Skocz do zawartości
Piotr Jan Rogalski

Tunze - Turbelle Stream - co w sterowniku?

Rekomendowane odpowiedzi

Pompy serii 6x00 (6000,6100,6200), sa zasilane napieciem 12V i posiadaja sterownik do regulacji wydajnosci.

Pompy 60x0 (6060,6080) sa zasilane napieciem 230V juz bez zadnej regulacji (procz ON/OFF).

Sterownik do 6x00 to niewielki transformator 230V-12V i "kawalek" elektroniki.

Roznica w cenie miedzy seriami 6x00 a 60x0 jest praktycznie dwukrotna.

Wczoraj mialem okazje "miec w reku" ten sterownik do 6x00, ale bez mozliwosci jakichkolwiek pomiarow.

Bylo w srodku pare elementow, ale tak "na oko" trudno wyczuc co i jak jest sterowane.

Czy ktos sie orientuje w konstrukcji tej elektroniki? Czy to jest zwykle sterowanie napieciem (np. na triaku) czy jest tam jakis bardziej wyrafinowany uklad?

(bo chyba nie przejscie na napiecie stale i generator sinusoidy juz o innej czestotliwosci???)

[pomijam elektroniczna ochorone pompy przed praca na sucho - bo tez jest tam chyba takie zabezpieczenie w tym sterowniku]

Zastanawiam sie, czy w podobny sposob nie mozna by sterowac pompami serii 60x0.

UWAGA: Przez Sterownik rozumiem to pudelko ktore jest przy pompie (razem tym walcem - transformatorem),

A NIE FALOWNIK tzn. Single/Multi-controller (7091,7095) czyli elektronika odpowiedzialana za wieksze czy mniejsze fale.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.tunze.com./117.html?&L=1&C=PL&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter025

jakby ktos chcial zobaczyc jak wyglada (z wierzchu) to o czym napisalem

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ktos się chce pobawić pompami na 12V to są dwie pompy aquael , do testów i prób pewnie bedą ok a są sporo tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie tylko (retoryczne zapewne) czy aquael i tunze maja taka sama konstrukcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??? z tego co pytałem ponoć pompki aquael 12V da się dość prosto sterować częstotliwością, ale druga część odpowiedzi brzmiała " po co?":D i to że stracę gwarancję jak będę ingerował w zasilenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dane z zasilacza

Wejście AC 230V 0,26A 50 Hz

Wyście AC 12V 60AV

Oznaczenie z pompy

12V 50Hz 22W 1500l/h

Nie znam się na sprawach elektrycznych ale tak mi się wydaje że jak już mamy prąd stały (transformator) to jest też część odpowiedzialna za częstotliwość i jeśli dało by się ją zastąpić jakąś regulowaną to by było fajne, można by nawet taką pompę podkręcić dając jej 60,70Hz :D ale to tylko takie gdybanie :)

jak wygląda to w Tunze nie wiem:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to w prądzie stałym nie występuje częstotoliwość. Częstotoliwośc jest tylko w prądzie zmiennym i określa z jaką szybkością zmieniają sie bieguny. Pompy na prąd stały regulowane są za pomocą zmiany napięcia jakie je zasila, z tym że jeżeli przyłożone napięcie będzie zbyt małe to pompa nie ruszy, jak zbyt duże to się przegrzeje lub w jagorszym przypadku spali

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą na wyjścu zasilacza tunze jest tylko 12V, 60VA (coś podobnego do wata), nie ma podaje częstotoliwości!!!

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartY, troche masz braki w wiadomoscia elektrycznych.

Transformator obniza/podwyzsza napiecie ZMIENNE !!!

Do zmiany z nap. zmiennego na stale sluzy prostownik.

To sa proste i dosc tanie uklady.

Zamiana napiecia stalego na zmienne jest juz duzo bardziej skomplikowana i kosztowna. Najczesciej zamiast oryginalej sinusoidy otrzymuje sie przebieg prostokatny, czasem piloksztaltny.

Owszem, sa uklady generujace sinusoide (np. lepsze zasilacze UPS) ale to juz wyzsza szkola jazdy.

(dlatego nie sadze aby cos takiego bylo w Tunze)

Nie znam bezszczotkowych silnikow na prad staly, wiec 12V to jest raczej prad zmienny.

Mysle jednak, ze to jest proste sterowanie wartoscia sukteczna napiecia.

P.S. Azmodan dal mi dzisiaj linka do wave-controllera na 220V. Kosztuje to ok. 350 Euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o ile wiem, to prędkość obrotową tych silników co mamy w akwarium (i tym samym jego wydajność) można regulować tylko częstotliwością. Zresztą dlaczego falowniki do Tunze (i nie tylko) byłyby takie drogie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@panoramiczny@ nawet nie zamierzam ich uzupełniać :D

ale racja to jest prostownik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sie na elektronice ja mam 12000L/h i jest 20V te najwieksze maja chyba 30 jak dobrze pamietam.

"<?))))><`?...¸??´?`?.¸Morskie¸.?´?`?...¸.?´><((((?>"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie: sa to na 10000% silniki asynchroniczne na prad zmienny.

Zgodze sie z Panoramicznym ze regulacja wydajnosci jest wykonana na regulacji wartosci skutecznej. Dlatego regulacja pompy nie jest podawana od 0. W przypadku zastosowania przemiennika czestotliwosci regulacja bylaby plynna od zera l/h !!

Na pytanie czmu sa takie drogie? Moze Tunzee opatentowal w calej europie ten system i jest bezkonkurencyjny :D

@Pawel2002: pradem stalym obecnie nie reguluje sie juz zmiana napieca, stasuje sie tzw zmiane wypelnienia (PWM).

Mniejsze straty na elemencie regulujacym. Tu tez wystepuje czestotliwosc :D

Co do regulacji tych pomp widzialem w necie 100ki schematow na stronach modelarskich ...

Gdzie mozna kupic te pompy aquarele ??

"-------------------------------------- Elektronika - zawod, Akwarystyka - hobby

""Akwarysta""

Wersja 2ga kontrolera z MMC/SD w testach, miernik konduktancji w przygotowaniu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kpw,

i teraz pytanie, czy pompy 6060 lub 6080 daloby sie sterowac w podobny sposob?

Np. Twoim komputerem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.