alien77 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 witam mam spore ilości rozgwiazdek małych z rodzaju asterina ,ale też ( nie wiem czy to dobrze czy zle ) masę ,wręcz setki małych rozgwiazd coś jak to : http://pl.reeflex.net/tiere/3236_Ophiocoma_erinaceus.htm nie wiem oczywiście czy to ten zwierzak ,może pomożecie w identyfikacji i oczywiście co dalej z tym robić ? zostawić czy szukać jakiegoś łowcę Cytuj 375 L zbiornik 95 L sump / 480 W światełka - start -kwiecien 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 To wężowidło. Pożyteczne. Dosyć łatwo i często mnożą się w zbiornikach. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MIchałK Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 Asteriny nie są pożądanymi gośćmi w akwarium , zwalczać jak najbardziej , najpierw obgryzają glony wapienne , a potem włażą na korale . Co do wężowideł które podałeś w linku to nie robią one żadnej szkody i też mam ich setki , z każdej dziury w skale wystaje wężowidło podczas karmienia. Cytuj 60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka Stara bańka - nie istnieje http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alien77 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2011 Nie jestem pewien czy to wężowidło ,które podałem w linku ale myślę że tak i mam ich naprawdę dużo co do asteriny to tez widzę coraz więcej ale czytałem że śliczna krewetka się może tym zająć tzn Hymenocera elegans ,problem tylkoco potem jak już sobie z nimi poradzi ???? Cytuj 375 L zbiornik 95 L sump / 480 W światełka - start -kwiecien 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 dodaj to i po gwiazdkach w parę dni potem weź mnie się za większe http://pl.reeflex.ne...era_elegans.htm jak sobie z nimi poradzi to będzie po Tarnowie śmigać po akwariach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alien77 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 ant pomyślę nad tą ślicznotką Cytuj 375 L zbiornik 95 L sump / 480 W światełka - start -kwiecien 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 nie myśl tylko zapodaj naturalna broń najlepsza sam się przekonałem - natury nie oszukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 Jeśli chodzi o wężowidła - zostawić faktycznie nieszkodliwe. Rozgwiazdy Asteriny przynajmniej u mnie, rano znajduję w dużej ilośći na przedniej szybie. Zbieram je siatką na ryby i w ten sposób zmniejszam populację tej rozgwiazdy. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alien77 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2011 godeusz -ja podobnie z asteriną postępuję ,ale jakoś jej nadal dużo myślę nad kupnem tej slicznotki ,a potem jak się już pozbędę tej rozgwiazdy to ewentualnie pójdzie zwiedzać Tarnów u kolegów Cytuj 375 L zbiornik 95 L sump / 480 W światełka - start -kwiecien 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach