thomash666 Zgłoś Napisano 20 Września 2011 Przemku, jak tam dalsze pomiary? Może jakiś update? Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ziemniok Zgłoś Napisano 4 Lutego 2012 Update poprosimy! Cytuj Pozdrawiam, Krzysiek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2012 baaardzo interesujace Przemku, swietna robota. Chcialbym jedynie dorzucic pytanie. Czy jest mozliwe aby dla oddzielnych swietlowek dokonac pomiaru troche od innej strony. Mianowicie interesuje mnie kwestia odblysnikow. Zastosowanie ich daje wyrazna roznice zauwazalna golym okiem w natezeniu swiatla. Jednak to troche "intrygujaca" sprawa w stosunku do tego co podaja producenci. Mozna sie spotkac ze skala procentowa. Uzycie ich podbija swiatlo od 25 do 50%. Da sie to jakos sprawdzic czy pozostaje to jednak kwestia wiary w to co podaje opakowanie? Chetnie poznal by jakies efekty pomiarowe dla potwierdzenia tego so sie wciska na pudelkach. Pozdrawiam Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Witam wszystkich po raz pierwszy. Jako ze dzis moj pierwszy dzien z Wami, wypada sie przywitac;-) Mam tylko jedno pytanie w tym temacie. Czy ktos robil pomiary firmy JUWEL? Chodzi mi konkretnie o porownanie swietlowek t5 actinic marine blue z innymi firmami. Z gory thx za odpowiedz. Pzdr.. Swiezak... (sorka za brak pl znakow, ale pisze z tel) Edytowane 25 Czerwca 2012 przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2012 Jutro rano umieszczę wyniki pomiarów pozostałych świetlówek Blau - w tym 10KK, 6500K, Reef Day 17KK, Blau High Blue. Chcę tu podziękować osobom które dostarczyły świetlówki do naszego sklepu w celach "badań naukowych" - serdecznie w tym miejscu dziękuję Nie spodziewałem się aż takiego odzewu . Może podrzucisz obiecane materiały ? Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar3333 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2012 A co sądzicie o świetlówkach firmy AQUA NOVA ?? Bo nikt o nich nie wspomina a są najtańsze na allegro i w sklepach. Czy na prawdę one są g... warte?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2012 A jaka t5 z blue najlepiej dac na noc? Juwel jest stosunkowo jasna. Czy np. Blue plus daje lepszy, ciemniejszy niebieski efekt? (led nie wchodza w gre) Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2012 Może podrzucisz obiecane materiały ? Halo Przemku ? Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2012 Świetlówki Blaua które dostałem okazały się "przechodzone" i pomiary takich źródeł światła byłoby krzywdzące. Po wakacjach - jak będzie więcej czasu - to postaram się odświeżyć wątek - tym bardziej że będziemy robić pomiary innych źródeł światła również.. pozdrawiam Przemek Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Dobry temat,ale ogólnej decyzji które świetlówki sa najlepsze nie ma...ilu użytkowników tyle rodzaji Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snakecharner Zgłoś Napisano 30 Marca 2013 Up pozdrawia snakecharner Cytuj 430 lit + 200 lit sump ,Oświetlenie kessil A360WE ,Tune Blue Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; :-) cyrkulacja x 50 Start 28.10.2012 600 lit + 200 lit sump; 2*39 T5 + 6x 80 T5; Mini Bubble King 160 (pompa eheim) ; AM OR 3500-obieg; 2*4500+1*5000+1x12000- cyrkulacja; Start 21.07.2009 Koniec 01.10.2011 Jeszcze wrócę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 12 Maja 2013 Można by potestowac chyba najtańsza świetlówkę jaka może byc tzn Diversa blue Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dante-81 Zgłoś Napisano 15 Września 2013 witam czekałem na te testy Blau ReefDay 17k i się nie doczekałem, więc zakupiłem i... dno i kilometr mułu... świeże świetlówki świecą dużo gorzej niż naprawdę wyyyyyyyyysłużone Sylvania nie warte nic kompletnie - musiałem sobie przypomnieć gdzie mam włącznik do światła w pokoju, nie wspominam już o czytaniu czegokolwiek... każdy komu przyszło do głowy to kupić niech walnie w ścianę ze dwa baranki i poczeka, aż mu przejdzie... pozdrawiam z ciemnicy Cytuj pozdrawiam Dante Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 15 Września 2013 witam czekałem na te testy Blau ReefDay 17k i się nie doczekałem, więc zakupiłem i... dno i kilometr mułu... świeże świetlówki świecą dużo gorzej niż naprawdę wyyyyyyyyysłużone Sylvania nie warte nic kompletnie - musiałem sobie przypomnieć gdzie mam włącznik do światła w pokoju, nie wspominam już o czytaniu czegokolwiek... każdy komu przyszło do głowy to kupić niech walnie w ścianę ze dwa baranki i poczeka, aż mu przejdzie... pozdrawiam z ciemnicy Zgadzam sie w 100%'ach jezeli chodzi o świetlówki blau. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qualcuno Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 To teraz pozostaje przetestować świetlówki po 3 i 6 msc pracy. a co ile wymieniac swietlowki jak poznac ze juz czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garnet Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Stara szkoła mówi że co pół roku. A zrobisz jak uważasz Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj http://truckerirafa.blogspot.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 29 Lipca 2014 Dla sps'ow to na pewno co pół roku,są tacy co i po 4 miesiacach wymieniają,ale dla miekasów to bym co pół roku nie wymienial,mysle ze 8-9 miesięcy spokojnie można poświecić. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 I co się stało z tym tematem? Gdzie te porównania? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pylek00 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 ja tez jestem ciekawy dalszych testow, tym bardziej, ze do mojego akwarium jest baaardzo ograniczony wybor swietlowek-praktycznie tylko blau i redsea. chcialbym wiedziec czy warto oszczedzac?!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 27 Lipca 2015 na oświetleniu nie warto Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 3 Listopada 2018 Testowałem swietlowki halilea extra reef. Po trzech tygodniach swietlowki świecą na szaro, zamiast na niebiesko. Po za tym ich moc spadła, świecą równie jasno jak roczne swietlowki lub nawet ciut słabiej. Świeciły po 12h dziennie przez dokładnie 3 tygodnie. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach