzie stanie akwarium? Salon czy kuchnia (łazienka)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak w kuchni, ale tu bedzie też komputer więc przyjemne z pozytecznym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.