Skocz do zawartości
maskonur

Gdzie jest moja krewetka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie widzial ktos mojej krewetki? Nie plywa u kogos w zbiorniku?

A tak na powaznie... jakies 2 tygodnie temu do mojej 30sto litrowej kostki wpuscilem jedna Wurdemanni zeby sobie aiptasji pojadala. Przez dzien siedziala wystraszona w kacie akwarium, potem zaczela robic dalsze wycieczki... Aiptasie zniknely.

Po paru dniach pojechalem na urlop a po tygodniu ani widu ani slychu o krewetce... Aiptasia zaczyna odrastac.

Nie chce demolowac akwarium w poszukiwaniu zwlok ale nie wiem czy nie nalezy... Na razie woda czysta, NO3 w normie, korale sie pompuja. W zbiorniu sa jeszcze 3 sexi shrimpy i troche slimakow, robakow i innej drobnicy.

czy krewetka zdechla i zostala zjedzona? czy sie rozklada miedzy skalalmi i zaraz zatruje cala wode? czy moze wyszla/ wyskoczyla przez szczeline w pokrywie..

Kto ma szklana kule? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sPRYTnie się schowała :) nie stresuj się.

Latarka w rękę i szukaj pomiędzy skałą znajdzie się na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Może akurat wróciłeś z urlopu na czas wylinki i gdzieś się dobrze zabunkrowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może akurat wróciłeś z urlopu na czas wylinki i gdzieś się dobrze zabunkrowała.

mam taka nadzieje ze to wylinka... Z latarka zajrzalem do kazdej dziury i ani sladu. Kamieni nie chce ruszac bo to zawsze niepotrzebne zmieszanie...

Jak dlugo trwa wylinka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Nie mam wundermani, ale to chyba zależy od gatunku. U mnie u debeliusa to zajmuje ze 3 dni i znów wychodzi. Jeden krab jak się wylini to znika na 2 dni, znowu megistos lini się raz na miesiąc ale znika na tydzień. Mam słodkowodne krewety to one też tak na 4 dni znikają.

To podobno męczące dla gadziny i czekają potem w ukryciu aż im pancerzyk stwardnieje.

A może ona zapomniała jak wyglądasz i chowa się przed tobą jak jesteś w pokoju? :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ja mam dwie... (chyba) i od momentu wpuszczenia widziana była tylko jedna z nich i na dodatek raz przez moją żonę na początku sierpnia... wypiliśmy za ich zdrowie i pogratulowaliśmy sprytu...

a raczej są, bo aiptazji mi ubyło... z małego lasku pozostały 3 sztuki... (chyba na jakieś dożywocie skazane) i są w bardzo marnej kondycji... ewidentny stan którego nawet wegetacją nie można nazwać!

jak myślę o wurdemani to mam skojarzenia z ninja ;) nie widać, nie słychać... a trup się ściele gęsto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ja mam wundermanni już 5 miesięcy, a widziałem ją 2 razy, pierwszy raz jak wkładałem i drugi raz wczoraj w nocy:P A tak po za tym to wiem ze żyje bo często pływają nowe wylinki:)

Jak juz jesteśmy przy temacie wundermanni to spytam jeszcze o coś:p zjada ona ukwiały aiptasja i teraz myśl ze np kupuje sobie Quadricolor, i co będzie się działo?? nie zje go albo uszkodzi??

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pocieszenie :)

Krewetki dalej nie ma, aiptasia rosnie ale jeszcze poczekam...

w akwarium trudno sie schowac (27 litrow) ale miedzy skalami uparty zwierzak mogl sie schowac :)

zobaczymy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

mógłbyś nawet skałę ruszyć i jej nie znajdziesz. Te małe cholery lubia się czasem przykleić do jakiegoś wgłębienia w skałce i nie ma bata, żeby ją zauważyć bez inspekcji skały.

Przenosiłem kiedyś u siebie skałę z jednego akwa do drugiego wiedząc, że w akwarium są dwie wundermanii. Po wyjęciu całej skały krewetek brak. Pochowały się w dziurach i je przeniosłem nieświadomie ze skałką. Bez obaw :) jak jej nie miało co zjeść to jest tam napewno :thumbup:

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pieprzomięty" w akwarium najłatwiej zaobserwować około 30 minut po zgaszeniu świateł. Wtedy najczęściej wychodzą z ukrycia.

300x80x80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.