sledzik-wawa Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Obojetnie ale ma byc szeroki na 30cm aby grzebien wkleic Sent from my iPhone 5 using Tapatalk Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Dłuższy bok wyciąłbym wrzeszczotem a krótszy naciął nożem i wyłamał, jak zaczniesz ciąć i tak pęknie więc od razu go wyłam i wyszlifuj papierem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) No właśnie.Przy mechanicznym cięciu, wierceniu szkła urządzeniem szybkoobrotowym największym problemem jest odprowadzenie ciepła. Dlatego trzeba wiercić w wodzie, acetonie lub spirycie. Edytowane 24 Listopada 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 JA za to nie polecam wyłamywania, sam próbowałem u siebie i załatwiłem sobie większe akwarium Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ritter Zgłoś Napisano 24 Listopada 2012 Rysujesz docelowy otwór, na dolnych narożnikach wiercisz otwory i łączysz je rysą noża do szkła. Po zarysowanych liniach tniesz pilnikiem wolframowym. Jeżeli szyba pęknie to po linii zarysowania nożem. Tak to robił mój szklarz robiąc otwór pod komin zewnętrzny. Ten szklarz to prawdziwy hardcore . Zarysowanie nożem skutkuje naprężeniami w szkle tylko przez krótki czas. Na dodatek szkło, które już trochę popracowało zmęczeniowo, a tak jest w akwarium, nie łamie się idealnie. Wiem gdyż mam prównanie na 6mm szkle "z tafli" i starego akwarium. Z grubszym jest jeszcze gorzej. Tak czy owak ryzyko jest duże w takiej operacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach