Skocz do zawartości
Gość Leon

pompa jako dodatkowa cyrkulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leon

Dorzuciłem ostatnio do zestawu OR3500 i przerosła mnie moc tej pompy. Zawór zamontowany i.. szkoda, że nie wykorzystuje jej pełnej mocy. Przeniesienie otworu na drugi koniec akwarium też nic nie pomogło chociaż wcześniejsza pompa (hydor L30 SeltzII) nie dawała rady dostarczyć tak daleko.

Narazie mam trzy ściany zbiornika odsłonięte ale docelowo będą "plecy" co oznacza też przemeblowanie w akwarium. Przy tej okazji mógłbym przerobić obecny powrót (kolor szary) na ten ukryty pod skałkami (niebieski) z dwoma wyjściami co by ładnie rozdmuchiwało pomiędzy.

6017807207_e2b80d4f91_z.jpg

Nie znam się, nigdy czegoś takiego nie widziałem na oczy i niewiem jakie są za a jakie przeciw i w tym miejscu prosiłbym o podpowiedź.

Oprócz tego zastanawiam się nad przebudową przelewu w celu zwiększania przepływu. Na chwilę obecną korzystam z "rury przelewowej" o średnicy 25mm umieszczonej w kominie w postaci rury o średnicy 70mm.

Czy w tym wypadku wystarczyłoby zwiększyć objętość komina przez zastosowanie rury o średnicy np 90mm?

Czy iść jeszcze dalej i wymienić rure/komin na 100mm i zastosować rurę przelewową o średnicy np40mm?

Zwiększenie przepływu wynika też z mocy pompy ponieważ na chwilę obecną wykorzystana jest może w 50% a chciałbym podbić do minimum 90%.

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie rozwiązanie może grozić katastrofą... gdy nie będzie prądu wszystko przeleje się przez sumpa... zrób inaczej tak jak idzie stara rura odpływu daj na nią 2-3 trójniki w różnych odstępach, koniec zaślep, trójniki kup z redukcja na rure 18mm i skieruj sobie np. 2 na tył szyby a 1 na front akwa, daj je tak aby były 1cm pod wodą i będzie gitara ;)

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak jak Mr_Garden mowi tak to przy braku prądu 1 cm ci wróci do sumpa jak zrobisz tak jak na rysunku 1 cm ci zostanie w głównym zbiorniku :)

Akwarium: 320x70x70+ sump niestety słodkie przymierzam się do morskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się to w ten sposób zrobić tylko trzeba się zabezpieczyć przd powrotem wody po wyłączeniu prądu, a nie będzie zadnej katastrofy. Wystarczy powiercić otwory zapowietrzające w miejscu gdzie róra powrotna wchodzi pod wodę ( jakię 1cm pod powirzchnią) lub założyć zawór zwrotny. Kwestia jest taka czy to rozwiązanie na dłuższą mete ma sens. Ja bym wolał rozwiązanie Mr_Garena....

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje podejscie jest takie. Pompa obiegowa sluzy do biegu wody, pompa cyrkulacyjna do do cyrkulcji.

Placic za wyzszy model i potem zuzycie ennergi przewymiarowanych pomp po drodze zakladajac kolanka, lockliny mija sie z celem. Zawor zwrotny? Po drugie pompowanie wody gora dol ktorej nie przerobi odpieniacz??? :thumbdown:

Pompe cyrkulacyjna moge dowolnie przestawic, ma szerszy strumien wody, mniejsze zuzycie energii, i cichsza niz ta w sumpie

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz kolega pyta jak może wykorzystać pompę która już ma. To o czym Ty piszesz odnosi się do planowania i ja się z Tobą zgadzam. Ogólnie mówiąc sam bym kombinował jak wykorzystać pełną moc tej pompy skoro juz bym ją miał....

650L słonej wody...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie upieram sie przy swoim, ale co za mna nie przemawia to jezeli wykorzystam te 3500L/h przy 65W co w praktyce po podnoszeniu i 4 kolankach przy dobrych wiatrach da 2000L i pobor energii spadnie do jakies 40W to wynik marny.

Na rysunku wiekszosc wody pojdzie na wylot na koncu niz ten po drodze.

Na wyspach nowa pompa kosztuje okolo 80 funtow, mysle ze sprzedanie jej lub wymiana na cyrkulacyjne na jakiejs aukcji przynioslo by lepszy efekt przy organizacji cyrkulacji za skala.

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Takie rozwiązanie może grozić katastrofą... gdy nie będzie prądu wszystko przeleje się przez sumpa... zrób inaczej tak jak idzie stara rura odpływu daj na nią 2-3 trójniki w różnych odstępach, koniec zaślep, trójniki kup z redukcja na rure 18mm i skieruj sobie np. 2 na tył szyby a 1 na front akwa, daj je tak aby były 1cm pod wodą i będzie gitara ;)

Racja, racja, racja... zapomniałem, że ten system zachowa się dokładnie tak samo jak mój przelew i wciągnie wszystko :/

Moje podejscie jest takie. Pompa obiegowa sluzy do biegu wody, pompa cyrkulacyjna do do cyrkulcji.

Placic za wyzszy model i potem zuzycie ennergi przewymiarowanych pomp po drodze zakladajac kolanka, lockliny mija sie z celem. Zawor zwrotny? Po drugie pompowanie wody gora dol ktorej nie przerobi odpieniacz??? :thumbdown:

Pompe cyrkulacyjna moge dowolnie przestawic, ma szerszy strumien wody, mniejsze zuzycie energii, i cichsza niz ta w sumpie

Grzesiu nie mówimy tu o zastąpieniu pomp cyrkulacyjnych pompą obiegową tylko o uzupełnieniu cyrkulacji. Mam dwa wiatraki i waveboxa w użyciu - jest ok, ale zawsze może być lepiej.

Podnoszenie u mnie odbywa się na wysokość ok140cm więc potrzebna mi jest mocniejsza pompa.

Poprzednią pompą wyciągałem na obiegu może z 600l/h a chciałbym w przedziale 1500-1800l/h. Po doświadczeniach z wcześniejszą pompą kupiłem akurat OR3500. Spodziewałem się sporego spadku mocy przy tej wysokości - jednak okazało się, że pompa daje radę i to lepiej niż zakładałem. Mam spory zapas mocy ale nie żałuję i być może w przyszłości zostanie wykorzystany. Stąd pierwotne pytanie o dodanie pompy do cyrkulacji bo był to jakiś pomysł na wykorzystanie zapasu mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam OR 3500 w akwarium 450l + sump ok 100l (malawi) i wydaje mi sie jako pompa obiegowa OK ale muszę sie zgodzic z Grzegorzem bo ma zupełna racje po zainstalowaniu 2 kolanek pompa staraciła ok 30% swojej mocy jeżeli naprawde przerosła cie moc tej pompy w najlepszym przypadku zastosuj podwójny loc line i mysle ze to bedzie najlepszym rozwiazaniem.

:welcome:

Akwarium: 320x70x70+ sump niestety słodkie przymierzam się do morskiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.