Skocz do zawartości
bibik

odpieniacz niewrażliwy na wahania poziomu wody w sumpie

Rekomendowane odpowiedzi

witam,znacie moze taki odpieniacz?max jego wysokosc 58cm wyższy nie wejdzie-mam stożkowy od sebastka ale niestety potrafi przelać kiedy mnie nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,znacie moze taki odpieniacz?max jego wysokosc 58cm wyższy nie wejdzie-mam stożkowy od sebastka ale niestety potrafi przelać kiedy mnie nie ma

Podnosi Ci sie poziom wody w sumpie? Może nie tędy droga..wymiana odpieniacza. :no

200l w systemie (160+40), 4x24 t5, 2xjvp101,NJ1200,30kg LR,7kg LS, odpieniek by sebastek AB2000/1 start 08.04.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Albo odpieniacz zewnetrzny, np APF

Albo opoznienie czasowe zalaczenia odpieniacza

Ja mam tak u siebie, odpieniacz startuje po kilku min od zalaczenia napiecia

W tym czasie pompa obiegowa zdazy wyrownac poziom wody w sumpie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam opoznianie .zewneetetetrzny ? w tak dużym akwarium ?a pozatym wzgledy wizualne, jest ten red cos tam polska nowości ale 4 kola troche duzo ..sumpa nie wymianie bo sie nie da-musialbym go rozkleic wina gościa ktory mi go montował

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A downdraft skimmer się nie nada? Tylko, że to raczej do większego akwarium ale taki poziom wody w sumpie raczej powinien być zawsze. Masz może fotografię problemu? Wtedy łatwiej byłoby coś poradzić. Do spiętrzenia/wyrównania poziomu nie koniecznie musisz mieć super szczelną komorę na odpieniacz. Wystarczy utrzymywanie poziomu. Podejrzewam, że wystarczy odpowiednio oparta i dopasowana 6mm płyta plexi. Wklejenie przegrody bez rozklejania także jest jak najbardziej wykonalne. Ale to wiąże się z kilkudniowym wyłączeniem sumpa z obiegu.

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pomysl z plexi mi sie podoba, tymbardziej ze przrelew miedzy ostatnimi komorami mam dolem

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APF tak jak pisal Darek byłby idealny ale nie znam jego wysokosci niestety

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APF ma max 60cm plus musisz doliczyc miejsce nad kubkiem wiec ok 5cm w szafce Ci braknie na niego :(

200l w systemie (160+40), 4x24 t5, 2xjvp101,NJ1200,30kg LR,7kg LS, odpieniek by sebastek AB2000/1 start 08.04.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.