Skocz do zawartości
Ziemniok

Stosunek diod

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zakładam rafke 28 litrów, pod LPSy takie jak euphylia, miękkie takie jak zoa i ricordea. Zastanawiam sie nad doborem oświetlenia. Będę sam kombinowal z CREE.

Chciałbym aby barwa była bardziej niebieska niż biała. Myślałem o takim stosunku: 5:3:2 - odpowiednio blue albo royal blue/ cool white/ UV.

Co Wy na to? Lepiej użyć blue czy royal blue? A moze wymieszać?

W sumie było by to 15 W niebieskiego, 9 W białego i 2W UV.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia przy tworzeniu oświetlenia do piko rafek? Chce by było cukierkowo, by fluo biło po oczach podobnie jak u Kol. Kawy93 :)

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego odpuścić UV? Już mam je, wiec czemu nie założyć? Czy stosunek 2:1 jest czymś poparty?

Czy uzykam taki cukierkowo efekt tylko na diodach, czy musiałbym uzyc PC 11 W niebieskiej?

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

U mnie akwarium najlepiej wygląda pod samymi niebieskimi diodami :) Jak włączysz same RB to szczęka ci opadnie jak wszystko będzie się 'świecić' ;) Z tego co widziałem to nikt przy takich akwariach nie używa diód UV, tylko royal blue + cool white.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosunek 2:1 jest poparty własnymi obserwacjami. UV są zbędne, poparte własnymi obserwacjami. Poza tym "mieć diody" a "dobrać odpowiednią ilość światła UV" to raczej wyzwanie.

Jest jakiś PC11W, który wyciągnie "cukierkowe" kolory? Prędzej RoyalBlue.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedzi.

UV zamontuję dwie sztuki - na próbę. Jaka ilość na 28 litrów? 5 RB i 3 CW?

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 szt RB ustawionych na 900mA, 3 szt CW z driverem 1300mA i potencjometrem lub sterownikiem PWM bo najprawdopodobniej będziesz je musiał skręcić żeby dobrać kolor do swojego gustu.

Przy Twojej propozycji fluo takze bedzie biło po oczach ale... jak skręcisz białe do połowy mocy, więc jaki sens?

Ideałem byłoby 3:1 i sądzę że wtedy bez dodatkowej regulacji osiągnąłbyś to co chcesz. Stosunek 2:1 możesz zobaczyć w moim temacie:

Mój odnośnik

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ze znajomym elektrykiem testowalem kiedys diody uv i powiem ci ze mozesz popalic sobie nimi korale.

2w dioda wypala plytke drukowana elektryczna w ok 30 secund wiec to o czyms swiadczy :D

zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji :D

sry za ortografie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.