Skocz do zawartości
Lockstar

Wysyp rurowek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 25l zbiornik i ze 30 albo wiecej rurówek. Rosna pojedynczo na piachu i skalach a dodatkowo kupkami (mam taka kolonie 10 zielonych malutkich) albo nawet kilka wystaje spomiedzy oczek zoa. Zastanawiam sie czyn mam za duzo mineralow, bo mialam Mg i Ca w gornych granicach, i to dobrze czy az za dobrze i moze sie z tego zrobic plaga. Dajcie znac czy mam troche to przerzedzic. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu zabijać rurówki, ja też mam pole rurówek i jestem raczej z niego dumny, bardzo mi się podoba i nie mam najmniejszego zamiaru nic z nimi robić, więcej powiem, mam nadzieję że będzie ich jeszcze więcej :)

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jak zobaczylam jak wystaja spomiedzy zoasow to sie przestraszylam ze moze sie z tego jakas plaga zrobic i ze mi wypra inne zycie :) rurowka ladna rzecz, poza tym jak sie ma za duzo to zawsze mozna sprzedac :) ja jedynie balam sie ze mi zaglusza to co tam celowo wsadzilam wiec jak nie ma zagrozenia to nie bede ruszac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zielonych jeszcze nie spotkałem

które to?

http://pl.reeflex.net/kategorie/68.html

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko sie cieszyc :) sam myslalem o takiej jednak narazie niec z tego :(napewno nie bedzie to plaga :)

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyszly - pojda lub zostana; z pewnoscia chelmon by je wykonczyl szybko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien, że te zielone kolonie to rurówki a nie hydroidy? U mnie rosną kępami ale chyba należą do nielicznej grupy, która nie parzy koralowców ;]hydroids.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien, że te zielone kolonie to rurówki a nie hydroidy? U mnie rosną kępami ale chyba należą do nielicznej grupy, która nie parzy koralowców ;]hydroids.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie ja też bym obstawiał, że to nie są jednak rurówki... popatrz na pl.reeflex.net i sprawdź czy faktycznie posiadasz rurówki lub wstaw zdjęcie jeżeli masz problem z identyfikacją zawsze pomożemy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BeRsErK - mysle ze kurcze masz racje, ja myslalam ze sa jeszcze malutkie i sie zrobia z nich rurowki bo takich "normalnych" bialych mam juz z szesc. Czym to zabic, niektore wyrastaja z zoasow, mam tego na prawde maaaase :( ?

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo się przyzwyczaić(u mnie nie zauważyłem agresji w stosunku do koralowców i traktuję to tak samo jak clavularię ;]) albo wyjmowanie skały i zabawa w kopciuszka z pęsetą ;] Przy tak małym zbiorniku raczej nie znajdzie się ryb, które by to wcinały a krewetki jeśli już jakieś się znajdzie, które to wcinają to zapewne też nie będę wybrzydzały np w skubaniu zoa niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie test i wrzuce jedna taka skalke do akwa meza, jak zebrasoma wyje to wszystkie bardziej zarosniete tam wloze az wyczysci. Powiem szczerze ze te zielone fluo sa bardzo ladne wiec te bym zostawila ale od jakiegos czasu wasy wystajami spomiedzy zoa i nie otwieraja sie one do konca, wiec podejrzewam ze nie jest i wszystko jedno :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę być złym prorokiem, ale jeśli chodzi ci o żółtka, to zdziwiłbym się bardzo, jakby chociaż na to spojrzał.

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś dobrym prorokiem. Nawet nie spojrzy.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe w ogóle skąd ten pomysł? Poza tym to jesteś pewna że nie masz czasem tego:

Mój odnośnik

Mój odnośnik2

Kolory pióropuszy mogą się różnić, jednak najczęściej są szare, lekko żółte lub lekko zielone. Na drugim foto nawet rosną w zoa, tak jak u Ciebie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasz- niestety wygladaja identycznie jak te na obrazku od kolegi BeRsErKa jak sie im dokladnie przyjrzec i fluoryzuja w nocy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.