lukasz.s4 Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) mam pytanie dotyczące dodawania skały do już działającego akwarium w zamiarze mam zamiar dodać jeszcze około 20 kg skały do obecnego akwarium które ma 300 l i około 40 kg skały, akwarium już po dojżewaniu ma około 5 misięcy parametry wszystkie ok azotany niewykrywalne jak dodawać żywą skałę po małych kawałkach w dużych odstępach?? i czy dojzewanie wróci z pełnym rozmachem?? Edytowane 11 Lipca 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 11 Lipca 2011 na dwoje babka wróżyła. Jesli tam nie masz dużo życia w baniaku to wsadzaj to co masz w planach i za jednym zamachem bedziesz miec to z głowy. Dojrzewanie pewne, no chyba, że bierzesz skałę z dzialajacego baniaka od kolegi zza płota. Wiele zależy w jakim stanie przytargasz tą skałę. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 Jak masz dobrej jakości skałę, to ja bym ją dał od razu i się nie bawił w drobnice. Nie dawno od kolegi wziąłem skałę pełna cyjano, mój baniak 160l 20kg skały + 20kg skały poza tym ze wlazło cyjano na moją skale ,to po 2-3 tygodniach zniknęło.Żadnych innych glonów nie miałem mimo że zapuszczona była. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 ...Hej...ja podobnie jak koledzy wrzucilbym wszystko na raz bo 20kg to juz sporo skaly...co innego jakbys mial do dodania 5kg to mozna by sie bawic po kawalku...jak bedziesz mial szczescie a skala dobra,odgazowana,moze nigdy nie nastapic to czego sie obawiasz...dojrzewania powtornego...Pozdrawiam... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferag Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 Ja mam tez teraz ten problem ze doloze okolo 12 kilo ale zywej martwej skaly (wyschnietej,ktora kiedys byla w akwarium) jak wy to widzicie co zrobic i jak? Dodam ze moj zbiornik wlasnie konczy pierwsze dojrzewanie. Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) a ta skała sobie wyschła i teraz leży i sobie czy moczy się już długo w ro podmienianym co jakiś czas? Edytowane 8 Maja 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferag Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Dzisiaj po nia jade do sklepu teraz lezy w pudle steropianowym bez wody. PS. W zbiorniku aktualnie mam dwa blazenki , dwa kraby jedna krewetke i zebrasome zolta i kilka slimakow. Mam tez kilka grzybkow korali i ukwial. Edytowane 8 Maja 2012 przez Ferag (wyświetl historię edycji) Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 u mnie było tak że jak dodałem skałę to zaczęły na niej rosnąć glony wyższe ale jakiegoś większego szału nie było w baniaku Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 Dobrze tu napisał „luft” zależy w jakim stanie jest ta skała. Ja bym jeszcze dodał że ważne jest również w jakim stanie jest akwarium , czy ma stabilne parametry i czy długo jest stabilne. Zbiornik o stabilnych parametrach utrzymujących się dość długo, poradzi sobie z takim wsadem, o ile skala będzie odgazowana i bez znacznych plag. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 Jak bedzie smierdziala to bym Jej Od razu do aquarium nie wsadzil. Raczrj do beczki z solanka, lampka, grzalka I odpieniaczem --- I am here: http://tapatalk.com/map.php?kcfbjq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Dzisiaj po nia jade do sklepu teraz lezy w pudle steropianowym bez wody. tu jest jeszcze pytanie czy ona naprawdę była żywa czy to jakiś tuf wapienny czy podobne skały które się nie nadają,jeśli jest to wyschnięta żywa skała to trzeba ją długo moczyć w ro aby wywalić z niej cały syf .Jaki to sklep że sprzedaje skałę która była w zbiorniku morskim?a teraz sklep ją znowu sprzedaje dla mnie to trochę dziwne Edytowane 8 Maja 2012 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferag Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 Na islandi wszysko jest dziwne. Facet odkupil ta skale od kogos kto zrezygnowal z akwarium . Ja kupilem okolo 2o kilo za pierwszym razem i moj zbiornik funkcjonuje wlasnie na tej skale Teraz chce dokupic wiecej. Na skale widac wapienne glony ktore zaczely przed wyjeciem jej z akwa sie rozrastac. Skala jest ladna lekka i porowata. Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Jeżeli chcesz sobie komplikować życie to weź wodę ze swojej podmianki do beczki tam cyrkulator i grzałka i odpieniacz jeżeli masz jakiś. Jak nie masz to bez i wymienisz wode przy następnej podmiance. Jeżeli masz stabilny system to ładuj do akwarium . Ale to wszystko już napisali koledzy wyżej. Nie stresuj się za bardzo jeżeli wszystko jest stabilne, masz dobry odpieniacz to wal do akwarium i obserwuj Tylko ją wypłucz dobrze w wodzie z podmianki Edytowane 8 Maja 2012 przez waldit1 (wyświetl historię edycji) Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferag Zgłoś Napisano 8 Maja 2012 Ok dzieki za szybka porade odpowiedz. Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach