maskonur Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam Nie widzial ktos mojej krewetki? Nie plywa u kogos w zbiorniku? A tak na powaznie... jakies 2 tygodnie temu do mojej 30sto litrowej kostki wpuscilem jedna Wurdemanni zeby sobie aiptasji pojadala. Przez dzien siedziala wystraszona w kacie akwarium, potem zaczela robic dalsze wycieczki... Aiptasie zniknely. Po paru dniach pojechalem na urlop a po tygodniu ani widu ani slychu o krewetce... Aiptasia zaczyna odrastac. Nie chce demolowac akwarium w poszukiwaniu zwlok ale nie wiem czy nie nalezy... Na razie woda czysta, NO3 w normie, korale sie pompuja. W zbiorniu sa jeszcze 3 sexi shrimpy i troche slimakow, robakow i innej drobnicy. czy krewetka zdechla i zostala zjedzona? czy sie rozklada miedzy skalalmi i zaraz zatruje cala wode? czy moze wyszla/ wyskoczyla przez szczeline w pokrywie.. Kto ma szklana kule? Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sPRYTny Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 sPRYTnie się schowała nie stresuj się. Latarka w rękę i szukaj pomiędzy skałą znajdzie się na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2011 Może akurat wróciłeś z urlopu na czas wylinki i gdzieś się dobrze zabunkrowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2011 Może akurat wróciłeś z urlopu na czas wylinki i gdzieś się dobrze zabunkrowała. mam taka nadzieje ze to wylinka... Z latarka zajrzalem do kazdej dziury i ani sladu. Kamieni nie chce ruszac bo to zawsze niepotrzebne zmieszanie... Jak dlugo trwa wylinka? Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie mam wundermani, ale to chyba zależy od gatunku. U mnie u debeliusa to zajmuje ze 3 dni i znów wychodzi. Jeden krab jak się wylini to znika na 2 dni, znowu megistos lini się raz na miesiąc ale znika na tydzień. Mam słodkowodne krewety to one też tak na 4 dni znikają. To podobno męczące dla gadziny i czekają potem w ukryciu aż im pancerzyk stwardnieje. A może ona zapomniała jak wyglądasz i chowa się przed tobą jak jesteś w pokoju? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2011 spoko ja mam dwie... (chyba) i od momentu wpuszczenia widziana była tylko jedna z nich i na dodatek raz przez moją żonę na początku sierpnia... wypiliśmy za ich zdrowie i pogratulowaliśmy sprytu... a raczej są, bo aiptazji mi ubyło... z małego lasku pozostały 3 sztuki... (chyba na jakieś dożywocie skazane) i są w bardzo marnej kondycji... ewidentny stan którego nawet wegetacją nie można nazwać! jak myślę o wurdemani to mam skojarzenia z ninja nie widać, nie słychać... a trup się ściele gęsto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUPNIK_18 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Kolego ja mam wundermanni już 5 miesięcy, a widziałem ją 2 razy, pierwszy raz jak wkładałem i drugi raz wczoraj w nocy:P A tak po za tym to wiem ze żyje bo często pływają nowe wylinki:) Jak juz jesteśmy przy temacie wundermanni to spytam jeszcze o coś zjada ona ukwiały aiptasja i teraz myśl ze np kupuje sobie Quadricolor, i co będzie się działo?? nie zje go albo uszkodzi?? Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2011 Dzieki za pocieszenie Krewetki dalej nie ma, aiptasia rosnie ale jeszcze poczekam... w akwarium trudno sie schowac (27 litrow) ale miedzy skalami uparty zwierzak mogl sie schowac zobaczymy .... Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2011 (edytowane) mógłbyś nawet skałę ruszyć i jej nie znajdziesz. Te małe cholery lubia się czasem przykleić do jakiegoś wgłębienia w skałce i nie ma bata, żeby ją zauważyć bez inspekcji skały. Przenosiłem kiedyś u siebie skałę z jednego akwa do drugiego wiedząc, że w akwarium są dwie wundermanii. Po wyjęciu całej skały krewetek brak. Pochowały się w dziurach i je przeniosłem nieświadomie ze skałką. Bez obaw jak jej nie miało co zjeść to jest tam napewno Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2011 "Pieprzomięty" w akwarium najłatwiej zaobserwować około 30 minut po zgaszeniu świateł. Wtedy najczęściej wychodzą z ukrycia. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach