Skocz do zawartości
Gość Leon

Jeden żarnik się nie włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leon

otóż mam takie pieroństwo z 2xled, 2x54W T5 i 2x250W HQI szalenie znanej marki Bio-Pur

Ledy i T5 sliczniascie niebiesko swiecą a cholerne 250tki raz się włączą a raz nie.

Od wczoraj włącza się tylko jeden żarnik a drugi się lekko żarzy tak jak w trakcie odpalania.

Ten pierwszy co się odpala nie pali na pełnej mocy.

Lampa ma trzy kable (takie jak od zasilaczy do PC) i trzymałem w ręku wtyczkę do gniazdka akurat od HQI a drugi koniec był wpięty w lampę i mnie lekko popiesciło.

Nie ma mowy, żeby też np włączyć HQI po paru sekundach wyłączyć a potem znowu włączyć. Drugie odpalenie po krótkiej przerwie zawsze kończyło się fiaskiem.

o co chodzi ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź przewód od ochrony czy jest dobrze uziemiony, prawdopodobnie masz gdzieś wewnętrzne przepięcie w instalacji.

Sprawdź czy gdzieś nie jest przetarty przewód.

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki trzonek tych 250-tek ??? Czy bebechy są elektroniczne czy indukcyjne ?? Nie dotykaj kabli przy lampie jak jest włączona do sieci bo tam jest wysokie napięcie !!!!

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Niewiem co to za sprzęt bo dostałem gratis do akwarium i się do tej pory nie interesowałem.

Jak mi jutro z rana starczy czasu to ją rozbiorę i sprawdzę co siedzi w środku (jak nie starczy bo pewnie dopiero w sobotę).

wygląda tak:

http://www.thesaltybox.com/forum/equipment/73830-bio-pur-4ft-twin-250w-halide-t5s-led-spotlights.html

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lampa ma dławiki indukcyjne do HQI gniazdo żarnika FC2

A niebieskie LEDy są zasilane bezpośrednio z 230V mimo że gniazdo MR16

Żarniki mogą być na wykończeniu lub coś nie styka.

Na indukcyjnym zapłonie nie odpalisz ciepłego żarnika HQI musisz poczekać, aż ostygnie.

Zrób próbę z innymi żarnikami.

Do niedawna bawiłem się tylko roślinnym, teraz pierwsza solniczka 25L i przygotowania do 325L.

http://www.ratemyfishtank.com/photo-main.php/861#comment

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

No ok ale przecież żarnik się aż tak nie zagrzeje w 30sek, żeby go nie móc wyłączyć i odrazu włączyć.

Żarniki mają może z sześć miesięcy ale używane były wcześniej przez góra dwa. Lampa leżała w schowku od lutego aż do przedwczoraj.

Rozbiorę, sprawdze kable i dam znać.

Czy każdy balast od HQI tak chałasuje ? To moja pierwsza taka lampa.

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektroniczny układ zapłonowy w tych lampach daje około 4kV w impulsie co w zupełności powinno wystarczyć do zapłonu żarnika w temperaturze pokojowej.

Do zapłonu rozgrzanego żarnika potrzeba 20 do 25kV, a takich napięć nie dostarcza twój układ.

Ciężko ocenić czy 30 sekund nagrzewania żarnika przekroczyło już punkt zapłonu 4kV czy jeszcze nie?

Każdy balast analogowy (indukcyjny) hałasuje bardziej niż elektroniczny.

Z czasem jego użytkowania może hałasować bardziej, jest to spowodowane korozją blach rdzenia dławika lub rozwarstwieniem tych blach spowodowanym złą jakością impregnatu (lakier izopropylowy) podczas zalewania rdzenia.

Jeżeli zanalizujesz który element jest wadliwy, mogę pomóc, posiadam wszystkie elementy do tych lamp.

Do niedawna bawiłem się tylko roślinnym, teraz pierwsza solniczka 25L i przygotowania do 325L.

http://www.ratemyfishtank.com/photo-main.php/861#comment

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Przytaknę tylko do powyższego bo nie mam pojęcia.

Tak właśnie czytam:

http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?t=298909

i chyba się zacznę dopytywać o możliwość wymiany balastu i zapłonu. Może kable też bym powymieniał na jakieś lepsze ?

Bo to co chłopaki piszą o tych lampach na Ultimate dalekie jest od pozytywnych opinii.

EDYTA (16/06/2011 13:18)

naprawiłem - okazało się, że blaszki w których są osadzone żarniki były powyginane na cztery strony świata. Wystarczyło wyprostować i teraz jest git!

Co nie zmienia faktu, że żarników nie da się włączyć ->wyłączyć i ponownie włączyć ale to już wyjaśnione wyżej przez Ad@mS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

jeden problem rozwiązany to teraz pojawił się kolejny: chałas! chyba balast tak chałasuje - da się to jakoś przyciszyć ?

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak AdqmS napisał - zdiagnozuj który element jest na wykończeniu i wymieniaj. Ja bym jeszcze zrobił tak .... porozkręcał wszystkie kable , oczyścił końcówki i skręcił je ponownie. Papierem ściernym oczyścił dokładnie styki w uchwycie FC2 i samym żarniku. Jest to normalne że nie odpalisz żarnika ponownie dopóki się nie ostudzi.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Lampa rzęzi jakby przez nią płynęło z 10000V. Tam kłania się podmianka w najbliższym czasie.

Adams - odezwe sie pozniej na pw i ladnie poprosze o pomoc.

A i jeszcze spytam - w żarnikach się robi jakis osad.. wygląda jakby kamień tylko biało-zielonkawy. Co to takiego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.