Szymon68 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2011 wybacz szymon ale piszesz bzdury. ziemniok jak takich rad bedziesz sluchac to Cie czeka " sprzedam wszystko" Nie za bardzo chce mi się dyskutować z kidultem, ale nadal uważam, że jezeli PO4=0 wg hanki, czyli prawdopodobnie jest naprawdę 0 i jednocześnie NO3=15 to jest to problem. Starałem się czytać post Ziemnioka ze zrozumieniem, i wyraźnie pisze w nim, że padła mu większość nowych szczepek. a "stare" korale marnieją. Miałem ten sam przypadek u siebie. Pomogło obniżenie NO3 i usunięcie absorbera fosforanów do czasu zbicia poziomu azotanów. Metod na zbicie azotanów jest kilka. Podmiana wody - jest najszybsza . Cytuj Pozdrawiam Szymon ReefMax - Start 11 wrzesień 2009; Cyrkulacja: Koralia 2800 + Koralia nano 1600 + Hydor Smartwave Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200 Sól: ATI Coral Ocean Plus Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI Balling i VSV na dozowniku AquaTrend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja obstawiam na światełko. Jest go po prostu za dużo i pali korale. Te parametry, które masz nie są tragiczne. Koralowce powinny dać sobie z nimi rade. NO3 na poziomie 15 to żadna tragedia i na pewno od tego korale nie lecą. Ja zmniejszył bym światło na 50 %, skrócił "białe" do 7-8 godz. max, a aktynikę dał na 12, aby ph nie wariowało. Zrób tak a zobaczysz, że korale odżyją. pozdro Grzegorz Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2011 Szymon, w zasadzie tak jak i Kidult masz rację, tylko Kidult chyba ma zły dzień, a wtedy kij zawsze sie znajdzie... Oczywiście że chodzi o obniżenie i NO3 i amoniak. Nie będę się Kidult z Tobą kłócił ale jesteś troche niekonsekwentny. Podmiana jest tylko usunięciem skutku a nie przyczyny - tak jak chemiclean usuwa skutek a nie przyczynę. Tu jesteś za a tu przeciw, czyli w zasadzie jesteś za a nawet przeciw... A co do sedna: tak, podmiana na pewno chwilowo pomoże, ale nie można stale podmieniać 80% wody miesięcznie. Musisz usunąć także przyczynę. W innym wątku piszesz o problemach z ustawieniem cyrkulacji, o złogach detrytusu w rogach i za skałami. I stawiałbym na to. Detrytus może się odkładać tydzień, dwa, ale nie miesiące. W takich warunkach zoa i grzyby pewnie mają jak w raju, ale dla sps-ów musi być jednak wir w akwa (pomijając kwestie karmienia). Takze podmieniaj wodę, odessaj co się da, omieć skały silnym strumieniem i pilnuj aby w akwa nie było martwych stref. PS. Jeszcze fajniejszy był post że winne są diody i o dziwo tego samego producenta co ostatnio... Przemek to nie do Ciebie, diody sa ok tylko ja jestem złośliwa świnia. pozdrawiam Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matejoz Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2011 i jak walka? jest poprawa? Cytuj ponad 1000l wody w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach