Skocz do zawartości
mallyy

Chłodziarka TECO 20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni mam w domu chłodziarkę TECO TR20 (ponoć jest w niej lampa UV choć nie jest to model TC). Jak sprawdzić, czy faktycznie lampa jest w środku? Światełko jest ponoć w obu modelach ale w jednym to tylko "atrapa".

Czy ma ktoś może instrukcję do tego modelu? Samemu udało mi się do kilku wniosków dojść ale nie wiem czy to wszystko jest OK. Po włączeniu chłodziarki pokazuje nam temperaturę wody w zbiorniku. Jak naciśniemy "set" to ustawiamy temperaturę, którą chcemy uzyskać (np 25stopni). Kiedy naciśniemy "set" i przytrzymamy to pokazuje nam się cyferka, którą również możemy ustawić. Wydaje mi się, że to zakres pracy termostatu (ale nie jestem pewien). Jeżeli ustawimy na 1st. to urządzenie będzie się załączało jak temp. spadnie poniżej 24 i chłodziło jak będzie więcej niż 26. Nie wiem czy to prawda co pisze... Jak przytrzyma się "set" i później jeszcze raz set to znowu pojawia się jakaś temperatura (i tu już nie kumam o co chodzi).

Nie wiem też co pokazują te lampki.

Może to głupie pytanie na koniec ale... Pobór mocy tego grzmota to aż 480W. Rozumiem, że "pochłania" go tyle tylko w czasie pracy a nie zaraz po podłączeniu do sieci.

Jeżeli ktoś znajdzie chwilę czasu na poklepanie w klawiaturę to może pomoże laikowi?

Z góry dziękuję.

900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow - dzięki!

Cytując to co jest na stronie nadal nie rozumiem całego procesu po naciśnięciu i przytrzymaniu "set" ze strony 17:

cyt.

Changing Temperature Display

The chiller reads the temperature from the water passing

through it, a thermometer reading directly from the tank may

be reading a different temperature depending on your specific

setup. Use this function if you would like to match the chiller’s

thermometer to a separate thermometer.

1 Press and hold “SET” for 10 seconds.

The display will show a value of 1 or 1.5 (do not change this setting) - DLACZEGO NIE?

2 Press “SET” again

The water temperature (not the set point) will be displayed.

3 Push up or down arrow to change temperature.

After five seconds, the setting is entered into memory and the display

will return to full brightness. The unit will now function normally with the

new calibrated temperature.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni mam w domu chłodziarkę TECO TR20 (ponoć jest w niej lampa UV choć nie jest to model TC). Jak sprawdzić, czy faktycznie lampa jest w środku? Światełko jest ponoć w obu modelach ale w jednym to tylko "atrapa".

Czy ma ktoś może instrukcję do tego modelu? Samemu udało mi się do kilku wniosków dojść ale nie wiem czy to wszystko jest OK. Po włączeniu chłodziarki pokazuje nam temperaturę wody w zbiorniku. Jak naciśniemy "set" to ustawiamy temperaturę, którą chcemy uzyskać (np 25stopni). Kiedy naciśniemy "set" i przytrzymamy to pokazuje nam się cyferka, którą również możemy ustawić. Wydaje mi się, że to zakres pracy termostatu (ale nie jestem pewien). Jeżeli ustawimy na 1st. to urządzenie będzie się załączało jak temp. spadnie poniżej 24 i chłodziło jak będzie więcej niż 26. Nie wiem czy to prawda co pisze... Jak przytrzyma się "set" i później jeszcze raz set to znowu pojawia się jakaś temperatura (i tu już nie kumam o co chodzi).

Nie wiem też co pokazują te lampki.

Może to głupie pytanie na koniec ale... Pobór mocy tego grzmota to aż 480W. Rozumiem, że "pochłania" go tyle tylko w czasie pracy a nie zaraz po podłączeniu do sieci.

Jeżeli ktoś znajdzie chwilę czasu na poklepanie w klawiaturę to może pomoże laikowi?

Z góry dziękuję.

Niestety manual jest tylko dla chłodziarek na rynek amrykański, sławek podesłał link. Nasz importer niestety nie ogarnia tematu, ja na przykład dostałem do chłodziarki TR10 kartę gwarancyjną z modelem TC20, chłodziarka miała pozrywane logo TECO, o instrukcji nie wspomnę.

Komplet dokumentacji znajdziesz tu: https://www.tecous.com/chillers/seachill-tr20/

Z istotnych wskazówek, przestaw sobie chłodziarkę na fahrenheity. Będziesz miał mniejsze wahania, zdrowiej dla zbiornika. Pozostaje jedynie przeliczyć skale. U mnie załącza się po przekroczeniu 80F (26,6) co w praktyce oznacza, że termostat musi odnotować 81F (27,2).

Wow - dzięki!

Cytując to co jest na stronie nadal nie rozumiem całego procesu po naciśnięciu i przytrzymaniu "set" ze strony

Sprawa prosta. Kalibrujesz odczyty z termometrem w akwarium, jeżeli istnieje taka potrzeba.

1 Press and hold “SET” for 10 seconds.

The display will show a value of 1 or 1.5 (do not change this setting) - DLACZEGO NIE?

Bo producent nie chce, żebyś to zmieniał. Tak trudno to zrozumieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa prosta. Kalibrujesz odczyty z termometrem w akwarium, jeżeli istnieje taka potrzeba.

Bo producent nie chce, żebyś to zmieniał. Tak trudno to zrozumieć?

Dziękuję za pomoc. Wyjaśniło mi się wiele pomimo sarkazmu... Gdyby producent nie chciał, żebyśmy coś zmieniali to nie dałby nam takiej możliwości. Jeżeli pisze, że lepiej nie zmieniać to niech napisze co zmiana powoduje - (zagrożenia itd.). Przy takim podejściu do tego zdania - trudno to zrozumieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc. Wyjaśniło mi się wiele pomimo sarkazmu... Gdyby producent nie chciał, żebyśmy coś zmieniali to nie dałby nam takiej możliwości. Jeżeli pisze, że lepiej nie zmieniać to niech napisze co zmiana powoduje - (zagrożenia itd.). Przy takim podejściu do tego zdania - trudno to zrozumieć.

Nie miało być sarkazmu. Jak instalowałem chłodziarkę też googlowalem o co chodzi. Niestety nigdzie nie znalazłem info i tego ostatecznie nie przetestowałem. Może to być regulacja progu po jakim załącza się chłodzenie/grzanie. Nie wiem jak by się to miało odnieść do dwóch skal (C/F). W sumie można sprawdzić w jakiś mniej upalny dzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miało być sarkazmu. Jak instalowałem chłodziarkę też googlowalem o co chodzi. Niestety nigdzie nie znalazłem info i tego ostatecznie nie przetestowałem. Może to być regulacja progu po jakim załącza się chłodzenie/grzanie. Nie wiem jak by się to miało odnieść do dwóch skal (C/F). W sumie można sprawdzić w jakiś mniej upalny dzień :)

Mnie również wydaje się to właśnie do tego. Przetestuję i dam znać. Dzięki thomasz666. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.