Skocz do zawartości
adamoo

Reaktor DYI jakie parametry wyjściowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś podłączylem reaktor DIY i po odpaleniu zrobiłem testy na wyjściu i tak KH-54 Ph 6,5 czy nie jest to za duzo jakie macie parametry wyjściowe waszych reaktorków ??

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KH i Ca na początku może być wyższe , ustabilizuje się ( spadnie) po kilku dniach. jaki wkłąd zastosowałeś (Rowa?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pąpka wygląda jak by zasysała wodę z dołu i podawała na górę. Czy tak jest na prawdę ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak 6 za spostrzegawczość to jest patent by Świrlej niesamowicie to chodzi.Adam Słodowy się chyba chowa do roboty Zbyszka

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytam bo częsciej widziałem obieg wody w przeciwnym kierunku

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okey , to nie moj wymysl widzialem to w innych reaktorach :)

Ps; Alex wklad otrzymales ? (aha dzieki wielkie wiesz za co :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki przeplyw wody jest, np. w reaktorach Knopa.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to Ty tez szybki bil jestes :) ile Ci robi na wyjsciu KH ta miniaturka ?(przy odpowiednim nastawieniu)

a , i czy musiales troche przydlawiac pompke ?(IMO tam by sie chyba nie robilo mleko, ale dobrze jest miec ta regulacje )

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reaktor może działaś w dwie strony , zależy to od konstrukcji i od podejścia konstruktora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko zastanawiające jest dlaczego większośc działa z góry na dół skoro tak jak zrobił Swirlej2 jest logiczniej bo układ działa w tzw. przeciwprądzie, który zapewnia większą wyianę masy między wodą a CO2. Jedyny problem to żeby nie zasysać z wodą CO2 bo wtedy to przestaje działac i toczymy gaz pod dekielek.

Ja obecnie i tak pracuję z wersją otwartą u góry (bez zawracania wody. i drugą kolumną w celu poprawienia pH odcieku bo nie chce mi się robić na razie żadnego sterowania. Ale jak znajdę czas to coś wydłubię. dlatego mocno analizuję plany i budowę innych. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swirlej2 :

to Ty tez szybki bil jestes :) ile Ci robi na wyjsciu KH ta miniaturka ?(przy odpowiednim nastawieniu)

a , i czy musiales troche przydlawiac pompke ?(IMO tam by sie chyba nie robilo mleko, ale dobrze jest miec ta regulacje )

szczerze to nie zamontowałem tego zaworka udało mi się wyregulować (odpowietrzyć) cały obieg bez i mam wreszcie ciszę. Okazało się że to niby mleko powastało z powodu zapylonego wkładu. Teraz wkład wypłukałem w RO przy okazji umyłem reaktor i wszystko gra i buczy. W reaktorze utrzymuję ph6.4-6.5 odciek ok 1-1,5 kropli na sek. Nie mierzyłem jeszcze Ca i kh odcieku. Jak to zrobię to dam znać.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamoo zbiera Ci sie cos tam pod deklem ? (zawor odpowietrzajacy tam wstawilem w razie niemca ) z ciekawosci czy sie cos zbiera powiedz .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam jak na razie nie zbiera mi sie tam nic zresztą jest tam zaworek którym w razie czego można reaktor ładnie odpowietrzyć

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna zrobic tez ponowny powrot Co2 do obiegu w razie jakby sie tam cos zbieralo (ale nie sadze) nie dozujesz 100 bombelkow na sek :)

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex w tym Twoim to wciaga i mieli Co2 przez pompe , jednak zauwazylem ze w odwrotnym kierunku tez funkcjonuje.

photo7.jpg

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.