Skocz do zawartości
Gość Leon

Reset czy jeszcze dać szansę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leon

Kupiłem okazyjnie i w pełni świadomy skałę z aiptasią. Dużo jej ale skała ładna i w zbiorniku narazie poza nią nic nie ma.

Okazuje się teraz po paru dniach, że mieszkają tam też dziesiątki wieloszczetów, isopodów ( http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm ) i pare kiełży.

Aiptasie przeżyje ale po przeczytaniu poniższego mam poważne wątlipowości czy inwestować w zwierzaki i środki do zwalczczania aiptasi:

"Isopods are another group of "bugs". These are mainly predatory, with the most common being the fish munching Cirolanid isopod. They are easy to spot due to their big black eyes.

Watch out... they munch people too. For more info about all types of isopods, click here."

Sugestie proszę :)

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu bym nie resetował spróbowałbym ze zwierzakami.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Leon isopody to tylko typ robaków jak wieloszczety, niekoniecznie muszą być mordercze :D

Najlepiej rozpoznać gatunek i wtedy coś wiadomo.

Wielu producentów produkuje różne specyfiki typu "coral cure/rock cure" ponoć moczy się w tym skałę, a całe robactwo się ewakuuje lub zdycha.

U siebie też zauważyłem że po skale chodzi co najmniej 5 rodzajów robaków, część ma widoczne czarne oczy, ale jeszcze nie widziałem żeby któryś urósł szczególnie duży, albo żeby coś gryzło ryby.

No i jak nie będą miały co szamać to może same znikną, tak jak to jest z inwazjami innych robaczków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

będę zamawiać slimaki Berghia i pustelniki. Czytałem, że dardanus megistos którego oddałes do sklepu podobno zjada aiptasie wiec zamierzam to sprawdzić.

Spróbuję jeszcze z paroma sposobami na aiptasie ale nie będę się rozpisywać co i jak. Dam znać dopiero jak będą pozytywne efekty.

W związku z tym, że w zbiorniku sama skała to możecie dać znać czego byscie chcieli spróbować na aiptasie ale się boicie zastosować u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.