Hoody Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Posiadam lampę 6x24W T5 dość popularną na alledrogo, prawdopodobnie jakaś chińszczyzna. Posiada ona trochę niewykorzystanej "powierzchni świecenia". Jako że chciałem nieco zwiększyć ilość światła pomyślałem sobie ostatnio nad jej modyfikacją. Mianowicie w miejscach oznaczonych na fotce tej lampy zapożyczonej z neta (nie wklejałem całej aby nie robić kryptoreklamy, a zaznaczam że zdjęcie nie jest moje) tam gdzie są czerwone kropki chciałem dać diody Cool White, a tam gdzie są niebieskie - dać diody Royal blue. Zdjęcie Pytanie tylko czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens, chociażby ze względu na nagrzewanie się lampy (aluminium)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 T5 nie zaszkodzi, jednak do odprowadzenia ciepła z takiej ilości diód potrzeba radiatora a nie cienkiej blachy z lampy. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Czyli nici z mojego pomysłu? Chciałem dać na tej lampie 36 diod (18 CW i 18 RB ) czyli po 18 na stronę. Myślisz że ilość ciepła wydzielona przez taką ilość diod będzie aż tak duża? Sory źle policzyłem - na całą lampę 18 diod (9/9) czyli po 9 na stronę Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez Hoody (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Pomysł raczej słaby. Możesz dodać kilka sztuk na stronę, ale i tak się będą męczyć i szybko padną. Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoody Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Pomysł być może i jest słaby dlatego pytam bardziej doświadczonych aby potem uniknąć niepotrzebnych kosztów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach