Skocz do zawartości

Historia edycji

L.G.

L.G.

Zakupiłem fitoplankton Synechococcus sp i nawóz f2 , przyszedł bardzo jasny , praktycznie przezroczysty . Na dnie nie było żadnego osadu i nic w środku nie pływało . Po rozrobieniu z solanką i dodaniu nawozu nic przez kilka dni była czysta woda . Reaktor Aqua medic 2,5 l , litr solanki i litr fitoplanktonu , oświetlenie pasek Led 6w 4000 kelwinów . W tym samym czasie dostałem od znajomego saline rozlałem do 2 słoików i 2 butelek i w takiej samej ilości dodałem solanki , nawóz zgodnie z instrukcją kropla z każdej butelki na 2 litry . Po 2 dniach nic się nie działo wiec dodałem jeszcze 50% dawki . W 3 pojemnikach jasna zieleń a w jednym pomarańczowe coś , gęste i zastanawiam się co to jest bo mikroskopu nie mam . Na niemieckim forum znalazłem , że albo bakterie , albo światło było nieodpowiednie . Butelki i słoiki  były na parapecie , gdzie jest dosyć ciemno , dodatkowo oświetlenie 16h 60W Led 6500k dennerle do roślinnego . Po odlaniu tego pomarańcza do innej butelki i dolaniu solanki dalej rośnie . Teraz wylałem prawie wszystko i pomarańczowe stoi na balkonie . Bo w sumie nie wiem co to jest . Teraz zastanawiam się czy nie zakupić  fito i oświetlenie z reaktora knepo i jeden słoik 10l zdezynfekować i spróbować jeszcze raz . Myśle , że te fito padło i rozwijają się jakieś bakterie 

Wymieniłem rurki , słoiki zdezynfekowałem i porządnie umyłem , zamówiłem nowe fito salina i przyszło jasne . Po wlaniu 1/4 i dodaniu f2 pięknie rośnie . Oświetlam starą lampą dennerle 11w i jest cacy . A co do jasnego fitoplanktonu , zazwyczaj salinę widzę ciemną i zastanawiało mnie jaki kijek wodę mąci . Po przejrzeniu tematów i dopytaniu się kilku ludzi co hodują fitoplankton na sprzedaż to nie powinno być ciemne . Jasne jest świeże , a ciemne stare . Tylko ciężko jest zrobić ilość by odrazu zeszła , wiec ciemne jest długo hodowane . 

L.G.

L.G.

Zakupiłem fitoplankton Synechococcus sp i nawóz f2 , przyszedł bardzo jasny , praktycznie przezroczysty . Na dnie nie było żadnego osadu i nic w środku nie pływało . Po rozrobieniu z solanką i dodaniu nawozu nic przez kilka dni była czysta woda . Reaktor Aqua medic 2,5 l , litr solanki i litr fitoplanktonu , oświetlenie pasek Led 6w 4000 kelwinów . W tym samym czasie dostałem od znajomego saline rozlałem do 2 słoików i 2 butelek i w takiej samej ilości dodałem solanki , nawóz zgodnie z instrukcją kropla z każdej butelki na 2 litry . Po 2 dniach nic się nie działo wiec dodałem jeszcze 50% dawki . W 3 pojemnikach jasna zieleń a w jednym pomarańczowe coś , gęste i zastanawiam się co to jest bo mikroskopu nie mam . Na niemieckim forum znalazłem , że albo bakterie , albo światło było nieodpowiednie . Butelki i słoiki  były na parapecie , gdzie jest dosyć ciemno , dodatkowo oświetlenie 16h 60W Led 6500k dennerle do roślinnego . Po odlaniu tego pomarańcza do innej butelki i dolaniu solanki dalej rośnie . Teraz wylałem prawie wszystko i pomarańczowe stoi na balkonie . Bo w sumie nie wiem co to jest . Teraz zastanawiam się czy nie zakupić  fito i oświetlenie z reaktora knepo i jeden słoik 10l zdezynfekować i spróbować jeszcze raz . Myśle , że te fito padło i rozwijają się jakieś bakterie 

L.G.

L.G.

Zakupiłem fitoplankton Synechococcus sp i nawóz f2 , przyszedł bardzo jasny , praktycznie przezroczysty . Na dnie nie było żadnego osadu i nic w środku nie pływało . Po rozrobieniu z solanką i dodaniu nawozu nic przez kilka dni była czysta woda . Reaktor Aqua medic 2,5 l , litr solanki i litr fitoplanktonu , oświetlenie pasek Led 6w 4000 kelwinów . W tym samym czasie dostałem od znajomego saline rozlałem do 2 słoików i 2 butelek i w takiej samej ilości dodałem solanki , nawóz zgodnie z instrukcją kropla z każdej butelki na 2 litry . Po 2 dniach nic się nie działo wiec dodałem jeszcze 50% dawki . W 3 pojemnikach jasna zieleń a w jednym pomarańczowe coś , gęste i zastanawiam się co to jest bo mikroskopu nie mam . Na niemieckim forum znalazłem , że albo bakterie , albo światło było nieodpowiednie . Butelki i słoiki  były na parapecie , gdzie jest dosyć ciemno , dodatkowo oświetlenie 16h 60W Led 6500k dennerle do roślinnego . Po odlaniu tego pomarańcza do innej butelki i dolaniu solanki dalej rośnie . Teraz wylałem prawie wszystko i pomarańczowe stoi na balkonie . Bo w sumie nie wiem co to jest . Teraz zastanawiam się czy nie zakupić  fito i oświetlenie z reaktora knepo i jeden słoik 10l zdezynfekować i spróbować jeszcze raz . 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.